Dalam tempoh Januari 2021 hingga April 2021, sebanyak 2040 kes penderaan kanak-kanak telah direkodkan di Malaysia. Malah, hampir 30% merangkumi insiden penderaan fizikal dan seksual. Masalah ini mungkin berlaku disebabkan kesan daripada tekanan, kehilangan pekerjaan dan sebagainya.

Menurut laporan UNICEF’s Action to End Child Sexual Abuse and Exploitation, 1 daripada 8 kanak-kanak di dunia iaitu sekitar 12.7% telah didera secara seksual sebelum mencapai usia 18 tahun. UNICEF juga mendapati bahawa anak-anak yang lebih muda cenderung untuk dianiaya oleh sebuah keluarga anggota atau pengasuh.

Dengan kehadiran jumlah kes yang membimbangkan yang dilaporkan telah menyebabkan ramai ibu bapa risau akan keselamatan anak-anak mereka. Oleh itu, sebuah portal keibubapaan makchic.com bersama-sama dengan syarikat percetakan Canon Marketing Malaysia hadir dengan satu inisiatif bagi membuka mata ramai individu tentang kepentingan keselamatan kanak-kanak.


Penerbitan Buku Kanak-Kanak Oleh makchic Dan Canon

Sebagai portal keibubapaan, makchic telah menerima pertanyaan dari pembaca mereka tentang bagaimana mendidik anak-anak mengenai keselamatan badan.

Rentetan dari itu, makchic kini hadir dengan buku kanak-kanak pertamanya pada 28 September 2021. Buku ini dikarang oleh Kimberly Lee dan Liyana Taff yang berjudul “What If?”.

“What If?” adalah buku sajak bergambar yang membahas topik penting mengenai keselamatan diri dan batas badan sesuai untuk kanak-kanak berusia antara 3 hingga 8 tahun.


Dengan pelbagai watak yang berwarna-warni dan ilustrasi yang indah, buku ini membantu ibu bapa dan pendidik membincangkan topik sensitif mengenai keselamatan badan bersama anak-anak.

Menurut makchic juga, inisiatif ini dijalankan bagi menyokong keluarga untuk menjadi ibu bapa dengan baik melalui perkongsian tips dan pengalaman mereka mengenai topik tertentu.

Di sebuah Sesi Gangguan Seksual yang dilakukan pada tahun 2019 mendedahkan bahawa 78% pengikut makchic yang turut serta telah mengalami beberapa bentuk gangguan seksual. Malangnya, ramai yang mengalaminya ketika mereka masih kecil.

Bagaimana Buku “What If?” Dapat Membantu?

Penghasilan buku “What If?” dirancang untuk membantu ibu bapa dan pendidik mempermudah perbualan dan interaksi antara dua pihak menjadi lebih mudah.

Menurut Liyana Taff, ibu dan Pengarah Projek Khas di makchic, kandungan buku ini dihasilkan berpandukan laporan dari The United Nations Conventions on the Rights of the Child, the Protective Behaviours Framework for personal safety dan juga The National Society for the Prevention of Cruelty to Children’s (UK) PANTS rule.


Malah, dengan kerjasama dengan pendidik yang berpengalaman dan penyokong hak anak bernama Thency Gunasekaran, merupakan Penolong Pelindung Kanak-kanak, ia sedikit sebanyak turut membantu dalam memastikan kandungan yang disertakan adalah relevan dengan masyarakat setempat

Buku ini juga diilustrasikan oleh ilustrator tempatan Delia Razak. “What If?” menampilkan watak-watak tempatan Malaysia dari pelbagai komuniti dan menyampaikan mesej yang mudah difahami mengenai prinsip keselamatan badan yang mapan melalui penggunaan pelbagai senario.

Sokongan Dari Canon – Memupuk Kelompok Membaca

Bukan itu sahaja, Canon juga menyokong penerbitan buku “What If?” sebagai salah satu inisiatif dari “Program Pembaca Muda Canon” untuk menanamkan kebiasaan membaca di kalangan kanak-kanak.

Memasuki tahun kedua sempena pengenalan program, jenama ini ingin hadir dengan penyelesaian pencitraan digital dan juga memberi tumpuan kepada menangani masalah di kalangan kanak-kanak.

Kerjasama dengan makchic ini membolehkan Canon berperanan dalam memperkasakan anak-anak dengan pengetahuan untuk melindungi diri mereka sendiri.

Dapatkan salinan “What If?” di Kedai LazMall makchic pada harga RM39.90. Buku ini juga terdapat di Cziplee Bangsar dan Cziplee Johor.