Carian
Tips Memasang
October 26, 2021 Lina Rosli

Kebanyakan orang mempunyai sekurang-kurangnya satu bilik atau ruang kecil di rumah mereka yang mereka inginkan lebih besar. Walaupun anda tidak dapat membesarkan ruang secara fizikal, terdapat cara untuk mencapai rasa ruang yang lebih besar melalui penggunaan elemen hiasan yang dipilih dengan betul. Permaidani adalah salah satu elemen tersebut. Sama ada anda mempunyai tenunan lebar dari dinding ke dinding atau permaidani kawasan yang diletakkan di atas jenis lantai lain, memilih permaidani yang betul boleh membantu ruang anda berasa lebih besar. Berikut adalah beberapa petua untuk mewujudkannya.

Petua Broadloom

Memasang tenunan lebar dinding ke dinding di dalam bilik boleh membantu menjadikan ruang terasa lebih besar dengan menyediakan kesinambungan. Menukar permukaan lantai memberikan hentian visual dan permulaan untuk mata. Sebaliknya, mempunyai permaidani memanjang dari dinding ke dinding bermakna tiada apa yang menghalang mata, dengan itu memberi gambaran bahawa ruang lebih besar daripada itu.

VIDEO PILIHAN

6 Petua Memilih Warna Permaidani Yang Tepat

Petua Permaidani Kawasan

Kunci untuk menggunakan permaidani kawasan untuk membantu bilik anda kelihatan lebih besar ialah menggunakan saiz permaidani yang betul. Kesilapan menghias yang biasa dilakukan oleh orang ramai ialah memilih permaidani kawasan atau permaidani yang terlalu kecil, menjadikan bilik itu kelihatan berombak dan tidak bercantum, dan oleh itu menjadikannya kelihatan lebih kecil.

Saiz tepat permaidani yang optimum untuk bilik anda bergantung pada beberapa faktor, termasuk penempatan perabot anda. Sentiasa ingat bahawa semua perabot di dalam bilik harus diletakkan di atas permaidani. Jika tidak mungkin untuk mencapai ini, letakkan sekurang-kurangnya bahagian hadapan bahagian yang lebih besar pada permaidani.

Semua Produk Baharu daripada The Spruce Rugs Collections

Warna

Kebanyakan orang biasa dengan tanggapan bahawa warna terang membantu menjadikan bilik berasa lebih besar daripada warna gelap. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna anda perlu memasang permaidani putih atau putih di seluruh rumah anda. Menggunakan ton warna kegemaran anda yang lebih terang di seluruh ruang membantu mengembangkan ruang secara visual. Selain itu, warna yang lebih terang memantulkan lebih banyak cahaya matahari (atau cahaya buatan) daripada warna yang lebih gelap, jadi cahaya yang meningkat dalam ruang menyumbang kepada perasaan yang lebih terbuka.

Corak

Jika anda memilih untuk mempunyai corak pada permaidani atau permaidani kawasan anda, pastikan saiz corak itu disesuaikan dengan saiz bilik. Peraturan biasa ialah corak yang lebih besar untuk bilik yang lebih besar; bagaimanapun, peraturan ini tidak ditulis dalam batu dan lebih bergantung pada jumlah ruang lantai yang boleh dilihat. Sebagai contoh, bilik kecil yang tidak mempunyai banyak perabot boleh mengendalikan corak yang lebih besar, manakala kawasan besar yang dipenuhi perabot mungkin memerlukan corak yang lebih kecil. Penutup lantai anda ialah komponen penting dalam hiasan bilik anda dan boleh memberi impak besar pada keseluruhan suasana bilik. Memilih penutup lantai yang betul boleh membantu menjadikan kawasan itu berasa lebih besar.

Komen