Kisah penciptaan jenama Seiko bermula pada tahun 1881, ketika seorang usahawan berusia 21 tahun yang bernama Kintaro Hattori berjaya membuka sebuah kedai yang menjual dan memperbaiki jam tangan di bandar Tokyo.

Sehingga kini, sudah mencecah 140 tahun jenama ini berdiri teguh sebagai jenama jam tangan yang cukup disegani di seluruh dunia. Berikutan itu, Grand Seiko nampaknya hadir dengan koleksi jam tangan baharu yang menggunakan  gerakan Spring Drive.


Apa Itu Gerakan Spring Drive?

Bagi yang tidak mengetahui, gerakan Spring Drive atau Spring Drive Movement hadir dengan dua elemen penting untuk jam iaitu sumber kuasa dan sistem kawalan masa.

Spring Drive adalah pergerakan unik yang menggabungkan tork tinggi untuk jam tangan mekanikal bersama-sama dengan sistem kawalan litar bersepadu tinggi (IC) untuk jam tangan elektronik.


Dengan memanfaatkan tahap tork yang tinggi yang diperoleh dari sumber utama, kaliber tidak memerlukan kekuatan lain untuk menggerakkan jarum yang panjang dan lebar.

Malah, sumber utama turut berupaya menyimpan tenaga dengan memutar dan menggerakkan butang tepi jam (crown). Kemudian, arus tenaga akan dipindahkan ke roda gigi dan digunakan untuk menggerakkan tangan jam tangan dari masa ke semasa.

Dua Model Jam Tangan Grand Seiko Yang Menggunakan Spring Drive Dan Caliber 9RA2

Pada bulan Februari 2021 yang lalu, Grand Seiko telah memperkenalkan jam tangan berkualiti tinggi yang reka bentuk yang diadaptasi dari tree rings atau pohon cincin yang mana ia melambangkan perkembangan yang baharu.

Sesuai dengan ulang tahun Grand Seiko yang ke-140, model jam tangan yang ditawarkan adalah SLGA007 dan SLGA008. Ia membawakan hasil yang lebih menarik menerusi ciptaan dail dan kerangka khas yang disokong oleh gerakan Spring Drive baharu dan juga Caliber 9RA2.


Jam tangan ini dikuasakan oleh Grand Seiko Spring Drive 5 Days Caliber 9RA2 yang baru, yang mewarisi semua ciri prestasi Spring Drive Caliber 9RA5 yang diperkenalkan tahun lalu untuk meraikan ulang tahun ke-60 Grand Seiko.

Dengan kehadiran dan pengaturan baru untuk jam tangan ini, ia memberikan jam tangan dengan rasa yang lebih unik dan elegan kepada si pemakai. Ditambah lagi dengan penampilan Shinshu Frost Finish yang menakjubkan dapat dilihat menerusi kerangka kristal nilam.


Bukan itu sahaja, Caliber 9RA2 menggabungkan dua tong yang hadir dalam dua saiz iaitu satu besar dan kecil. Melaluinya, ia memberikan simpanan kuasa hingga 120 jam.

Kadar ketepatan yang lebih konsisten juga turut ditampilkan pada kedua-dua model jam dengan menggunakan IC baru bersama sensor suhu terbina serta pemilihan pengayun kuarza yang lebih stabil.

Kedua-dua jam tangan ini akan tersedia sebagai edisi terhad 140 tahun di Grand Seiko Boutiques dan peruncit Grand Seiko terpilih di seluruh dunia pada bulan November 2021.