Carian
Tips Supaya Pes Bawang Merah, Halia, Cili Kisar Lebih Tahan Lama Apabila Disimpan Dalam Peti Sejuk
August 17, 2021 Lina Rosli

Bagi menjimatkan masa dan menjadikan tempoh penyediaan hidangan di dapur lebih pendek dan pantas, maka penyediaan pes untuk kesemua bahan adalah sangat memudahkan tugasan anda.

Oleh sebab itu, pastinya ramai dalam kalangan anda akan menyediakan kesemua bahan terlebih dahulu seperti mengupas dan mengisar sejumlah besar bahan-bahan ini pada masa lapang anda.

Sebagai contoh, pes bawang, pes halia dan juga pes cili merupakan bahan yang penting dalam masakan harian anda. Jadi, untuk menjadikan pes ini lebih tahan lama, Tajria akan berkongsi kepada anda tips untuk memanjangkan jangka hayat pes tanpa menambahkan bahan pengawet yang diproses di kedai.


Tips Memanjangkan Hayat Pes Di Dalam Peti Sejuk

Berikut adalah beberapa bahan yang paling kerap digunakan di dalam masakan yang boleh anda cuba.

Bawang putih

Keluarkan cengkih bawang putih dari mentol dan rendamkannya di dalam air selama dua jam. Ia akan membantu menghilangkan kulit dengan cepat dan mudah.

Setelah itu, kupas dan basuh hingga bersih. Lap kering dan kisar bawang putih sehingga halus tanpa menambahkan air. Anda boleh menambah sedikit minyak zaitun sambil mengisar untuk memudahkan prosesnya.

Kemudian ambil kuali. Panaskan dan sangai (masak tanpa minyak) garam sehingga berubah warna coklat keemasan. Seterusnya, masukkan garam panggang ini dalam pes bawang putih dan kisar selama satu minit dalam pemproses makanan sehingga sebati dengan pes.

Simpan pes ini segera di dalam botol kaca kecil dan sejukkan di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk.

Pes halia

Basuh halia sehingga bersih dan kemudian keringkannya. Seperti bawang putih, kisar halia tanpa kulit sehingga halus dalam pengisar tanpa menambahkan air.

Masukkan sedikit minyak zaitun sambil mengisar untuk menjadikan bahan yang dikisar lebih mudah menjadi halus. Keluarkan pes dan simpan di dalam botol kaca bersih kecil dan simpan di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk anda.

Bawang merah

Kupas bawang dan basuh hingga bersih. Potongnya menjadi kepingan sederhana besar.

Panaskan sedikit minyak zaitun dalam kuali supaya tumisan anda tidak melekat. Masukkan bawang cincang dan masak hingga coklat keemasan pada api sederhana-rendah.

Masukkan sedikit garam dan tumis selama dua minit lagi. Kemudian, kisar bawang merah yang ditumis sehingga halus tanpa menambahkan air. Simpan di dalam botol kaca bersih kecil dan simpan segera di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk anda.

Pes Cili Merah

Ambil cili kering yang telah anda rendam dan gunting untuk mengurangkan biji capsaisin di dalamnya. Setelah kembang, buang air rendam dan cuci cili sehingga bersih.

Kisar cili sehingga menjadi pes halus sambil menambah sedikit garam dan jus lemon segar. Garam dan jus lemon bertindak sebagai pengawet semula jadi untuk memastikan pes cili hijau segar dan warnanya tetap utuh.

Simpan dalam botol kaca kecil dan sejukkan di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk dengan segera.


Ada juga yang menyarankan anda untuk meletakkan lapisan minyak di atas di setiap pes yang dikisar. Ia bagi mengelakkan pes daripada tumbuh lapisan kulat yang menyebabkannya rosak.

Harus diingatkan, anda tidak disarankan untuk membekukan kesemua pes ini. Cukup sekadar simpan dan sejukkan di bahagian paling sejuk di dalam peti sejuk. Hal ini kerana, pes yang beku menjadi sukar untuk dipecahkan dan juga sukar untuk mengetahui berapa banyak yang anda perlukan untuk setiap resipi. Selamat mencuba!

Komen