Jika anda mencari bungkusan daging, ikan, ayam, sosej  atau aiskrim di bahagian sejuk beku, pernahkah anda melihat ketulan ais yang keluar darip permukaan produk tersebut?

Makanan tersebut mungkin kelihatan keras, layu, berubah warna atau dilitupi hablur ais. Jika ya, ia mungkin dibakar dalam peti sejuk beku atu dipanggil sebagai bakaran sejuk beku (freezer burn).


Jadi, hari ini Tajria akan berkongsi mengenai bakaran sejuk beku, termasuk sama ada makanan tersebut telah terjejas dan adakah ia memberi impak kepada kualiti makanan serta cara menghindari makanan anda daripada fenomena ini.

Apakah Punca Bakaran Sejuk Beku?

Bakaran sejuk beku berlaku akibat makanan yang disimpan telah kehilangan lembapan. Kebiasaannya, masalah ini boleh berlaku kepada mana-mana makanan yang telah dibekukan untuk masa yang lama.

Semua makanan mengandungi air, yang membentuk beribu-ribu kristal ais apabila dibekukan. Hablur ini berhijrah ke permukaan makanan dan akhirnya ke bahagian paling sejuk peti sejuk anda melalui proses yang dipanggil sublimasi.


Pemejalwapan adalah serupa dengan penyejatan, tetapi ia tidak melibatkan cecair. Sebaliknya, bahan berubah secara langsung daripada pepejal kepada gas. Itulah sebab mengapa kiub ais menjadi lebih kecil jika anda tidak menggunakannya untuk masa yang lama.

Kehilangan molekul air ini menyebabkan dehidrasi, menjadikan makanan beku menjadi layu, kering dan keras. Selain itu, kehilangan air membolehkan oksigen menyebabkan perubahan dalam rasa dan warna, terutamanya pada daging, ayam dan ikan yang tidak dibalut dengan baik.

Lebih lama makanan disimpan di dalam peti sejuk, lebih tinggi kemungkinan mereka akan mengalami bakaran sejuk beku dan kualiti makanan tersebut juga merosot.

Adakah Makanan Yang Mula Mengeluarkan Hablur Ais Selamat Untuk Dimakan?

Makanan yang terkesan akibat bakaran sejuk beku mungkin kelihatan tidak menyelerakan dan mempunyai tekstur yang tidak menyenangkan serta tidak berperisa, tetapi ia masih selamat untuk dimakan.

Jika penyejuk beku anda ditetapkan kepada -18°C, bakteria dan patogen berbahaya yang lain tidak boleh tumbuh, dan makanan anda akan selamat untuk dimakan.


Namun, sekiranya makanan yang disimpan tersebut telah menjalani proses pengawetan dan pengetinan, makanan tersebut berkemungkinan besar terjejas kualitinya.

Jika anda ingin makan makanan yang telah terjejas oleh pembakaran beku, anda boleh memotong bahagian yang terjejas dan menggunakan yang lain. 

Bagaimana Untuk Mencegah Bakaran Sejuk Beku?

Paling penting adalah minimumkan tempoh penyimpanan makanan di dalam peti sejuk beku. Gunakan dan masaknya dengan kerap dan pastikan anda hanya membeli makanan yang baharu selepas makanan lama telah digunakan sepenuhnya.

Anda juga boleh mengubah suhu kepada suhu lebih tinggi, kerana makanan membeku lebih cepat pada suhu -18°C sekaligus membenarkan hablur ais yang lebih kecil terbentuk. 


Ia juga penting untuk membungkus makanan anda dengan betul untuk meminimumkan pendedahan oksigen. Contohnya, bungkus daging, ayam atau makanan laut dalam kertas penyejuk beku atau bungkus plastik, kemudian dalam foil, dan kemudian dalam beg penyejuk beku.