Tayar merupakan komponen kenderaan yang memainkan peranan penting dalam menggerakkan dan mengemudi kenderaan di samping menyokong berat keseluruhan. Ini bermaksud tayar akan menyerap semua geseran dan beban yang berlaku sewaktu pemanduan.

Oleh itu, bagi setiap kenderaan, penggunaan tayar yang berkualiti adalah sangat mustahak untuk pengalaman memandu anda. Terdapat banyak jenis tayar yang tersedia di pasaran dan tidak semuanya memberikan tahap prestasi yang sama.


Tayar tertentu memberikan daya tarikan yang lebih baik dalam cuaca basah atau licin, sementara ada jenis tayar yang lain memberikan kelajuan yang lebih lancar pada kelajuan tinggi di samping membantu mengoptimasikan penggunaan bahan bakar sekaligus mengurangkan kebisingan.

Kepentingan Memilih Tayar Yang Betul

Pemilihan sesuatu tayar semestinya bergantung kepada cara pemanduan dan juga keperluan pergerakan harian. Ramai individu cenderung memilih tayar yang ditawarkan pada harga yang murah atas faktor penjimatan kos.

Namun ini akan mendatangkan kesan yang buruk kerana tayar murah cenderung untuk botak lebih cepat, dapat meningkatkan penggunaan bahan bakar dan juga tidak dapat mencengkam jalan raya.


Tidak semua tayar dibuat sama, jadi perlu memastikan tayar yang anda ingin beli sesuai dengan keperluan anda. Sekiranya anda banyak memandu di jalan raya dan kerap bergerak pada kilometer yang jauh, pastinya anda mahukan tayar yang lebih baik dengan kelajuan yang lebih tinggi.

Namun, bagi pemandu yang tinggal di luar bandar mungkin mencari tayar yang boleh bertahan untuk pelbagai jenis jalan dan juga mudah untuk dikendalikan. Untuk pengetahuan anda, tayar yang diperbuat daripada bahan yang lebih keras adalah lebih dan lebih tahan lama.

Bahagian Utama Tapak Tayar

Mengapa terdapat perbezaan dari segi corak atau tapak tayar di pasaran? Perbezaan corak tapak dihasilkan bagi meningkatkan keupayaan pengendalian kenderaan sewaktu pemanduan tertentu.

Setiap tapak tayar mempunyai empat bahagian yang penting seperti:

  • Ribs atau tulang rusuk adalah bahagian yang menonjol dari corak tapak, yang terdiri daripada blok tapak
  • Grooves atau alur adalah saluran dalam yang bergerak secara lilitan dan lateral di sekitar tayar
  • Tread block atau blok tapak adalah segmen getah yang dinaikkan yang bersentuhan dengan permukaan jalan
  • Sip pula merupakan slot kecil dan nipis yang dibentuk ke blok tapak

Kesemua bahagian utama pada tapak tayar ini akan disusun dalam corak yang unik untuk memodulasi prestasi tayar di samping mengawal kebisingan, pengendalian, daya tarikan dan kehausan.

Kenali 3 Corak Tapak Tayar

Di pasaran, tapak tayar hadir dalam tiga kategori iaitu simetri, asimetri dan pelbagai arah.

Dengan kehadiran corak tapak yang berbeza, ia dapat membantu menyediakan penggunaan yang optimum untuk pelbagai permukaan jalan dan jenis kenderaan.


Tapak Tayar Corak Simetri

Jenis corak yang paling biasa adalah simetri yang mana ia sesuai untuk tayar kereta penumpang, tetapi tidak sesuai untuk penggunaan berprestasi tinggi. Tayar dengan reka bentuk ini mempunyai tulang rusuk yang selari selain blok tapak yang bebas di seluruh permukaan tapak.

Secara kasarnya, kedua-dua bahagian tayar mempunyai corak yang sama. Penawaran yang disediakan untuk tapak tayar simetri adalah:

  1. Menawarkan pemanduan lebih lancar
  2. Mempunyai kestabilan pengendalian yang tinggi
  3. Rintangan bergolek rendah

Tayar dengan corak simetri memberikan pemilik kenderaan fleksibiliti sewaktu melakukan putaran tayar tanpa mempengaruhi prestasi seharian. Tayar jenis ini juga membantu menjimatkan bahan bakar. Walau bagaimanapun, corak simetri sesuai digunakan di jalan kering dan ia tidak begitu berkesan dalam keadaan basah.

Tapak Tayar Corak Pelbagai Arah

Tayar dengan corak tapak pelbagai arah yang berbeza direka untuk bergulir ke depan dalam satu arah sahaja. Ia memiliki alur lateral yang bertemu di tengah tapak tayar, menyerupai bentuk kepala panah.

Tujuan penawaran tapak tayar pelbagai arah ini adalah untuk memberikan kelancaran sewaktu pemanduan pada kelajuan tinggi dengan mengalihkan air dengan lebih berkesan melalui corak tapak.

Manfaat lain dari tapak tayar pelbagai arah adalah daya tarikan tambahan, yang memberikan pengendalian yang sangat baik pada salji atau lumpur. Atas sebab ini, tayar ini sangat berguna untuk kenderaan berprestasi tinggi ataupun muatan yang berat.

Tapak Tayar Corak Asimetri

Tayar dengan corak asimetri mempunyai dua reka bentuk tapak yang berasingan. Ia kelihatan unik serta kedua-dua bahagian itu mempunyai tujuan yang berbeza.

Tapak tayar dalaman bertanggungjawab untuk perpindahan air dan perlindungan terhadap penanaman air. Sementara, tapak tayar luar pula membantu memberikan cengkaman tinggi ketika menikung dan memandu di permukaan kering. Gabungan ciri ini menjadikan tayar tidak simetri sangat popular untuk digunakan pada kereta berprestasi tinggi.

Namun, sama seperti corak tayar pelbagai arah, pemandu harus berhati-hati dengan putaran tayar kerana ia akan mengganggu pengendalian jika tidak dilakukan dengan betul.

Bukan itu sahaja, anda juga tidak disarankan mencampurkan corak tayar pada kenderaan anda. Sebagai contoh anda memasang tapak tayar jenis simetri dan pelbagai arah untuk satu kenderaan.

Sumber: Continental