Carian
Apa Itu Skoliosis? Benarkah Beg Berat Punca Tulang Belakang Melengkung?
September 10, 2021 Dr Lim Sze Wei

Di Malaysia, kajian menunjukkan bahawa masalah skoliosis mempengaruhi dua hingga tiga peratus penduduk iaitu antara 600,000 hingga 900,000 orang.

Scoliosis biasanya dialami oleh para remaja yang berusia sekitar 10 hingga 17 tahun pada waktu pertumbuhan mereka giat meningkat. Ia akan menyebabkan berlakunya lengkung yang berbentuk C atau berbentuk S pada tulang badan para remaja.

Apabila masalah ini berlanjutan, ia bermungkinan besar akan menyebabkan komplikasi termasuk sakit kronik, kesukaran bernafas dan penurunan keupayaan untuk bersenam.


Beg Sekolah Berat Antara Punca Skoliosis

Sebenarnya, ramai individu yang keliru dan mempercayai bahawa beg sekolah yang berat boleh menyebabkan tulang belakang melengkung.

Walau bagaimanapun, laporan penyelidikan dan perubatan menyatakan bahawa tidak ada kaitan antara kejadian skoliosis dan beg sekolah berat. Malah, pakar juga tidak menyokong idea bahawa beg berat dapat mengubah tulang belakang kanak-kanak yang tumbuh secara struktur.


Namun hakikatnya adalah beg berat tidak menyebabkan scoliosis, tetapi cara penggunaan dan pemakaian beg yang tidak betul untuk jangka masa yang lama boleh menyebabkan bentuk masalah tulang belakang yang lain seperti sakit belakang, postur yang tidak baik, kelemahan otot dan keletihan.

Terbukti bahawa remaja yang menderita sakit belakang mungkin akan mengalami sakit belakang kronik seperti orang dewasa.

Jadi, Apa Yang Menyebabkan Skoliosis?

Pertama, skoliosis tidak disebabkan oleh membawa beg sekolah berat. Skoliosis boleh berlaku pada indivdu dengan keadaan seperti cerebral palsy atau distrofi otot tetapi dalam kebanyakan kes, scoliosis adalah idiopatik yang bermaksud tidak ada sebab yang diketahui.

Walaupun demikian, terdapat beberapa faktor risiko yang telah dikenalpasti seperti:

  • Umur – Sebilangan besar kes berlaku apabila kanak-kanak mencapai tahap pertumbuhannya pada usia 10 tahun ke atas
  • Jantina – Kanak-kanak perempuan atau wanita mungkin mempunyai risiko lebih tinggi terkena skoliosis daripada kanak-kanak lelaki.
  • Sejarah Keluarga – Skoliosis dapat diwarisi secara genetik dari ibu bapa, adik-beradik yang terjejas atau saudara terdekat dengan keadaan tersebut

Sebilangan besar kes hanyalah bermula dari skoliosis ringan, tetapi untuk beberapa keadaan, ia boleh berlaku yang mana lekuk menjadi lebih teruk ketika kanak-kanak membesar dan sehingga boleh melumpuhkan.

Kes skoliosis dengan sebab yang diketahui lebih jarang berlaku berbanding kes skoliosis idiopatik. Skoliosis bukan idiopatik sering disebabkan oleh tulang belakang yang kurang baik atau sebagai kesan sampingan penyakit lain seperti keadaan neuromuskular, gangguan tisu penghubung dan keadaan genetik.

Cara mengetahui sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda scoliosis

Skoliosis boleh memburuk dengan sangat cepat semasa remaja kerana anak berkembang pesat dalam tempoh ini. Gejala juga tidak selalu jelas dalam kes ringan.

Oleh itu, penting bagi ibu bapa untuk memeriksa anak mereka dari semasa ke semasa. Semakin awal ia dikesan, semakin baik kemungkinan mencegah scoliosis daripada menyebabkan masalah serius.


Berita baiknya ialah ibu bapa dapat dengan mudah memeriksa tanda dan gejala skoliosis di rumah.

Salah satu tanda skoliosis yang paling umum yang dapat diperhatikan termasuk:

  • Perbezaan ketinggian atau kedudukan bahu, bilah bahu atau pinggul. Sebagai contoh, satu bahu nampaknya terkulai secara konsisten di bawah yang lain.
  • Selain itu, kepala tidak dipusatkan dengan bahagian badan yang lain.

Ibu bapa juga boleh melakukan ‘Adam’s Forward Bend Test’ dengan cepat untuk melihat kelengkungan tulang belakang. Cara untuk melakukannya adalah:

  • Meminta anak-anak untuk membongkok ke depan dengan kedua telapak tangan di antara lutut.
  • Jika terdapat sebarang kelainan pada tulang rusuk atau kecacatan lain di bahagian belakang boleh menjadi tanda skoliosis. 
  • Sekiranya terdapat keadaan yang mencurigakan, adalah mustahak untuk berjumpa doktor tanpa membuang masa.

Rawatan untuk Scoliosis

Untuk kes skoliosis ringan, kaedah rawatan bukan pembedahan seperti senaman dan pendakap dapat membantu memperlambat atau menghentikan perkembangan lekukan, dan juga dapat membantu melegakan sakit belakang yang berkaitan dengan keadaan.

Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat memperbaiki kelengkungan pada tulang belakang dan pesakit perlu dipantau sepanjang hidupnya untuk memastikan keadaannya tidak bertambah buruk.

Pembedahan hanya perlu dilakukan sekiranya kelengkungan pada tulang belakang teruk dan mengganggu kualiti hidup pesakit. Sekiranya pembedahan diperlukan, anak-anak akan mengikuti prosedur yang selamat dan berkesan, selain masa pemulihan yang jauh lebih pendek daripada yang berkaitan dengan pembedahan skoliosis pada masa lalu.

Rawatan Di Hospital Ortopedik ALTY

Di Hospital Ortopedik ALTY, ketika menentukan rancangan rawatan terbaik kanak-kanak untuk skoliosis, pasukan pakar kami mempertimbangkan keparahan lekukan, di mana ia berlaku di tulang belakang, dan usia dan tahap pertumbuhan anak.

Sekiranya terdapat penangguhan selama beberapa bulan dalam diagnosis atau tindak lanjut, kita mungkin kehilangan peluang untuk menggunakan kaedah yang sangat berkesan untuk mencegah perkembangan skoliosis semasa pertumbuhan dan ini dapat menjadikan rawatan lebih mencabar.

Penting untuk kes skoliosis baru terus dirawat secepat mungkin. Dalam kes-kes remaja terutamanya, bahkan beberapa minggu dapat membuat perbezaan yang signifikan terhadap jalan rawatan dan juga kemungkinan hasilnya.


Tidak dinafikan, pandemik ini mungkin telah menghentikan banyak aktiviti dalam hidup kita, tetapi tidak menghentikan anak-anak daripada berkembang dengan cepat.

Sebagai penyedia penjagaan kesihatan, saya mengesyorkan ibu bapa untuk berjumpa dengan pengamal perubatan mereka sebaik sahaja mereka mengesan perubahan dalam pertumbuhan anak.

Dengan pemeriksaan rutin dan campur tangan yang tepat pada masanya, keadaan seperti skoliosis dapat diatasi dengan lebih baik, memberikan anak anda kualiti hidup yang lebih baik.

Artikel ini dikongsikan oleh Dr Lim Sze Wei, Perunding Ortopedik, Pakar Bedah Tulang Belakang dan Trauma, ALTY Orthopedic Hospital

Komen