Lina Rosli Diterbitkan 24 August 2021

Tips Mengurangkan Renyuk Dan Kedutan Pada Baju

Antara cara termudah untuk menghilangkan renyuk dan kedutan pada pakaian anda tidak kira baju, seluar dan juga tudung adalah dengan mencegahnya dari awal.

Renyuk dan kedutan ini sebenarnya berlaku apabila terdapatnya haba dan juga air pada pakaian. Kedua-dua faktor ini berinteraksi dengan bahan dan juga serat pakaian yang menjadikannya lebih mudah berkedut.

Seperti yang anda sedia maklum, semua pakaian diperbuat daripada fabrik tidak kira kapas, sutera dan denim. Apabila fabrik ini bertindak balas terhadap panas dan air secara berbeza maka terhasillah lipatan secara tidak sengaja.


Setiap kain diperbuat daripada serat yang mengandungi polimer. Polimer disatukan oleh ikatan hidrogen dan ikatan tersebut menghubungkan molekul air. Apabila kain mempunyai suhu yang tinggi, ikatan ini pecah. Ini membolehkan gentian beralih ke kedudukan baru. Kemudian, apabila kain sejuk, ikatan baru terbentuk. Pakaian kemudian mengambil bentuk apa pun yang mereka tinggalkan.

Mengapa Penggunaan Pengering Boleh Menyebabkan Renyuk Dan Kedutan Yang Berlebihan Pada Baju?

Semasa kita mencuci pakaian, kain akan menyerap lebih banyak molekul air yang mana mengakibatkan lebih banyak molekul yang menembusi rantai polimer.

Jadi, apabila anda masukkan baju ke dalam pengering, ia menyebabkan serat fabrik menjadi melonggarkan dan akhirnya akan membentuk ikatan hidrogen baru. Oleh sebab itu, untuk memastikan baju anda tidak renyuk dengan lebih banyak, maka anda perlu segera menggantung atau melipat baju selesai dikeringkan.


Bagaimana Untuk Mengurangkan Renyuk Dan Kedutan Pada Baju?

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda praktikkan:

Bentukkan Wap Air Di Dalam Pengering

Jikalau anda menggunakan pengering, anda disarankan untuk mengeringkan pakaian anda bersama-sama dengan tuala basah. Ia akan membentuk wap di dalam pengering yang mana akan berfungsi baik dalam mengurangkan risiko kedutan menjadi banyak.

Ataupun, letakkan pengering pada suhu tinggi selama lima hingga 10 minit. Apabila suhu menjadi terlalu tinggi, ia akan menghasilkan wap disebabkan haba yang tinggi bercampur dengan haba yang lebih rendah pada baju. Setelah selesai, keluarkan pakaian dan sidainya pada penyangkut baju.

Hilangkan Kedutan Dengan Pengering Rambut

Pengering rambut boleh membuat keajaiban pada kedutan, terutamanya jika anda tidak mempunyai saterika atau mesin pemanas.

  • Letakkan pakaian yang renyuk pada penyangkut, kemudian basahkan kawasan yang berkerut dengan sedikit air. 
  • Hidupkan pengering rambut dan fokuskan panas pada bahagian pakaian yang paling berkedut.
  • Anda juga boleh menggunakan tangan untuk membantu menghilangkan kedutan. Pastikan anda tidak meletakkan pengering terlalu dekat dengan pakaian anda dan berisiko membakar kain.
Letakkan Di Dalam Bilik Air Sambil Memasang Pemanas Air

Cara ini banyak dilakukan di dalam video kandungan di Youtube yang mana, anda boleh menghilangkan kedutan pada pakaian semasa anda mandi.

  • Apa yang perlu dilakukan adalah dengan menyangkut pakaian di penyangkut baju dan gantungkan di bahagian belakang pancuran anda.
  • Kemudian hidupkan air panas dan biarkan ia menghasilkan wap dalam masa sekitar 10 minit.

Untuk mengelakkan pembaziran, adalah lebih baik untuk anda membuka paip pada putaran minimal. Perlu diingat bahawa anda juga perlu menutup pintu dan tingkap untuk mengelakkan haba dari keluar.