Setiap orang pastinya mempunyai kaedah yang tersendiri dalam menyediakan rawatan penjagaan rambut yang tersendiri. Hal ini kerana, setiap individu masing-masing mempunyai keperluan yang tersendiri sama ada memerlukan rambut yang lebih banyak kelembapan ataupun menginginkan rambut yang lebih berkilau.

Bagi mendapatkannya juga, tahukah anda bahawa pupur rambut (hair mask) sebenarnya adalah antara cara yang baik dalam memberikan hasil yang anda inginkan?

Malah, jika anda melakukan pupur rambut semula jadi buatan sendiri, ia juga hanya memerlukan kos yang rendah untuk menyediakannya. Untuk mendapatkan pupur rambut semula jadi, nda boleh membuatnya sendiri dengan bahan-bahan yang mungkin sudah ada di rumah.


Bagi yang tidak mengetahui, pupur rambut buatan sendiri bagus untuk menenangkan dan membaiki kutikula yang rosak akibat pewarnaan, alatan panas, air masin dan juga klorin.

Selain itu, ia boleh disesuaikan mengikut jenis rambut khusus anda, sama ada ia kasar, keriting, kering, berminyak, halus atau beralun. Jadi Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda cara membuat pupur rambut DIY yang bersesuaian untuk anda.

DIY 1 – Gunakan Buih Minyak Kelapa

Seperti yang anda ketahui, minyak kelapa mempunyai kuasa kecantikan semula jadi dan berfungsi paling baik untuk melembutkan dan merapikan rambut kering yang tebal.

Minyak kelapa juga mudah diserap ke dalam rambut kerana asid lemaknya selain mengandungi kedua-dua vitamin E untuk menggalakkan pertumbuhan rambut. Selain itu, minyak kelapa juga berfungsi baik dalam menapis sinar UV untuk menghentikan kerosakan rambut setelah terkena matahari selain turut dihadiri dengan sifat pelembab yanb baik dalam melindungi rambut daripada kering.


Terdapat beberapa cara untuk menggunakan minyak kelapa bergantung pada keperluan rambut anda.

  • Satu, anda boleh mencuba dan mengaplikasikannya sebagai pra-syampu selama 10 minit. Ia baik dalam merawat dan menguatkan rambut.
  • Dua, gunakan sebagai ganti perapi dan sapukan dari pertengahan rambut hingga ke hujung untuk melembapkan dan menghilangkan keriting. 
  • Tiga, jika anda menyapu terus pada kulit kepala, minyak kelapa mempunyai kesan antimikrob, yang membantu melawan kelemumur, membuka liang tersumbat, dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

Minyak kelapa adalah mempunyai tekstur yang berat, jadi gunakan jumlah yang sesuai untuk tekstur rambut anda. Untuk rambut halus, gunakan satu sudu teh, sementara untuk rambut tebal, gunakan sekitar satu sudu besar.

DIY 2 – Gunakan Susu dan Madu

Jika anda mempunyai rambut yang halus dan mencari pupur rambut DIY untuk merawat kerosakan, anda boleh merawatnya menggunakan campuran susu dan madu.

Madu mengandungi keratin untuk membantu menguatkan rambut dan mencegah kerosakan yang disebabkan oleh rambut yang lemah dan rapuh. Selain itu, ia juga menggalakkan pertumbuhan semula sel untuk kulit kepala yang lebih sihat dan mempunyai ciri-ciri anti-radang yang boleh menenangkan kerengsaan.


Apabila digabungkan dengan susu yang penuh dengan protein, asid amino, vitamin B12, zat besi dan zink, kedua-duanya boleh membantu melembutkan rambut dan menyokong struktur akar rambut.

  • Oleh kerana susu mempunyai tekstur yang cair, anda boleh menggunakan satu cawan susu bersama-sama dengan satu sudu madu ke dalam botol semburan dan menyemburkannya pada rambut.
  • Biarkan selama 10 hingga 20 minit selepas mencuci.
  • Kemudian, bilas dengan air suam untuk hasil yang berkilat dan licin.

Semakin tebal rambut, semakin tinggi kandungan lemak susu yang perlu anda gunakan; sebagai contoh, jika anda mempunyai rambut kasar, gunakan krim, dan jika anda mempunyai rambut nipis, anda boleh menukarnya kepada susu skim.

DIY 3 – Pisang dan Minyak Zaitun

Dua bahan iaitu pisang dan minyak zaitun yang mungkin sentiasa ada di dapur anda sebenarnya boleh memberi kesan hebat pada rambut anda.

Pisang menghidrat dan melembapkan rambut yang kusam, rosak, kering, kerana ia kaya dengan vitamin dan mineral seperti kalium yang boleh menguatkan rambut dan mengimbangi pH kulit kepala

Sementara minyak zaitun pula kaya dengan lemak sihat dan vitamin E, yang boleh menjadikan rambut kelihatan lebih berkilat dan licin. Ia juga boleh melembapkan rambut dan menyembuhkan kerosakan yang boleh menyebabkan rambut hujung pecah dan bercabang.


Untuk membuat topeng rambut buatan sendiri:

  • Gunakan satu pisang masak dan satu sudu minyak zaitun.
  • Kisar atau tumbuk pisang sehingga menjadi puri yang tidak berketul.
  • Masukkan minyak zaitun dan teruskan mengadun. Hasilnya mestilah kelihatan seperti pupur rambut yang berkrim dan berbuih. 
  • Semasa mandi, sapukan pupur ke seluruh rambut dan kulit kepala dengan jari. Biarkan selama 10 hingga 15 minit sebelum dibilas.

Sumber: Byrdie