Rata-rata individu akan kehilangan sekitar 200ml peluh sehari pada suhu normal dan tanpa latihan fizikal.

Namun, tahukah anda bahawa peluh yang dihasilkan oleh kelenjar ekrin boleh menghasilkan peluh sehingga 14L setiap hari? Perkara ini boleh berlaku sekiranya anda melakukan latihan dan aktiviti lasak ataupun sekadar berdiri di bawah cahaya matahari terik.


Namun, ada juga keadaan yang mana tubuh boleh mengeluarkan peluh secara berlebihan tanpa sedar. Ia lebih dikenali sebagai hiperhidrosis. Antara faktor yang menyebabkan anda berpeluh secara berlebihan termasuklah:

  • Kesan pengambilan ubat
  • Ketidaktentuan hormon
  • Makanan pedas
  • Tekanan
  • Penyakit lain seperti diabetes, tumor, obesiti dan hipertiroidisma

Untuk topik hari ini, Tajria ingin berkongsi lanjut mengenai peluh. Antara fakta menarik mengenai peluh adalah ia merupakan cecair jernih yang sebenarnya tidak mempunyai bau.

Apa Itu Peluh – Kepentingannya Untuk Badan?

Sebelum mengulas mengenai bau peluh, definisi peluh adalah cecair masin yang jernih yang dihasilkan oleh kelenjar pada kulit anda.

Berpeluh adalah cara yang dilakukan oleh badan menyejukkan diri. Anda akan mendapati tempat utama pengeluaran peluh adalah di kawasan bawah lengan, di kawasan kepala, leher, belakang badan, kaki dan telapak tangan.

Berpeluh banyak adalah perkara biasa ketika panas atau ketika anda bersenam, cemas atau demam. Ia juga berlaku semasa menopaus. Sekiranya anda sering berpeluh terlalu banyak, ia disebut hiperhidrosis. Sementara jika berpeluh terlalu sedikit pula, ia dikenali sebagai anhidrosis.

Secara amnya, apabila badan mengeluarkan kuantiti peluh pada paras minimum, ia sebenarnya boleh mengancam nyawa kerana badan anda terlalu panas. Penyebab anhidrosis termasuk dehidrasi, keradangan dan beberapa gangguan kulit dan saraf.


Dari Mana Datang Bau Busuk Jika Individu Berpeluh?

Benarkah peluh sebenarnya tidak mengeluarkan bau? Jawapannya ya, peluh tidak menghasilkan sebarang bau tidak kira wangi mahupun busuk.

Jadi, dari mana datang bau busuk ketika anda berpeluh? Ia berpunca akibat bau badan yang dikeluarkan oleh setiap individu. Hal ini terjadi apabila bakteria pada kulit memecah asid yang terdapat di dalam peluh yang dihasilkan oleh kelenjar apokrin.

Apa contoh bakteria pada kulit? Ia biasanya adalah produk buangan bakteria yang menghasilkan bau seperti kulit mati yang mana akan berkumpul di atak kulit terutamanya di kawasan ketiak, payudara dan kawasan anal-genital. 

Siapa Yang Cenderung Mengalami Peluh Dan Bau Badan?

Bau badan mula berlaku setelah seseorang mencapai akil baligh kerana kelenjar apokrin akan mula berkembang. Lelaki secara keseluruhan akan mempunyai masalah bau badan yang lebih kerap kerana mereka berpeluh lebih banyak berbanding wanita.


Langkah Yang Boleh Diambil Untuk Mengurangkan Masalah Peluh Berlebihan Di Samping Menghindari Bau Busuk?

Rawatan bagi anda yang berpeluh berlebihan dan bau badan bergantung kepada penyebabnya. Namun, anda boleh melakukan langkah mudah ini di rumah bagi mengurangkan kedua-dua masalah ini:

  • Jaga kebersihan kulit dengan mandi atau mandi setiap hari.
  • Basuh pakaian dengan kerap dan pakai pakaian bersih.
  • Hadkan makanan pedas dan bawang putih dalam diet yang dapat meningkatkan bau badan.
  • Gunakan antiperspirant yang berfungsi dengan menarik kembali peluh ke dalam kelenjar peluh.
  • Pastikan ketiak dicukur sehingga peluh menguap lebih cepat dan tidak mempunyai banyak masa untuk berinteraksi dengan bakteria.

Sumber; Health And Medicine Info Medlineplus