Tidak dinafikan, masalah rambut gugur adalah normal bagi sesetengah individu. Terdapat beberapa kajian telah dijalankan dan mendapati seseorang akan kehilangan rambut sekurang-kurangnya 100 helai rambut sehari. Tetapi jika seseorang mula kehilangan jumlah rambut yang luar biasa, ia boleh menyebabkan kebimbangan.

Masalah keguguran rambut ini boleh memberi kesan sama ada secara sementara atau kekal. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan masalah ini berlaku termasuk:

  • keturunan
  • perubahan hormon
  • keadaan perubatan 
  • penuaan

Malah untuk setiap faktor ini, ia memerlukan rawatan dan kaedah untuk mencegah keguguran atau memulihkan pertumbuhan rambut yang berbeza bergantung kepada keperluan kulit kepala.


Adakah Produk Rambut Tertentu Menyebabkan Rambut Gugur?

Bergantung kepada jenis bahan dan ramuannya, syampu dan beberapa produk rambut yang lain boleh menjadi punca kepada rambut gugur sementara.

Hal ini kerana, bahan kimia dalam produk akan diserap dan diresap ke dalam rambut sekaligus menyebabkan rambut anda lemah, rosak atau gugur, terutama jika ia tidak digunakan dengan betul.

Oleh sebab itu, pemakaian produk seperti syampu, perapi, dan produk penataan rambut haruslah diteliti dengan baik. Menerusinya, anda boleh melindungi rambut anda selain memberikan nutrien yang diperlukan rambut secara menyeluruh.

Anda juga mungkin mempertimbangkan untuk mencuci rambut pada kadar yang lebih minimal atau lebih sedikit hari dalam seminggu untuk membiarkan rambut anda berehat dan memulihkannya sendiri. Rambut yang terlalu kerap dicuci cenderung untuk kehilangan minyak dan mineral penting dalam menjaga kesihatan rambut.


Apakah Rutin Penjagaan Rambut Yang Sebaiknya?

Berikut adalah langkah yang boleh anda ikuti bagi memastikan rambut kekal sihat dan kuat di samping mengurangkan keguguran rambut.

Mengenal pasti jenis rambut

Langkah pertama untuk memulakan rutin penjagaan rambut adalah mengenal pasti jenis rambut.

Menentukan jenis rambut boleh membantu dalam mengenal pasti bahan penting yang diperlukan untuk menjaganya. Sebagai contoh, adakah rambut anda mempunyai kelemumur atau terdapat uban pramatang?

Ketahui penggunaan minyak untuk kulit kepala yang bersesuaian

Sebelum mencuci, anda juga harus memberikan jumlah minyak yang cukup untuk kulit kepala anda. Penggunaan minyak rambut dengan betul dapat meningkatkan peredaran darah dan merangsang pertumbuhan rambut. Selain itu, ia juga merupakan teknik relaksasi yang berkesan.

Jika anda menggunakan minyak untuk rambut, biarkan minyak itu di atas kepala kira-kira 2 hingga 3 jam sebelum mencucinya.

Melembapkan rambut anda

Pilih cucian atau produk dengan bahan semula jadi. Ini kerana syampu yang mengandungi bahan kimia akan memberi kesan kepada rambut untuk jangka masa panjang. 

Bukan itu sahaja, penggunaan air yang terlalu panas atau terlalu sejuk boleh merosakkan rambut anda, sebaliknya gunakan air suam. Gunakan syampu yang sedikit demi sedikit dan urut secara mendalam ke rambut anda dan bilas seperti biasa.

Menggunakan perapi rambut

Sebilangan besar orang melangkau langkah ini dengan mengandaikan bahawa syampu yang baik sudah mencukupi.

Tetapi perapi rambut sebenarnya mempunyai fungsi yang sama sekali berbeza dengan syampu. Perapi yang baik menjadikan rambut anda lebih halus dan bebas kusut sehingga mengurangkan kerosakan pada tahap yang besar.

Namun, anda harus berwaspada dengan produk yang mengandungi kimia berbahaya seperti Diethanolamine (DEA) dan Triethanolamine (TEA), Silicones, Parabens, Sulphate dan bahan-bahan lain.


Penggunaan Serum Dan Topeng Untuk Rambut Secara Berkala

Serum rambut adalah satu lagi perkara penting untuk menambah rutin penjagaan rambut anda. Serum digunakan untuk memastikan rambut anda sihat dari akar hingga hujung. Sementara, topeng rambut pula penting untuk memastikan rambut anda lembap dan berkhasiat.

Ubah diet anda

Penjagaan rambut adalah mengenai produk yang betul dan juga mengenai diet yang betul.

Memastikan anda mengambil makanan yang kaya dengan nutrien adalah mustahak. Sebagai contoh, biotin amat penting untuk rambut kerana ia adalah vitamin B7 yang memberi manfaat pada tubuh, kuku dan rambut yang mana memberikan kilauan dan kecantikan secara semula jadi.

Vitamin ini boleh didapat di dalam makanan seperti kacang almond, walnut, kacang tanah, bijirin, susu, pisang dan raspberi.

Sumber: AAFP AAD