Carian
Mengapa Perlu Menumis Dan Menggoreng Bawang Merah – Untuk Kebanyakan Resipi Masakan?
December 14, 2021 Lina Rosli

Bawang merah adalah ramuan yang penting untuk setiap resipi. Jika anda baca resipi di dalam buku masakan, pastinya ayat pertama yang akan anda lihat adalah ‘Pertama, panaskan minyak dan tumis bawang’ atau ‘Masukkan bawang ke dalam kuali dan tumis sehingga masa’.

Menurut kebanyakan tukang masak, mereka menyatakan bahawa menumis bawang penting bagi mendapatkan rasa yang lebih menyeluruh. Hal ini kerana, bawang akan dikaramelkan dan menghasilkan gula semula jadi sekaligus dapat menambah rasa yang indah.


Selain itu, bawang merah juga dianggap sebagai penambah aroma. Seperti bahan allium lain yang kita masak, bawang semestinya akan membuat hidangan yang dimasak berbau lazat.

Sebagai contoh, apabila anda menggunakan ikan, daging atau ayam yang tidak segar, bawang adalah cara yang baik untuk menutup kecacatan itu.

Pengeluaran Dan Penggunaan Bawang Merah Secara Global

Setakat ini, di Malaysia tiada mempunyai penanaman komersial bawang merah. Ia mungkin disebabkan oleh kekangan utama untuk penanaman bawang adalah ketiadaan bahan penanaman yang sesuai serta kos tinggi untuk mengurus bawang merah.

Pengeluaran bawang dunia dianggarkan kira-kira 47.6 bilion kilogram setahun. Purata penggunaan bawang tahunan mengira kepada kira-kira 6.2kg bawang setiap orang di seluruh dunia.


Libya pula mempunyai penggunaan bawang tertinggi dengan purata penggunaan per kapita yang tinggi iaitu sebanyak 30.2kg. Manakala China, China pula menyumbang 24.9% daripada penggunaan bawang di dunia.

Akhir sekali, tahukah anda hanya terdapat satu kumpulan budaya sahaja yang tidak menggunakan bawang merah di dalam hidangan? Ya, mereka adalah penganut agama India Purba iaitu Malah, budaya Jain.

Komen