Lina Rosli Diterbitkan 11 August 2021

Apa Itu Kesan Somogyi -Melibatkan Kadar Gula Dalam Darah

Kesan atau fenomena Somogyi melibatkan kadar gula dalam darah berada pada paras tinggi apabila penghidap penyakit diabetes mengambil insulin sebelum dan selepas bangun tidur.

Menurut teori berkenaan kesan Somogyi, apabila insulin menurunkan gula dalam darah anda terlalu banyak, ia boleh mencetuskan pelepasan hormon yang menyebabkan kadar gula dalam darah anda menjadi lebih tinggi.

Untuk pengetahuan anda, paras glukosa sememangnya akan tinggi pada waktu pagi. 

Fenomena subuh dan kesan Somogyi menyebabkan kadar gula dalam darah tinggi, terutama pada waktu pagi sebelum sarapan pagi, pada orang yang menghidap diabetes.

Fenomena Subuh

Fenomena subuh adalah kenaikan gula darah yang normal ketika tubuh seseorang bersiap untuk bangun.

Pada waktu pagi, hormon (hormon pertumbuhan, kortisol, dan katekolamin) menyebabkan hati melepaskan sejumlah besar gula ke dalam aliran darah. Bagi kebanyakan orang, tubuh menghasilkan insulin untuk mengawal kenaikan gula darah.

Sekiranya badan tidak menghasilkan cukup insulin, kadar gula dalam darah dapat meningkat. Ini boleh menyebabkan gula darah tinggi pada waktu pagi (sebelum makan).

Kesan Somogyi

Sekiranya tahap gula darah turun terlalu rendah pada waktu pagi, hormon (seperti hormon pertumbuhan, kortisol, dan katekolamin) dilepaskan. Ini membantu mengembalikan tahap gula dalam darah yang rendah tetapi boleh menyebabkan kadar gula dalam darah lebih tinggi daripada biasa pada waktu pagi. Contoh kesan Somogyi adalah:

Seseorang yang mengambil insulin tidak makan makanan ringan waktu tidur biasa, dan kadar gula darah seseorang menurun pada waktu malam.

Tubuh seseorang bertindak balas terhadap gula darah rendah dengan melepaskan hormon yang meningkatkan kadar gula darah. Ini boleh menyebabkan kadar gula darah tinggi pada awal pagi.

Bagaimana anda dapat membezakannya?

Kesan Somogyi boleh berlaku bila-bila masa anda atau anak anda mempunyai insulin tambahan di dalam badan. Untuk mengetahui sama ada tahap gula darah tinggi pada awal pagi disebabkan oleh fenomena subuh atau kesan Somogyi, periksa tahap gula darah pada waktu tidur, sekitar jam 2 pagi. hingga 3 pagi, dan pada waktu bangun biasa anda selama beberapa malam. Monitor glukosa berterusan juga dapat digunakan sepanjang malam.

Sekiranya tahap gula dalam darah rendah pada pukul 2 pagi hingga jam 3 pagi, ia disyaki merupakan kesan Somogyi.

Sekiranya tahap gula dalam darah normal atau tinggi pada pukul 2 pagi hingga jam 3 pagi, kemungkinan fenomena subuh.