Lampu depan adalah salah satu elemen terpenting pada kereta anda. Dengan menggunakan mentol pelindung lensa polikarbonat, ia biasanya membolehkan anda memperoleh penglihatan yang jelas sewaktu memandu pada waktu malam.

Untuk pengetahuan anda, plastik polikarbonat pada lampu depan telah digunakan sejak tahun 80-an, kerana ia adalah calon alternatif lampu kaca yang terbaik.

Walau bagaimanapun, tidak seperti akrilik, kejernihan warna polikarbonat semakin berkurang dari masa ke semasa dan akan bertukar menjadi kuning dan kusam disebabkan bahannya yang rentan terhadap pendedahan sinar UV yang berpanjangan.


Faktor lain yang menyebabkan lampu depan berwarna kuning

Sekiranya lampu kereta anda dilihat bertukar kuning, ia mungkin disebabkan cara pembersihan yang tidak betul ataupun menggunakan sabun pencuci yang menyebabkan hakisan berlaku pada lapisan plastik lampu.

Selain itu, bergantung pada iklim dan cuaca persekitaran juga, tempoh sebelum lampu tersebut menjadi kuning dan kusam adalah agak lama. Sebilangan besar polikarbonat dilengkapi dengan jaminan 10 tahun untuk kepingan multiwall dan jaminan 15 tahun untuk lapisan plastik yang padat. 


Bagaimana Untuk Menjadikan Lampu Kereta Anda Berkilat Semula?

Berikut adalah tiga alternatif yang boleh anda cuba untuk mengilatkan semula lampu kereta andaL

Ubat Gigi

Sama seperti penggunaan gigi, bahan di dalam ubat gigi berupaya untuk mengeluarkan zarah yang tidak diingini dan menghilangkan kotoran pada lampu depan kereta anda. I

Ini kerana ubat gigi mengandungi pelelas ringan yang menghaluskan dan membersihkan zarah yang melekat pada plastik dengan lebih mudah sekaligus menjadikan lampu depan yang lebih jelas

Caranya, sapukan sedikit ubat gigi ke lampu depan anda dengan kain kering yang lembut dan gosokkannya dengan gerakan bulat. Bilas dengan air dan lap dengan kain basah.

Sebatian Penggilap Aluminium

Kegunaan utama oksida aluminium adalah untuk menggilap refraktori dan juga seramik. Hal ini kerana ia mempunyai sistem larutan alkali yang hadir dengan kesan penggilap yang baik dan dapat menjadikan kilatan lebih bertahan lama. 

Cara untuk menggunakan sebatian penggilap aluminium ini:

  1. Basuh lampu depan anda dengan sabun dan air.
  2. Kemudian keringkan dan sapukan sedikit bahan penggilap aluminium pada lampu depan.
  3. Lap dan ratakan sebatian menerusi gerakan bulat kecil dengan kain kering lembut.
  4. Apabila ia menjadi kering, anda boleh lap dengan kain bersih untuk melihat hasilnya.

Kertas pasir dan sealant

Penggunaan kertas pasir mungkin adalah langkah yang paling akhir jika lampu kereta anda sangat kuning dan menginginkan  hasil yang tahan lama.

Anda boleh menggunakan kertas pasir dengan pada nilai 400 hingga 600 bergantung pada betapa tahap kusam dan juga 2,000 kertas pasir, baldi air bersih, tisu alkohol dan tuala kering.

Untuk memulakan, basahkan lampu depan anda dengan air bersih dan celup juga kertas pasir 400 di dalam baldi. Gosok lampu depan dalam bulatan kecil sehingga anda membersihkan keseluruhannya.

Kemudian, terus simbah jumlah air ke seluruh pengamplasan. Setrusnya bilas dan keringkan dengan tuala bersih.

Setelah kering sepenuhnya, bersihkan dengan alkohol anda dan lap dengan tuala kertas untuk memastikan lampu tersebut bebas dari habuk sebelum memakai sealant. Biarkan sehingga kering selama sehari sebelum anda menggunakannya.

Sedikit tips dari Tajria juga, pastikan sewaktu anda mencuci kereta, sediakan tiga tuala yang berlainan untuk mengelap setiap bahagian tubuh kereta. Satu tuala untuk cermin, satu tuala untuk bahagian tubuh kereta dan satu lagi untuk lampu.

Hal ini kerana, jika anda mencampurkan ketiga-tiga tuala ini, bimbang kotoran seperti pasir dan partikel yang melekat pada bahagian pintu dan bonet kereta mencalarkan tinted cermin dan juga lapisan lampu. Selamat mencuba!

Sumber: OakLED abacstallion e3sparkplug