Perabot rotan sangat popular kerana penampilannya. Ia menampilkan imej atau aura yang moden kontemporari dan klasik dalam satu masa yang sama. Maka tidak hairanlah mengapa perabot yang diperbuat daripada rotan ini dijamin kelihatan trendy untuk tahun-tahun akan datang.


Dengan gabungan minimalis yang elegan dan moden, reka bentuknya sesuai digunakan pada mana-mana ruang di rumah mahupun di pejabat dan di restoran. Di samping reka bentuknya yang trendy juga, perabot rotan terdapat dalam berbagai warna bermula dari kelabu, coklat dan hitam yang turut dapat disesuai dengan hiasan dalam sesuatu ruang.

Tambahan, rotan juga sangat terkenal dengan kekuatan dan daya tahan lama. Oleh sebab itu, individu berpendapat bahawa mereka tidak perlu menukar perabot dengan kerap jika mereka memilih rotan.

Namun, tahukah anda sebenarnya perabot daripada rotan semula jadi adalah sangat sensitif dan tidak tahan lama? Malah, perabot rotan yang dijual di pasaran kebanyakannya menggunakan rotan buatan yang bukan asli.


Mengapa Perabot Rotan Diperbuat Bukan Dari Rotan Asli?

Rotan semula jadi berasal dari serat tanaman yang berkaitan dengan pokok palma yang mana ia biasanya tidak mempunyai ketahanan jangka masa panjang dan bergantung kepada cuaca dan keadaan tertentu.

Jika ia diletakkan di bawah cahaya matahari langsung, perabot rotan tersebut boleh luntur dan akan mempengaruhi warnanya. Bukan itu sahaja, sekiranya rotan semula jadi basah akibat dari hujan, akan berlakunya risiko air terperangkap dalam tenunan yang akan menyebabkan pertumbuhan kulat atau cendawan.

Oleh sebab itu, kebanyakan pengeluar lebih cenderung menggunakan perabot yang diperbuat daripada rotan tiruan. Ia bukan sahaja lebih praktikal, malah ia juga hayat perkhidmatan yang panjang.


Kebiasaannya, rotan polietilena sintetik atau dikenali sebagai ‘rotan PE’, mempunyai penampilan dan warna yang seakan sama dengan gentian buatan manusia yang ditenun dengan cara yang sama. Malah, ia juga lebih fleksibel kerana sesuai untuk penggunaan tidak kira perabot dalaman dan luaran. Selain itu, ia juga tidak sensitif terhadap sinar UV dan dapat menahan pendedahan UV yang kuat sekaligus tidak akan pudar.

Kredibiliti Rotan PE Sebagai Pilihan Perabot Masa Kini

Perabot rotan terkenal sebagai pilihan terbaik untuk kegunaan luaran. Walau bagaimanapun, kini banyak orang memilih untuk membawa perabot mereka di dalam rumah untuk membuat penampilan yang lebih kontemporari.

Selain itu juga, rotan mempunyai banyak faedah mesra alam yang bermaksud ia mempunyai jejak karbon yang lebih kecil. Tidak seperti sintetik lain, rotan PE juga dapat dikitar semula kerana ia adalah resin termoplastik yang dapat dicairkan dan dibentuk semula menjadi bentuk yang berbeza.

Oleh kerana itu, jangka hayatnya lebih lama daripada rotan semula jadi, yang lebih rentan terhadap kerosakan unsur. Sekiranya dijaga dengan betul, perabot rotan dapat bertahan hingga 10 tahun.