Sekiranya anda memulakan hari anda dengan roti canai, nasi lemak ataupun muffin bergula, pastinya ia akan membuatkan terasa mengantuk dan ingin tidur pada siang hari sekitar pukul 10 pagi dan juga 12 tengahari.

Oleh itu, bagi mengelakkan hal ini berlaku, anda boleh memulakan hari anda dengan sarapan pagi yang tidak mengantukkan namun kaya dengan protein. Bagaimana untuk mendapatkannya? Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda 5 hidangan makanan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk janaan tenaga yang mencukupi.

Mengapa Pentingnya Pengambilan Makanan Berprotein Tinggi?

Untuk pengetahuan anda, apabila memulakan hari anda dengan pengambilan protein yang tinggi, ia boleh membantu menguruskan tenaga, mengawal perubahan suasana hati (mood) sekaligus dapat mengenyangkan dan bertahan sehingga waktu makan tengahari.


Protein adalah salah satu daripada tiga makronutrien yang membentuk sebahagian besar diet kita, bersama dengan karbohidrat dan lemak, dan ia menyajikan beberapa fungsi yang cukup penting.

Makanan berprotein membantu mengekalkan sel-sel penting dalam tubuh serta turut membantu pembaikan dan pertumbuhan otot dan tisu. Malah, ia turut berfungsi dalam melaksanakan pencernaan dan keseimbangan hormon.

Selain itu, makanan berprotein tinggi juga dapat mengimbangkan kadar gula dalam darah, yang bermaksud apabila anda memulakan hari anda dengan sarapan pagi protein tinggi, anda akan dibekalkan tenaga yang tinggi untuk sekaligus mempunyai tahap tenaga yang stabil untuk meningkatkan aktiviti harian anda

Idea Sarapan Berprotein Tinggi

Berikut adalah 5 hidangan sarapan yang boleh anda lakukan dan amalkan pada setiap pagi:

Omelet telur

Telur adalah makanan sarapan pagi yang disukai secara umum dan merupakan pilihan sihat bagi mendapatkan dos protein tambahan pada waktu pagi.

Hal ini kerana, hidangan telur mengandungi nilai kolin dan vitamin D yang tinggi selain merupakan protein lengkap. Satu biji telur mengandungi 7g protein, jadi jika anda membuat telur dadar dengan dua telur dan banyak sayuran, anda akan mempunyai 14g protein yang turut dihadiri dengan serat, vitamin, dan mineral.


Greek Yogurt Dengan Biji Chia dan Raspberi

Sekiranya anda lebih suka sarapan pagi yang manis daripada yang enak, mungkin greek yogurt adalah pilihan yang lebih tepat.

Untuk pengetahuan anda, hidangan yang dilengkapi dengan greek yogurt dapat menyediakan 14g protein yang akan membantu anda menjadi kenyang lebih lama. Malah, dengan menyediakannya bersama biji chia dan serat dari raspberi, ia turut akan menawarkan nilai antioksidan yang diperlukan tubuh. 

Roti Mentega Kacang dan Pisang

Untuk mendapatkan rasa yang klasik, anda boleh menyediakan roti bakar yang disapu bersama mentega kacang. Ia akan memberikan kepada anda 5g protein dari roti manakala sumber protein tanpa lemak dari mentega kacang.

Hasilnya, anda akan kenyang dan berasa puas sepanjang pagi. Bagi melengkapkan hidangan anda, tambahkan juga buah-buahan segar untuk mendapatkan serat dan rasa manis semula jadi tanpa gula berlebihan.


Puding Chia

Biji hitam kecil mengandungi banyak manfaat kesihatan, termasuk serat, lemak sihat, magnesium dan juga protein. Apabila digabungkan dengan air minuman, biji chia akan membentuk puding seperti gel yang kaya dengan nutrien.

Anda boleh mengambil 3 sudu besar chia dengan satu cawan susu badam dan tambahkan juga satu sudu teh sirap maple untuk rasa yang lebih manis. Melaluinya, anda boleh meningkatkan produktiviti anda pada pagi hari.

Sandwic Dada Ayam

Daging ayam boleh dibuat dengan pelbagai cara, dan tentu saja ia dapat membuat anda kenyang dengan cepat kerana kandungan proteinnya yang tinggi.

Untuk mengelakkan anda daripada makan secara berlebihan, anda boleh sediakan hidangan yang diperbuat daripada sekurang-kurangnya sepotong ayam berukuran tangan dan gunakan kaedah memasak yang lebih sihat sepeti panggang atau rebus dan bukannya goreng.