Carian
7 Gaya Dompet Yang Berbeza – Manakah Yang Sesuai Untuk Anda?
August 23, 2021 Lina Rosli

“Dompet apa yang harus saya dapatkan?” 

Ini adalah persoalan yang mungkin sering bermain di fikiran ketika anda hendak mendapatkan dompet yang baru untuk menyimpan duit dan kad-kad anda. 

Bagi menentukan jenis dompet manakah yang bersesuaian, anda perlu meneliti keperluan yang ada pada dompet anda. Dengan ini, ia memudahkan anda untuk menentukan bentuk, jenis, binaan, saiz, berat dan sebagainya.


Setelah pertimbangkan segala keperluan ini, seterusnya anda perlu membuat penilaian bajet yang boleh anda belanjakan dan juga tahap kualiti yang anda mahukan.

Apabila anda sudah tahu dompet mana yang sesuai, mari kita perhatikan beberapa perkara penting dari sudut gaya dan fesyen pula. Berikut adalah beberapa idea asas untuk anda memahami jenis dompet yang terkini.

3 Jenis Gaya Dompet Popular Di Pasaran

Terdapat banyak gaya yang tersedia di pasaran masa kini termasuk gaya tradisional, moden atau grafik.

Gaya dompet biasanya disesuaikan berdasarkan keperluan dan keperibadian seseorang. Gaya dompet yang boleh anda pilih di pasaran termasuk:

  • Bifold – Ia adalah jenis dompet dua bahagian, yang dilipat dua dan senang dimasukkan ke dalam poket seluar jeans anda.
  • Clutch – Dompet jenis ini sangat popular sesuai untuk anda yang kerap membawa beg tangan yang bersaiz besar ataupun anda yang tidak menggemari cara simpan duit yang perlu dilipat. Jika di pasaran, jenis dompet clutch terdapat dalam pelbagai reka bentuk dan warna.

  • Dompet ID – Berbanding dompet yang lain, Dompet ID mempunyai saiz yang kecil dan nipis yang sesuai untuk anda yang hanya membawa beberapa kad penting sahaja seperti kad debit, kad pengangkutan awam dan kad pengenalan.

Selain tiga gaya dompet ini, terdapat beberapa gaya tradisional yang lain yang mana biasanya dompet ini menawarkan spesifikasi tertentu seperti:

  • Dompet Syiling – Bagi mereka yang berurusan wang fizikal atau suka menyimpan syiling di dalam dompet, maka dompet syiling adalah pilihan yang sesuai. Selalunya dompet ini ditampilkan berzip atau mempunyai kawasan zip dan sebahagiannya disertakan dengan slot kad.
  • Dompet pasport – Dompet jenis ini ditawarkan di pasaran bagi memudahkan para pelancong menyimpan kad dan wang tunai selain menyertakan slot khusus untuk pasport. Saiznya adalah sedikit lebih besar berbanding semua dompet yang lain.

  • Trifold – Dompet trifold memberikan bentuk dan ukuran yang padat jika dibandingkan dengan dompet bifold. Biasanya dompet ini jenis 3 dalam 1 yang membolehkan pengguna menyimpan syiling, kad dan juga wang tunai.
  • Dompet RFID – Bagi individu yang gemar meletakkan kad bank di dalam dompet, dompet jenis ini adalah pilihan yang baik dalam membendung dan mencegah sebarang pencurian wang dari alat elektronik luar. 

Jadi dompet mana yang terbaik untuk anda?

Anda boleh lihat dan cuba gaya dompet lebih dari satu untuk mengetahui mana sesuai dengan keperluan dan keperibadian anda.

Binaan Yang Tahan Lasak

Jika anda seorang yang lasak, maka anda disarankan untuk memilih dompet dengan bahan binaan yang berkualiti.

Sebagai contoh, dompet kulit yang dihasilkan dari kulit bijirin penuh atau kulit gandum dapat bertahan selama 10 tahun. Sekiranya ia dibuat dari kulit asli kelas rendah, ia masih boleh bertahan hingga 3 tahun. Bergantung pada bagaimana anda menjaga dompet anda, anda dapat meningkatkan atau mengurangkan jangka hayatnya.

Saiz Yang Padat

Sekiranya anda seorang yang kerap bergerak jauh atau menaiki pengangkutan awam, maka lebih baik anda memilih dompet jenis bifold, dompet ID ataupun dompet RFID. Hal ini kerana, ia mempunyai saiz mesra poket selain mempunyai ciri keselamatan yang baik.

Komen