Carian
Limau Gedang, Oren Adalah Kacukan Buah Sitrus – Ketahui Perbezaan Dua Buah Ini
September 24, 2021 Lina Rosli

Secara luaran, buah limau gedang (grapefruit) kelihatan hampir sama dengan buah oren atau limau biasa. Perbezaan yang ketara boleh dilihat berdasarkan warna dan juga ekstrak jus di dalamnya.

Hal ini kerana, kadangkala terdapat juga buah limau gedang yang hadir dengan saiz dan warna kulit yang sama seakan buah oren. Jadi bagaimana untuk membezakan antara kedua-dua buah ini?


Ketahui Perbezaan – Limau Gedang Vs Oren

Limau gedang dan juga oren boleh dikatakan hampir serupa dalam banyak cara. Kedua-duanya tergolong dalam keluarga Rutaceae dan genus Citrus.  Untuk pengetahuan anda, kedua-dua limau gedang dan oren sebenarnya adalah kacukan dari buah sitrus yang lain.

Secara luaran buah-buahan ini kelihatan sama. Buah limau gedang cenderung lebih besar dan berat berbanding buah oren. Malah ekstrak di dalam limau gedang juga dilihat lebih halus dan mempunyai serat yang banyak berbanding buah oren.


Limau Gedang Adalah Kacukan Pomelo dan Limau Manis

Limau gedang dinamai sesuai dengan cara tumbuh dalam kelompok di pohon yang menyerupai cara anggur tumbuh.

Di antara buah sitrus, limau gedang mempunyai kulit yang nipis disebabkan diameter jus dan ekstrak di dalamnya lebih besar. Apabila limau sudah matang dan masak, ia memberikan kepekatan antioksidan tertinggi.


Terdapat banyak jenis limau gedang sama ada dengan biji atau tanpa biji. Walau bagaimanapun, tidak semua jenis limau gedang mengandungi manfaat pemakanan yang sama. Sebagai contoh, limau gedang merah ruby ​​cenderung dua kali lebih baik daripada limau gedang putih dan merah jambu.

Oren Adalah Kacukan Pomelo dan Mandarin

Secara semula jadi, buah oren telahpun diperkenalkan di dalam pasaran sejak dari zaman kesusasteraan Cina pada tahun 314 SM. Sejak itu mereka telah dihibridisasi, disusun semula dan diubah begitu banyak sehingga terdapat beratus-ratus jenis oren di seluruh dunia.

Nama oren untuk buah ini dipetik daripada nama warna kulitnya. Namun, ia hanyalah nama umum untuk kumpulan oren. Hal ini kerana, terdapat beratus jenis oren di seluruh dunia termasuk Clementine, Tangelo, Navel Orange, Bergamot Orange, Blood Orange dan banyak lagi. 

Gambar di bawah adalah beberapa variasi oren yang boleh didapati di pasaran yang terpilih.


Bagaimana Rasa Buah Limau Gedang?

Sebilangan orang mengatakan bahawa rasa limau gedang boleh menjadi tajam, manis atau masam. Walaupun demikian, banyak orang berpendapat bahawa limau gedang terasa lebih pahit jika berbanding buah limau yang manis dan enak.

Mana Lebih Sedap – Limau Gedang Putih, Merah Jambu Atau Merah?

Tahukah anda bahawa limau gedang putih adalah varieti pertama yang diperkenalkan di Amerika Syarikat dan ia tidak mendapat sambutan dan penerimaan yang hangat dari penduduk kerana ia tidak mempunyai rasa sitrus yang manis?

Menjelang tahun 1823, sebelum gula tersedia, mereka mula bereksperimen rasa buah. Setelah beberapa dekad kemudian, limau gedang berwarna merah jambu mula diperkenalkan. Walaupun rasa mereka hampir sama, limau gedang berwarna merah jambu lebih disukai dan popular dalam kalangan masyarakat tempatan.


Pada 1929, mutasi baru telah ditemui. Variasi merah limau gedang mempunyai rasa yang manis, tidak seperti pendahulunya. Ia kemudian dipasarkan secara meluas setelah industri limau gedang di Texas dibina.

Walaupun rasanya berbeza, kandungan nutrisi varieti Grapefruit putih, merah jambu dan merah hampir sama. Kesemuanya, termasuk Ruby Red Grapefruits, rendah kalori, bebas kolesterol, tinggi serat makanan, dan dipenuhi dengan vitamin dan mineral berkhasiat.

Komen