Lina Rosli Diterbitkan 25 November 2021

Ini Adalah 5 Buah Yang Mudah Untuk Ditanam Di Kawasan Rumah

Menanam buah-buahan sendiri membawa pelbagai faedah. Ia bukan sahaja mudah untuk diambil di halaman belakang rumah selepas musim buah, malah turut boleh dijadikan sebagai terapi dan hobi ketika waktu lapang.

Benar, menanam buah-buahan adalah menenangkan selain turut memberikan khasiat kepada diet. Selain itu, ia juga membawa anda lebih dekat ke bumi sambil menikmati hidangan buah yang ditanam sendiri.

Berikut adalah 5 cadangan buah yang boleh anda mulakan sekiranya anda ingin menanam tumbuhan kerana buah ini adalah paling mudah untuk tumbuh di rumah.

Mangga

Buah mangga adalah salah satu pokok yang sangat mudah untuk ditanam dan mengeluarkan hasil jika anda ingin menanamnya di rumah. 

Jika anda memutuskan untuk menanam mangga, langkah pertama ialah mencari mangga yang sesuai dengan kawasan Malaysia. Variasi mangga popular di Malaysia adalah seperti Chok Anan (MA224), Harumanis (MA128), Golek (MA162), Maha 65 (MA165) , Mas Muda (MA204), juga varieti Nam Dok Mai (MA 223) dan Sala. 


Tanaman pokok mangga di Malaysia kebanyakannya dilakukan dikawasan tanah pamah terutama dikawasan pantai dimana ia mempunyai iklim sesuai untuk pembungan dan pembuahan.

Untuk mula menanam mangga, anda boleh menyimpan biji mangga dan biarkan ia kering selama tiga atau empat hari. Ia lebih mudah dikendalikan apabila ia kering.

Kemudian, picitnya perlahan-lahan untuk merasakan di mana biji benih berada di dalam biji. Biasanya, terdapat sedikit lekukan berhampiran bahagian atas lubang tanpa biji. Dengan perlahan-lahan, masukkan pisau ke bahagian ini dan kupas kulit luarnya.


Seterusnya, perlahan-lahan tolak benih ke dalam pasu tanah. Siram tanaman anda dengan baik dan letakkan di tempat yang panas dan lembap di mana suhu tidak akan turun di bawah 21 darjah Celsius.

Mata Kucing

Pokok mata kucing sebenarnya adalah sejenis subspesies pokok longan. Nama mata kucing ini diberikan kerana rupa dan saiz buahnya seperti mata kucing, tetapi kecil sedikit berbanding longan. 

Pokok mata kucing berasal dari Malaysia dan Indonesia dengan nama botani atau saintifiknya ialah Euphoria malaiense. Setiap pokok mata kucing dewasa mampu mengeluarkan 2,000 hingga 3,000 biji buah pada setiap musim berbuah. 


Pokok mata kucing agak sukar dijaga sewaktu kecil dan memerlukan perhatian rapi. Namun, pokok mata kucing mula menampakkan hasil sebaik mencapai usia dua tahun selepas kerap memberikan baja organik. 

Jambu Batu

Jambu batu adalah buah yang berbentuk bulat seperti buah pir yang biasanya berukuran 2 hingga 3 inci panjang. Jambu batu boleh berwarna hijau, kuning, merah, ungu, ataupun hitam.

Sementara, isi dalamnya pula berwarna putih atau kuning dan kadang-kadang berwarna merah. Jambu batu yang telah masak mempunyai isi yang manis, lembap dan sangat wangi. Setiap buah mempunyai beberapa biji kecil, keras, tetapi boleh dimakan.


Jambu batu yang masak boleh dibelah dua dan dimakan daripada kulitnya atau dihiris dan digabungkan dengan buah lain. Jambu batu boleh diproses dan dijadikan sos, sorbet, dan mousse.

Jika anda ingin menanam jambu batu, ia sesuai dilakukan di kawasan lembap atau kering dengan suhu optimum sekitar 20 hingga 27 darjah Celsius. Batas jambu batu akan tumbuh di mana pH tanah berkisar antara 4.5 hingga 9.4; pH neutral ialah 6.0 hingga 7.0 adalah optimum.

Elakkan menanam jambu batu di tempat yang rendah di mana udara sejuk dan boleh mendap.

Anggur

Cara terpantas untuk menanam anggur adalah dengan menanam pokok anggur yang tidak berakar pada awal musim bunga. Tumbuhan akar kosong berusia satu tahun biasanya paling mudah untuk ditanam dan membesar.

Namun, anda perlu memastikan pokok anggur yang ditanam harus bebas penyakit, kemudian pilih varieti yang subur sendiri atau tanam sekurang-kurangnya satu lagi tumbuhan untuk pendebungaan.


Sebelum menanam, rendam akar dalam air selama satu atau dua jam. Bersedia untuk memasukkannya ke dalam tanah dalam masa 48 jam, supaya mereka tidak memecahkan dorman.

Mulberi

Pokok mulberi menyediakan buah yang lazat yang selalunya manis yang baik untuk dimakan segar dari pokok atau dibuat jem, pengawet dan sos.

Buah mulberi menyerupai beri hitam. Apa yang membezakan warnanya adalah ia hadir dengan gabungan warna merah, ungu tua atau hitam. Pokok-pokoknya adalah daun luruh namun cepat tumbuh dan boleh hidup lebih daripada 100 tahun.


Mulberi mudah ditanam di kawasan tanah yang kering tetapi haruslah subur selain batas mulberi juga boleh bertolak ansur dengan sebarang keadaan kecuali tanah basah. Bukan itu sahaja, mereka juga tahan akan cuaca panas dan kemarau yang menjadikannya penanaman bandar atau tepi laut yang baik. 

Namun, harus diingatkan juga, mulberi mungkin menjadi mangsa pelbagai serangga dan penyakit yang merosakkan keadaan buah. Oleh itu, pastikan pokok anda dilindungi dan perlunya untuk anda sentiasa pantau serangan serangga dan penyakit. Rawatan pemulihan bergantung kepada serangga atau jangkitan tertentu, tetapi kebanyakan masalah tidak membawa maut.