Sejak Gaya Grand Seiko ditubuhkan dengan 44GS pada tahun 1967, kod reka bentuknya telah membentuk asas bagi setiap jam tangan Grand Seiko.

Bersempena dengan itu, Grand Seiko telah menyaksikan reka bentuk tafsiran semula moden 44GS edisi terhad yang dilengkapi dengan Hi-beat 36000 GMT Caliber 9S86 yang dikeluarkan secara eksklusif di Asia, Oceania dan Timur Tengah.

Siri reka bentuk ini menampilkan dan menggabungkan idea dari tempat sejarah, ketukangan tangan dan teknologi termaju di Jepun. Seperti senja, atau Tasogare dalam bahasa Jepun, Mt. Dail corak Iwate menggambarkan pemandangan apabila cahaya dan bayang wujud bersama dalam peredaran masa yang setiap berubah.


Dail kelabu dengan Mt. Corak Iwate mempamerkan garis permatang gunung yang mengagumkan yang boleh dilihat pada Grand Seiko Studio Shizukuishi di mana semua jam tangan mekanikal Grand Seiko dibuat. Ia juga menggambarkan keindahan pemandangan gunung di bawah cahaya matahari yang redup pada waktu senja.


Selain daripada Grand Seiko 44GS, Seiko Watch Corporation turut memperkenalkan Seiko Presage Sharp Edged Series Asia Edisi Terhad dan juga Seiko Prospex Save the Ocean Asia Edisi Khas.

Untuk siri Seiko Presage Sharp Edged menangkap kesederhanaan dan kehalusan estetika tradisional Jepun dengan dail bertekstur halus dan mencipta kelebihan moden dengan pembinaan bekas yang tajam dan bersudut.


Sementara, Seiko Prospex Save the Ocean Asia diinspirasikan daripada lautan yang indah dan terumbu karang. Siri Seiko Prospex Save the Ocean menyokong aktiviti pemuliharaan marin untuk memberi kembali kepada komuniti penyelam.