Di Malaysia, sekitar 10 jenis kanser tertinggi telah dikesan dan antara kanser dengan jumlah penghidap tertinggi termasuklah payudara, kolorektal, paru-paru, limfoma, nasopharynx dan leukemia.

Menurut laporan dari Registri Kanser Kebangsaan Malaysia, pada tahun 2012 hingga 2016 tmendedahkan hampir 50 peratus kes kanser payudara dikesan pada tahap tiga dan empat.

Oleh itu, bagi meningkatkan kesedaran mengenai kompleksiti penyakit ini dan cara untuk merawatnya, terdapat pelbagai kempen telah dirancang dan diketengahkan bertujuan memberi pencerahan kepada orang ramai.

Kanser payudara ni bukan ada satu jenis sahaja tau, terdapat dua jenis kanser payudara yang paling utama iaitu kanser invasif dan tidak invasif. Kanser yang invasif bermaksud kanser yang tidak duduk satu tempat, merebak ke bahagian badan yang lain melalui pergerakan dalam salur darah dan limpa. Kanser yang tidak invasif pula sebaliknya, tetap di satu tempat. 

Bagi kebanyakan wanita, diagnosis kanser payudara mungkin kelihatan seperti semua harapan hilang. Pesakit yang didiagnosis sering berasa tertekan dan tidak berdaya, seolah-olah mereka bersendirian dalam perjalanan mereka. Perasaan ini sering dikuatkan oleh stigma yang kuat di sekitar membincangkan kanser payudara secara terbuka kerana takut rasa bersalah, malu atau takut menjadi beban. 

Walau bagaimanapun, ini tidak boleh jauh dari kebenaran. Terdapat ramai yang terselamat dan pesakit yang telah menakluki kesusahan yang sama. “Sebagai seorang doktor, apabila kami merawat pesakit kami, kami tidak mendapat banyak hubungan rapat. Kadangkala tempoh klinik anda sangat singkat, dan anda tidak boleh bercakap dengan mereka terlalu lama … anda [selalunya] tidak memahami apa yang telah mereka lalui dan apa yang berlaku kepada mereka apabila mereka keluar dari klinik anda. Kesemua mereka mempunyai kisah yang sangat istimewa,” kata Prof. Madya Dr. See Mee-Hoong, Ketua Unit Pembedahan Payudara di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Berikut ialah kisah-kisah harapan yang memberi inspirasi daripada tiga mangsa kanser payudara yang berani daripada organisasi bukan untung di UMMC, yang dipanggil The Candy Girls. 

Kumpulan sokongan kanser payudara Candy Girls. Foto: UMMC Candy Girls Kumpulan Sokongan Facebook.

Cinta seorangkeluarga

pemandu e-hailingPhyllis Yeoh kisah peribadi dengan kanser payudara bermula lebih sedekad yang lalu, apabila dia mula-mula menemui benjolan pada payudara kanannya. “Doktor memberitahu saya ada benjolan, dan saya perlu menjalani pembedahan. Saya menjalani enam kitaran kemoterapi dan lima belas [sesi] radioterapi,” katanya dengan sedih. “Ia sangat sukar kerana badan saya lemah.”

Phyllis telah didiagnosis dengan kanser payudara BRCA2 (BReast CAncer gen 2), dan mereka yang telah mewarisi varian berbahaya dalam BRCA2 cenderung untuk menghidap kanser pada usiayang lebih muda1. Dia mengalami perjalanan yang sangat melelahkan dalam perjalanannya untuk kelangsungan hidup kanser, dengan dia perlu berehat selama enam hari berturut-turut selepas setiap kitaran rawatan. Walau bagaimanapun, Phyllis memuji kerana dapat kekal keras melalui masa sukar kerana kasih sayang dan sokongan keluarganya. Sejak hari pertama pemeriksaannya, ibu bapanya tidak pernah meninggalkan sisinya – dengan ibunya menjadi penjaga utamanya dan sentiasa berusaha keras untuknya. 

Phyllis (kanan sekali) bersama keluarganya. Foto: Phyllis Yeoh

Adalah satu pembohongan untuk mengatakan Phyllis tidak merasakan bahawa dia sudah hampir ke penghujung jalan. “Saya menghantar mesej kepada sepupu saya dan berkata, ‘Jika apa-apa benar berlaku kepada saya, tolong jaga ibu bapa saya’,” kongsinya dengan sebak. “Sepupu saya menjawab, ‘Jangan fikir perkara negatif itu, awak kena positif’. Saya [berfikir dalam hati] ‘ya, saya mesti meneruskan perjalanan saya. Saya tidak sepatutnya berputus asa [sekarang]’.”

Mengetahui bagaimana dia dapat meneruskan dengan bantuan orang-orang di sekelilingnya, Phyllis telah secara aktif memberi kembali kepada mereka yang berada dalam kedudukan yang sama. “Semasa saya menjadi pemandu Grab, saya akan bangun pada pukul 6 pagi … kadang-kadang saya akan menghantar penumpang ke hospital dan memberitahu mereka ‘Baiklah, anda tidak perlu membayar’,” Phyllis mengaku, dengan senyuman di wajahnya. “Sebab selalunya pesakit yang [melawat] hospital. Saya sangat berbangga dengan diri saya sendiri [kerana] melalui perjalanan ini dan [dapat] membantu orang ramai.”

Memerangi kanser payudara di tengah-tengah COVID-19penyakit kanser

Bagi guru sekolah Cikgu Nora,bukanlah topik yang asing dalam hidupnya, kerana ibunya sendiri juga telah meninggal dunia akibat kanser serviks. Perjalanannya sendiri dengan barah bermula pada Mei 2020, semasa kegawatan pandemik dan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan). “Selalunya, saya akan melakukan pemeriksaan rutin di bilik mandi semasa saya mandi,” jelasnya. “Dan saya mendapati benjolan di sekitar payudara kanan saya.” Keputusan mamogramnya mendedahkan bahawa benjolan itu berukuran kira-kira 2cm, menangkap diagnosis kanser payudaranya antara Tahap 1 dan Tahap 2 penyakit itu. 

Cikgu Nora terkejut dan terkejut dengan diagnosisnya, dengan fikiran pertamanya ialah dia tidak akan dapat hidup lama. Namun, sebagai seorang ibu dan isteri, kasih sayang terhadap keluarga membuatkan dia terus bertahan. Dia kemudiannya dirujuk ke PPUM untuk pendapat kedua, di mana disyorkan supaya dia menjalani beberapa rawatan kanser. 

Cikgu Nora bersama anak perempuannya, 1 daripada 4 orang anaknya. Foto: Norashilawati Bt Mohamed Nor

Perjuangannya dengan kanser payudara adalah panjang dan sukar. Memilih menjalani enam pusingan kemoterapi, Cikgu Nora hampir berputus asa pada masa itu, terutamanya semasa sesi keempatnya. “Badan saya menggigil, dan saya tertidur sepanjang hari,” katanya. Di luar keluarga, pengetuanya adalah sinar harapan dalam hidupnya, mendorongnya untuk terus meneruskan kerana dia telah melangkah sejauh ini. Cikgu Nora menamatkan baki sesi kemoterapi dan lumpektomi, mengeluarkan sejumlah 17 nodus limfa dan ketulan lain yang mencurigakan.

“Kami perlu bertindak awal dan cepat. Pada peringkat awal [kanser payudara], ia masih boleh diubati, jadi jangan takut untuk menjalani kemoterapi,” Cikgu Nora menekankan, menggalakkan rakan pesakit kanser payudara untuk menjalani rawatan mereka, dan mereka tidak bersendirian dalam hal ini. perjalanan. “Apabila saya menyertai kumpulan sokongan [kanser payudara], saya menyedari bahawa ramai yang lain berkongsi perjalanan dan pengalaman yang sama, dan mereka telah berjaya mengatasi [situasi mereka] – jadi mengapa [tidak boleh perkara yang sama berlaku] untuk diri saya sendiri?” 

Mengatasi cabaran kesihatan dua kali

Kanser payudara bukanlah pertemuan pertama Lim Chiou Ling dengan keadaan perubatan yang serius. Beberapa tahun sebelum diagnosis kansernya, dia mengalami strok, yang menyebabkan dia mengalami masalah berjalan dan bercakap. “Saya hampir lumpuh,” katanya. “Tetapi saya seorang yang sangat kuat, [jadi] saya pergi untuk semua fisio dan belajar bagaimana untuk berjalan semula.” Kekuatan ini diteruskan kepada diagnosis kanser payudara Chiou Ling, di mana dia mampu menjalani rawatannya, mengetahui bahawa dia sekurang-kurangnya boleh berjalan, bercakap dan makan dengan betul.

Chiou Ling (kiri sekali) menikmati sarapan pagi bersama ahli Krew Tarian Pink Candy Girls. Foto: Lim Chiou Ling.

“Kami memberitahu orang ramai, ‘Tidak mengapa [jika anda] menghidap kanser payudara, kehidupan masih diteruskan [dan] anda boleh menjadi [malah] lebih bahagia daripada sebelumnya.” Chiou Ling berkata. Kumpulan sokongan Candy Girls telah memberinya peluang untuk menikmati pengalaman baharu, seperti menari di atas pentas, mendaki Gunung Kinabalu, dan mengambil bahagian dalam separuh maraton. 

“[Bagi wanita] yang berumur lebih daripada 40 hingga 50 tahun, jangan lupa untuk memeriksa payudara anda, dan bagi mereka yang menghidap kanser payudara, kehidupan sentiasa di luar kanser kami – kami sentiasa bersama anda, jadi jangan berputus asa.” tambah Prof. Prof Dr See.

Perjuangan untuk kesedaran kanser payudara melangkaui Pink October. Itulah sebabnya syarikat topeng muka perubatan MEDICOS telah bekerjasama dengan UMMC dan Candy Girls untuk melancarkan kempen Hope Is Just Around The Corner untuk menyebarkan harapan kepada semua pesakit dan penjaga kanser payudara, untuk berkongsi pengalaman mereka secara konsisten antara satu sama lain untuk memudahkan perjalanan dalam melawan penyakit ini. Sempena kempen ini, testimoni video penuh yang dikongsikan oleh mangsa kanser payudara boleh ditonton di lamanMEDICOS Facebook atau YouTube saluran.