Carian
Tahukah Anda Mengapa Beras Basmati Dijual Pada Harga Yang Mahal?
November 18, 2021 Lina Rosli

Berbeza dengan beras wangi yang kebanyakannya digunakan dalam kalangan masyarakat di Asia Tenggara, beras Basmati mempunyai kandungan kanji yang lebih sedikit.

Dari segi struktur, beras basmati mempunyai bijirin terpanjang jika dibandingkan daripada mana-mana beras, dan ianya biasa akan menjadi memanjang semasa memasak. Malah, untuk saiznya juga, ia kelihatan lebih nipis dan runcing tidak seperti beras Jepun yang bulat dan melekit.


Asal Usul Beras Basmati – Ditanam Di Kaki Bukit Himalaya

Tahukah anda bahawa 66% beras Basmati dunia berasal dari India. Beras Basmati terutamanya ditanam di kaki bukit Himalaya India.

Pedagang India memperkenalkan beras Basmati ke Timur Tengah melalui pertukaran budaya dan sejak itu ia telah menjadi bahagian penting dalam masakan dan hidangan Arab dan Parsi. Pengeluar eksklusif Beras Basmati di Asia ialah India, Pakistan dan Bangladesh.

Berdasarkan perkongsian We Halal, sebutan pertama varieti beras Basmati mula muncul pada tahun 1766 oleh Heer Ranjha. Perkataan “Basmati” berasal daripada perkataan asal Sanskrit “Basamati” yang bermaksud wangi.


Proses Penghasilan Beras Basmati

Padi ini ditanam terutamanya di utara India, khususnya di kawasan basah yang mempunyai tanah yang subur, sama ada sawah yang mempunyai pengairan buatan atau sawah yang ditenggelami air. Oleh sebab itu, jika di Malaysia, musim tengkujuh adalah yang waktu yang terbaik untuk penanaman padi.

Selepas tanaman telah tumbuh sepenuhnya, ia dituai dengan mengirik padi dari tangkai tanaman. Padi yang telah masak akan dituai sama ada menggunakan tangan atau mesin. Padi yang dituai kemudiannya dibiarkan di ladang sehingga kering.


Selepas mengeringkan beras, ia kemudiannya diangkut ke kilang-kilang, di mana buruh dan mesin akan memproses dan menghilangkan lapisan daun atau glume biji padi. Untuk beras perang, itu biasanya proses terakhir, tetapi beras putih mengalami pengilangan, yang mana lapisan perang luar akan dikeluarkan.

Untuk pengetahuan anda, beras Basmati yang sudah boleh dituai haruslah berumur 18 hingga 24 bulan sebelum dimakan selain mencapai suhu dan tahap kelembapan tertentu.


Mengapa Beras Basmati Mahal Berbanding Beras Wangi Yang Dijual Di Pasaran?

Antara faktor yang menjadikan kos beras Basmati lebih tinggi adalah disebabkan oleh proses penghasilannya serta pada ketika dahulu beras ini disajikan kepada orang kenamaan.

Di samping itu, beras Basmari mempunyai kandungan nutrien yang secara puratanya dua hingga tiga kali lebih tinggi daripada jenis beras lain. Masakan India sangat bergantung kepada nasi Basmati kerana kebanyakan makanan dan resipi Mahkamah Diraja Tradisional memerlukan Nasi Basmati. 

Fakta menarik mengenai beras Basmati juga, setiap varieti beras ini boleh dicirikan oleh pemprofilan DNA, sekaligus memudahkan pihak berkuasa mengawal dan mengesan pengeluaran beras Basmati palsu. Campuran jenis Basmati dan bukan Basmati tulen boleh dikira.

Sumber: IATP WeHalal

Komen