Sejak dari Mac 2020 yang lepas, Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia (BNM MAG) telahpun ditutup buat sementara waktu. Langkah penutupan ini berikutan bagi melaksanakan pencegahan proaktif selain memastikan keselamatan dan kesejahteraan pengunjung dan mengelakkan risiko Covid-19 daripada terus merebak.

Rentetan dari itu, BNM MAG kini mula menawarkan pengalaman baharu buat pengunjung dengan menyediakan pameran dan program pendidikan kepada pelawat secara maya.


Untuk pengetahuan anda, BNM MAG merupakan muzium terawal yang melaksanakan program maya semenjak pandemik ini. Tidak dinafikan, kecanggihan teknologi yang juga semakin membangun di Malaysia telah mencetuskan inovasi dalam pelancaran pameran seni.

Oleh itu, BNM MAG tidak ingin ketinggalan untuk menggunakan kebolehan sepenuhnya dengan melancarkan tiga pameran maya, bazar seni maya dan pelbagai program yang boleh disertai secara atas-talian dan terbuka kepada semua individu yang berminat.

Antara pameran yang dilihat akan menarik perhatian ramai pengunjung termasuklah Karya Logam: Seni Mata Wang. Menerusi pamera ini, anda boleh menyaksikan sejarah dan peranan duit syiling dalam membentuk ekonomi selain bagaimana ia mula diterima umum sebagai medium untuk pembayaran pada masa kini.


Selain mengenai duit syiling dan logam, anda juga boleh mengambil bahagian dalam pameran Keringat yang mana ia menceritakan tentang Riwayat Pendahulu Negara. Ia juga mengetengahkan karya-karya yang menggambarkan sosioekonomi tanah air di era sebelum merdeka sehingga dekad 1980-an. 


Bagi anda yang meminati infomarsi mengenai iklim dan juga sumber bumi, mungkin anda tidak mahu terlepas untuk menyaksikan pameran maya Scarcity. Menerusinya, anda akan mengetahui hubung kait antara scarcity dan perubahan iklim selain mempelajari kaedah penyelesaian masalah yang bersesuaian.


Bukan itu sahaja, anda yang meminati seni juga boleh mengunjungi bazar seni yang dijalankan secara maya dan anda juga berpeluang untuk mendapatkan dan membeli karya seni di platform Jari dan juga saluran media sosial BNM MAG.

Untuk menyertai dan meraikan pameran maya BNM MAG, anda boleh kunjungi ke laman rasmi Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia bermula hari ini. Jangan ketinggalan untuk memeriahkan inisiatif yang menarik ini.