Pengeluaran telur ayam dan hadir dalam kategori dan juga kaedah yang berbeza sama ada telur y

Kandang konvensional cenderung mempunyai lantai dan rumah yang landai antara tiga hingga lapan burung. Kandang ini dapat melindungi ayam dari pemangsa dan parasit yang hidup di kotoran. Mereka juga memungkinkan petani mengawasi kesejahteraan ayam dan kualiti udara.

Sebaliknya, mereka menghentikan ayam daripada mengambil bahagian dalam tingkah laku semula jadi, seperti mandi debu, berjalan kaki, dan mencari makan. Mereka tidak dapat bersarang atau bertengger, dan mereka cenderung tidak menunjukkan tanda-tanda keselesaan seperti mengepakkan sayapnya, meregangkan, menggoyangkan, atau mengibaskan ekornya.

Ayam yang ditanam petani di kandang berisiko terjebak di antara wayar atau mengalami kerosakan kaki kerana cakar yang terlalu banyak.

Apakah telur organik dan “manusiawi yang diperakui” itu?

“‘Manusia yang diperakui’ bermaksud persekitaran dan perlakuan ayam dirancang untuk mendorong tingkah laku ayam betina semula jadi,” jelas George Weaver IV, petani telur generasi keempat dan pengasas bersama Utopihen Farms Pasture Raised Eggs. “Ayam kami menikmati kehidupan di kawanan keluarga kecil dan berkeliaran bebas pada siang hari – merumput di padang rumput berumput, mematuk tanaman, cacing, dan serangga, dan hidup seperti ayam betina. Weaver IV menjelaskan bahawa masa yang dihabiskan di ladang, dengan banyak cahaya matahari dan ruang, mengakibatkan tekanan yang rendah bagi ayam.

Walaupun USDA tidak mempunyai piawaian khusus untuk telur “manusiawi yang diperakui” – ini adalah istilah pemasaran – ada syarat agar telur dianggap organik. Telur organik mestilah dari ayam yang tidak ada di dalam sangkar dan tidak memakan makanan yang diproses dengan baja atau racun perosak.

BERKAITAN: 15 Buah dan Sayuran yang Tidak Layak Dibeli Organik

Apa perbezaan antara telur coklat dan telur putih?

Warna kulit telur bergantung pada jenis ayam betina yang bertelur, bukan makanan, persekitaran, atau faktor lain. Kedua-dua telur putih dan coklat adalah semula jadi, seperti warna skala abu-abu lain. Sama sekali tidak ada perbezaan rasa atau kualiti telur berdasarkan warna kulitnya. Ayam putih sering bertelur putih, dan ayam berwarna coklat kemerahan mempunyai lebih banyak pigmen pada kulit telurnya.

Apa itu telur bebas soya?

Anda tidak akan membuka telur dan mencari kiub tauhu, tetapi mereka yang mempunyai alergi kedelai mungkin tidak dapat mentolerir telur dari ayam yang kebanyakannya memakan soya (pilihan makanan murah untuk petani telur). Diet bebas soya adalah semula jadi untuk ayam, dan pelabelan bungkusan akan membantu mereka yang mengalami intoleransi soya mengelakkan telur dari lapisan yang memakan soya.

Adakah saiz telur penting?

Ukuran telur dapat bergantung pada berbagai alasan, seperti keturunan atau diet ayam, tetapi faktor yang paling penting adalah usia, dengan ayam tua bertelur lebih besar. Walaupun ukuran telur tidak mempengaruhi kualiti, ia boleh membuat perbezaan jika anda membakar atau menyediakan resipi yang menggunakan banyak telur, kata seorang jurucakap dari Austin Vital Farms. Bahagian dalam telur jumbo biasanya beratnya sekitar 2.5 oz dan telur kecil hanya sekitar 1.5 oz, jadi perbezaannya dapat bertambah dengan cepat dalam resipi. Telur dalam satu kadbod biasanya berukuran hampir sama, tetapi ada beberapa varians. Telur dinilai mengikut jumlah berat kadbod, jadi kadang-kadang anda akan melihat telur yang lebih kecil dengan telur yang lebih besar, tetapi telur tidak semestinya kecil.