Carian
Cara Menggunakan Penyegar – Bila Perlu Dipakai, Apa Yang Boleh Atau Tidak Boleh Lakukan Sewaktu Pemakaiannya?
October 12, 2021 Lina Rosli

Penggunaan penyegar sememangnya akan memberikan banyak faedah dalam jangka masa panjang. Hal ini kerana, pembersih tidak selalu membuang semua kotoran dan minyak dari wajah anda dan kadang-kadang ia boleh meninggalkan sisa.

Oleh itu, penggunaan penyegar akan menghilangkan semua kekotoran yang tersisa dan menjadikan wajah anda bersih dan segar. Bukan itu sahaja, tahap pH yang normal juga adalah sangat penting untuk melindungi kulit dari bakteria dan bahan pencemar.

Sebilangan agen pembersih boleh menyebabkan tahap ini menjadi tidak seimbang, yang menyebabkan kepekaan dan kekeringan. Jadinya, penyegar diperlukan bagi membantu mengembalikan keseimbangan pH.


Cara Penggunaan Penyegar

Kebiasaannya, individu perlu memakai penyegar selepas pembersihan dan sebelum menggunakan pelembap.

Berikut adalah rutin tiga langkah mudah ini akan memastikan anda memanfaatkan sepenuhnya produk penjagaan kulit anda dan mencapai hasil yang berkesan.

Langkah 1: Cuci muka dengan pembersih lembut untuk menghilangkan kotoran dan minyak awal dari kulit anda.

Langkah 2: Sapukan penyegar untuk menghilangkan kekotoran dan sisa yang tersisa dari pembersih anda. Melaluinya, ia akan mempersiapkan kulit anda untuk kekal lembap lebih lama.

Langkah 3: Selepas itu, sapukan pelembap untuk menambah kehidratan dan melindungi kulit anda. Namun, anda juga boleh menggunakan serum terlebih dahulu, jika ini adalah sebahagian daripada rejimen anda.


Apa Yang Boleh Anda Lakukan Menggunakan Penyegar?

berikut adalah beberapa perkara atau rutin yang boleh anda lakukan menggunakan penyegar.

Sebagai Pelembap Tambahan

Sebilangan penyegar diletakkan di dalam botol semburan dan bertujuan untuk disapu di wajah. Oleh itu, anda boleh menggunakan penyegar sebagai pelembap tambahan.

Waktu yang sangat sesuai untuk menyegarkan kulit atau memberikan kelembapan tambahan adalah jika anda berada di kawasan kering atau berada di dalam ruang yang sejuk selepas tempoh yang lama.

Gunakan sebagai topeng bawah mata

Sekiranya penyegar anda mengandungi bahan penyegar kulit seperti kafein atau timun, anda boleh menggunakannya sebagai topeng bawah mata yang cepat dan mudah.

Caranya, anda boleh sejukkan penyegar anda dan sapukan ke bahagian bawah mata dengan pelapik kapas yang bertindak sebagai kompres sejuk yang menenangkan.

Jangan gunakan penyegar yang mengandungi alkohol atau bahan pengelupasan berkepekatan tinggi sebagai topeng bawah mata, kerana kulit di kawasan ini sangat halus.


Perkara Yang Harus Dielakkan Sewaktu Menggunakan Penyegar

Tidak dinafikan penyegar bermanfaat apabila dimasukkan dalam rutin penjagaan kulit anda dan digunakan dengan betul. Walau bagaimanapun, menggunakannya terlalu kerap, atau menggunakan penyegar dengan bahan yang tidak sesuai untuk jenis kulit anda boleh mendatangkan kesan buruk.

Untuk pengetahuan anda, penyegar tidak boleh digunakan sebagai pengganti pembersih anda. Walaupun mereka dapat menghilangkan kekotoran dari kulit, ia paling berkesan apabila digunakan sebagai tindak lanjut kepada pembersih anda.

Sekiranya anda mempunyai kulit yang sensitif dan mengalami kerengsaan dan kekeringan setelah penggunaan produk penjagaan kulit, maka elakkan penggunaan penyegar berasaskan asid glikolat, alkohol dan sabun yang boleh merengsakan dan mengeringkan kulit anda.

Komen