Secara umumnya, kayu manis adalah rempah yang berasal dari kumpulan pokok Cinnamomum yang berasal dari Caribbean, Amerika Selatan dan Asia Tenggara.

Salah satu variasi kayu manis yang paling popular adalah Kayu manis Ceylon. Ia dipetik dari pokok yang berasal dari Sri Lanka yang ditanam di sebuah pulau yang dinamakan Ceylon.

Kayu manis Ceylon merupakan antara 50 rempah ratus yang memberi manfaat kepada kesihatan selain hadir dengan rasa yang lebih manis dan lebih halus daripada kayu manis kayu manis dan beberapa jenis kayu manis utama yang lain.


Ia mempunyai kesan yang baik terhadap metabolisme glukosa dan berat badan, dan mengandung antioksidan yang disebut proanthocyanidins, yang juga terdapat dalam anggur dan teh hijau.

Tidak seperti kayu manis kayu biasa, kayu manis Ceylon tidak mengandungi kumarin iaitu bahan kimia yang terdapat pada tumbuhan semula jadi. Untuk pengetahuan anda, kumarin adalah salah satu bahan yang tidak elok untuk buah pinggang dan hati kerana ia bersifat karsinogenik.

Bilakah Kayu Manis Mula Ditemui?

Penggunaan kayu manis telah bermula sejak tahun 2000 SM di Mesir Purba yang mana pada waktu itu ia digunakan sebagai ubat-ubatan dan juga sajian makanan.

Perluasan penggunaan kayu manis bermula apabila aktiviti dagangan mula tercetus. Ia dihantar ke Eropah pada harga yang sangat tinggi kerana perjalanan ke benua tersebut agak panjang dan berbahaya bagi rempah-rempah tersebut.

Dan pada ketika itu, individu yang menggunakan kayu manis adalah dari golongan kenamaan. Kayu manis banyak dihidangan bagi mengawet daging pada musim sejuk.


Akhirnya, disebabkan oleh peningkatan permintaan, penjelajah dari Eropah berupaya mencari sumber kayu manis yang baharu. Ia dijumpai di Sri Lanka oleh penjelajah Portugis yang menakluki pulau. Ini memberi mereka kawalan perdagangan kayu manis selama satu abad iaitu bermula sekitar tahun 1518 hingga 1638.

Apakah punca harga kayu manis kini menjadi lebih rendah di pasaran?

Ia disebabkan kuasa British mula meluas di Ceylon pada tahun 1784. Sejak itu, kayu manis telah kehilangan tempatnya sebagai rempah paling mahal di dunia pada tahun 1800. Selain itu, penanaman kayu manis di bahagian lain di dunia juga telah bermula.

Kelebihan Kayu Manis Untuk Kesihatan

Sebagai rempah, kayu manis boleh didapati dalam bentuk serbuk ataupun didagangkan secara keseluruhan iaitu menerusi potongan kulit kayu. Malah, ramai dalam kalangan masyarakat turut menggunakan minyak pati dan makanan tambahan kayu manis di dalam hidangan.


Sebelum anda melihat kayu manis seperti yang dijual di pasaran, sebenarnya herba ini perlu diekstrak terlebih dahulu dengan mengambil kulit pada bahagian dalam kemudian membuang bahagian berkayu di luar.

Apabila kulit kayu manis menjadi kering, ia akan membentuk jalur yang bergulung menjadi gulungan. Bau dan rasa kayu manis yang berbeza disebabkan oleh bahagian berminyak, yang sangat tinggi dalam sebatian cinnamaldehyde

Terdapat dua jenis kayu manis utama iaitu cassia dan Ceylon. Kedua-duanya mempunyai profil pemakanan yang berbeza.


Beberapa kajian menunjukkan bahawa sebatian dalam kayu manis mempunyai sifat antioksidan, anti-radang, anti-diabetik dan anti-mikroba. Selain itu, kayu manis juga dikatakan baik dalam mengurangkan risiko kanser dan penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, lebih banyak bukti diperlukan untuk mengesahkan faedah kayu manis.

Bukan itu sahaja, kayu manis merangsang hormon insulin yang dikatakan penting untuk mengatur metabolisma dan penggunaan tenaga. Dengan meningkatkan kepekaan insulin, kayu manis dapat menurunkan kadar gula dalam darah sekaligus membantu fungsi penting yang diperlukan badan menjalankan tugasnya.

Sumber: Taste Atlas Medical News Today Healthline Fine Dining Lover Spiceography