Tidak dinafikan, mentol lampu sememangnya mempunyai jangka hayat tertentu sebelum ia perlu ditukar kepada yang baharu. Namun, tahukah anda mentol lampu biasanya mempunyai jangka hayat sekitar 1200 hingga 30,000 jam.

Berdasarkan penggunaan lapan jam sehari, mentol akan bertahan kira-kira 5 bulan hingga 10 tahun. Lebih-lebih lagi jika rumah anda menggunakan mentol pendarfluor padat (CFL) ataupun memasang lampu jenis LED, ia sepatutnya bertahan lebih lama.


Oleh itu, sekiranya anda telah menggantikan mentol baru-baru ini dan jangka hayat sepertinya tidak begitu lama, mungkin terdapat beberapa masalah yang berlaku pada litar yang menyebabkan mentol perlu kerap ditukar.

Berikut adalah 5 punca yang menyebabkan ketahanan mentol rumah anda tidak tahan lama:

Voltan Tinggi di Rumah

Sekiranya bekalan voltan di rumah anda terlalu besar, mentol pada amnya akan menyala lebih terang dan terbakar lebih cepat. Disebabkan itu juga anda perlu menukarnya pada tempoh yang lebih kerap.

Jadinya, anda perlu menguji dahulu voltan di soket menggunakan penguji voltan. Jika anda mendapati hasil ujian menunjukkan voltan lebih tinggi daripada 125 volt, maka minta juruelektrik untuk melihat masalah voltan berlebihan ini atau hubungi pembekal utiliti elektrik anda untuk mendapatkan cadangan yang bersesuaian.


Sambungan longgar

Apabila mentol longgar di soket, lampu boleh menyala dan mati. Oleh itu, anda mungkin perlu mengetatkan mentol di soketnya untuk menyelesaikan masalah.

Namun, terdapat juga kemungkinan lain yang mana terdapat kelonggaran pada sambungan wayar yang menyebabkan aliran arus elektrik dan voltan tidak sampai dengan lancar ke mentol lampu anda.

Untuk memeriksanya, anda matikan dulu punca kuasa dan periksa wayar untuk memastikannya terpasang dengan betul pada terminal skru.

Jika sambungan tersebut sudah usang atau, mungkin anda perlu mendapatkan bantuan pakar untuk menggantikan soket atau lekapan. Hal ini kerana, apabila sambungan wayar atau soket longgar, ia boleh membakar mentol dengan cepat selain turut menyebabkan kerlipan.

Litar Pintas

Litar pintas dalam pendawaian litar boleh menyebabkan lekapan cahaya ataupun semua peranti lain di litar tiba-tiba terbakar dan rosak.

Biasanya, keadaan ini berlaku apabila arus elektrik mengalir di luar jalur pendawaian yang ditetapkan. Keadaan ini menyebabkan daya tahan berkurang, yang meningkatkan aliran arus melalui litar.

Peningkatan aliran arus secara tiba-tiba ini menyebabkan pemutus litar tersekat dan menghentikan aliran arus. Untuk pengetahuan anda juga, litar pintas boleh disebabkan oleh beberapa keadaan sama ada masalah pendawaian, palam kabel ataupun soket lampu mungkin rosak. Dalam mana-mana kes ini, ganti bahagian yang rosak dan dapatkan bantuan dari pakar.


Getaran Pada Lekapan

Punca lain dari kebakaran mentol adalah getaran lekapan yang berlebihan. Contoh yang baik ialah kipas siling dengan lampu.

Apabila bilah kipas tidak seimbang, kipas mula bergetar dan akan mengakibatkan getaran yang mengganggu filamen mentol dan memendekkan jangka hayatnya. Jadinya, antara solusi yang boleh dilakukan termasuk bertukar kepada mentol servis kasar kerana ia mempunyai daya tahan getaran yang lebih baik.

Penilaian Mentol Terlalu Besar

Sebilangan besar lampu mempunyai label yang menyatakan watt maksimum mentol untuk digunakan dalam lekapan. Sekiranya anda mendapati bahawa lampu menyala terlalu cepat dalam lampu atau lampu tertentu, buka bola atau penutup lekapan dan periksa untuk mengetahui sama ada watt mentol terlalu besar untuk penilaian lekapan.

Namun, jika rumah anda menggunakan lampu CFL atau LED, anda mungkin tidak akan mengalami masalah ini kerana ia boleh beroperasi pada watt yang rendah.

Untuk mengelakkan masalah ini, pastikan anda menggunakan mentol dengan penilaian watt yang tidak melebihi penilaian lekapan. Menukar kepada mentol yang cekap tenaga seperti LED, ia sudah tentu yang mempunyai penilaian watt yang jauh lebih rendah sekaligus mengelakkan masalah seperti itu pada masa akan datang.

Sumber: ottimaleddriver