Lina Rosli Diterbitkan 16 November 2021

Perbezaan Antara Oat Segera, Oat Gulung Dan Oat Cepat Masak

Jika di pasaran anda akan mendapati terdapat pelbagai pilihan oat yang ditawarkan di rak belian. Kadangkala ia boleh mencetuskan kekeliruan sebelum anda memilihnya.

Oat ialah bijirin daripada tumbuhan bijirin iaitu Avena Sativa. Setelah dituai, ia akan diproses untuk digunakan sebagai makanan tenaga yang biasanyan disediakan bersama susu, buah-buahan dan lain-lain. Untuk kegunaan makanan, oat akan dikisar, dikukus, dipanaskan dan disejukkan dalam tanur yang mengeluarkan rasa. Oat kemudiannya digulung, dipotong atau dikisar untuk menghasilkan kepingan atau tepung.

Jadi untuk memudahkah pemilihan oat yang sesuai, Tajria hari ini akan berkongsi beberapa informasi menarik mengenai Tajria.

Perbezaan Antara Oat Segera, Oat Gulung Dan Oat Cepat Masak

Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang perbezaan antara oat gulung (rolled oat), oat cepat masak (quick-cooking) dan oat segera (instant)

Penyediaan Oat Segera vs Oat Cepat Masak

Oat segera direka untuk memasak dalam ketuhar gelombang mikro dalam beberapa minit sahaja. Kebanyakan oat segera dimasak terlebih dahulu kerana ia dibuat untuk dimasak dengan lebih cepat dalam ketuhar gelombang mikro. Malah, kebanyakan oat segera didatangkan dalam bekas yang lebih kecil yang telah dibungkus dan lebih kecil daripada bekas yang lebih besar.

Sementara oat cepat masak pula adalah sebaliknya yang mana ia boleh dimasak di atas dapur atau dalam ketuhar gelombang mikro. Oat cepat masak biasanya dimasak seperti oat biasa di atas dapur, hanya dalam masa yang singkat.

Sementara oat gulung pula adalah oat biasa yang biasanya disediakan di dalam pek besar dan mempunyai saiz bijirin yang agak kasar dan besar. ia biasanya tidak hancur seperti oat segera dan oat cepat masak

Perbezaan Tempoh Memasak Antara Oat Segera Dan Oat Cepat Masak

Salah satu perbezaan utama antara oat segera dan oat cepat masak ialah masa memasak. Oat segera boleh disediakan lebih cepat daripada oat gulung masak cepat, walaupun kedua-duanya masak lebih cepat daripada oat gulung biasa.

Sebagai perbandingan, oat gulung mengambil masa kira-kira 10 hingga 20 minit di atas dapur, manakala oat cepat masak pula  boleh dimasak di atas dapur dalam masa 1 hingga 5 minit, bergantung pada konsistensi yang anda inginkan.

Anda juga boleh menambah air panas ke dalam mangkuk oat cepat masak ini dan biarkan selama 5 minit, atau masukkannya ke dalam ketuhar gelombang mikro selama 20 saat. Untuk sarapan yang lebih cepat, oat segera boleh disediakan dalam 1 hingga 2 minit dengan hanya tambahkan air panas ke dalam ketuhar gelombang mikro.

  • Oat Gulung atau Oat Biasa: 10-20 minit
  • Oat Cepat Masak: 1-5 minit
  • Oat Segera: 1-2 minit
Perbezaan Tekstur Oat Gulung, Oat Segera Dan Oat Cepat Masak

Menyediakan oat anda dalam jumlah masa yang betul adalah penting, tetapi anda juga ingin memastikan anda membeli jenis oat yang sesuai untuk citarasa anda.

Oat gulung biasa cenderung lebih tebal berbanding oat cepat masak dan oat segera. Oleh sebab itu, tempoh memasak oat gulung adalah lebih lama kerana semakin tebal oat, semakin lama masa yang diperlukan untuk memasak.

Ini bermakna oat cepat masak akan menjadi lebih nipis manakala oat segera pula adalah paling kecil dan nipis.

Perbezaan Rasa Oat Segera Dan Oat Masak Cepat

Rasa bagi oat cepat masak dan oat segera tidak jauh berbeza dari segi rasa berbanding oat gulung. Ketiga-tiganya masih mengekalkan rasa manis dan rasa kanji di dalamnya.

Teksturnya yang kenyal dan serat pemakanan yang tinggi menjadikan oat ini sebagai bijirin yang sangat baik untuk ditambahkan pada rutin sarapan anda. Tidak perlu menambah gula perang tambahan, sirap maple atau bahan-bahan lain untuk menyedapkan oat premium ini.

Nilai Pemakanan Oat Segera Dan Oat Cepat Masak

Oat sememangnya terkenal dengan penawaran kkhasiat yang baik. Ia merupakan sumber serat larut dan tidak larut yang baik, yang boleh membantu meningkatkan sistem pencernaan anda, membantu anda berasa kenyang lebih lama, dan juga membantu penurunan berat badan.

Mereka tinggi dengan protein dan lemak sihat, malah ia mempunyai keseimbangan asid amino terbaik berbanding semua jenis bijirin lain. Makan oat juga boleh memberi kesan positif pada kolesterol, gula dalam darah dan tekanan darah anda.