Carian
Tekanan Boleh Menyebabkan Ruam, Kerengsaan Kulit?
October 5, 2021 Lina Rosli

Setiap orang menghadapi tekanan dari semasa ke semasa. Namun, tahukah anda bahawa tekanan boleh memberi kesan lebih daripada sekadar kesihatan emosi anda?

Untuk pengetahuan anda, tekanan juga boleh menimbulkan gejala fizikal seperti ruam dan kerengsaan kulit. Jika perkara ini pernah berlaku ke-atas diri anda, usah risau kerana ia boleh dirawat dengan mudah di rumah.


Mengapa Tekanan Boleh Menyebabkan Ruam?

Faktor ruam akibat tekanan ini boleh berlaku sekiranya anda mempunyai masalah kulit sedia ada seperti psoriasis, rosacea ataupun alergi yang disebabkan debunga dan bulu haiwan.

Jadi, apabila anda tertekan, ia berkemungkinan besar boleh memburukkan lagi gejala anda yang mana tekanan dianggap sebagai pencetus kepada masalah tersebut.

Hal ini kerana, tekanan boleh menyebabkan tubuh badan anda mengeluarkan bahan kimia tambahan, seperti neuropeptida dan neurotransmitter dan seterusnya mengubah sistem imun di dalam tubuh berfungsi. Akhirnya, tubuh anda akan tindak balas dengan bahan kimia tersebut sehingga ketidakselesaan lain pada kulit.


Bagaimana Bentuk Ruam Akibat Tekanan?

Ruam akibat tekanan atau ruam tekanan ini sering dilihat seperti gatal-gatal yang juga disebut wheals atau welts.

Ia boleh muncul pada mana-mana bahagian badan lebih-lebih lagi kawasan belakang badan, tangan, leher, dada dan kaki. Apabila bintik ruam mula muncul, anda akan mendapati bahagian kulit mula bertukar berwarna merah dan menjadi bengkak.

Bintik ruam ini hadir ukuran diameter sekitar kurang dari satu sentimeter. Namun, ia boleh menjadi tambalan besar yang meliputi kawasan kulit yang luas. Ia juga boleh hilang dan kemudian muncul di tempat lain mengikut keadaan kulit.

Berapa Lama Ruam Akan Muncul, Sebelum Ia Mula Reda?

Sebiji sarang biasanya memudar dalam masa 24 jam. Tetapi gatal-gatal baru mungkin terbentuk apabila gatal-gatal lama hilang. Sekiranya anda mempunyai banyak gatal-gatal, anda mungkin mengalami gejala ini selama kira-kira enam minggu.

Jika ia berlaku lebih dari satu bulan, maka anda perlu mendapatkan nasihat dan rawatan daripada pakar kerana ruam dan kerengsaan kulit tersebut dianggap kronik dan perlu dirawat.

Lebih-lebih lagi jika anda mengalami kesukaran bernafas atau tekak atau bibir anda membengkak, segera hubungi 911. Reaksi anda mungkin disebabkan oleh perkara lain yang boleh mengancam nyawa, dan anda memerlukan rawatan kecemasan.

Bagi anda yang mengalami gejala ringan, untuk melegakan dan mengurangkan sedikit kegatalan, anda boleh meletakkan kompres sejuk atau pek ais pada kawasan ruam. Dengan ini, ia dapat membantu melegakan bengkak dan gatal. Elakkan menggaru ruam kerana ia boleh membuatnya menjadi lebih teruk dan bahkan menyebarkan bakteria melalui goresan kecil di kulit.

Sumber: Scripps Healthline

Komen