Lina Rosli Diterbitkan 15 December 2021

Adakah Krim Tangan Sama Fungsi Seperti Losyen?

Alangkah mudahnya jika mempunyai satu produk untuk semua kegunaan. Lebih-lebih lagi jika ia melibatkan produk penjagaan diri. Bukan sahaja ia memudahkan anda untuk membawanya kemana-mana sahaja, tetapi juga kos efektif.

Tetapi jika diteliti dengan lebih dekat, tidak semua individu mempunyai masalah yang sama dan memerlukan solusi yang sama. Jadinya, bagi satu masalah kulit, ia mungkin memerlukan dua produk yang berbeza bagi mendapatkan hasil yang baik.


Maka tidak hairanlah di pasaran mempunyai lebih daripada 100 produk yang dijual tidak kira di farmasi, kedai drugstore ataupun pasaraya.

Untuk pengetahuan anda juga, sebenarnya terdapat perbezaan fungsi dan penggunaan untuk krim tangan. Ya, satu perbezaan yang ketara untuk kedua-dua produk ini adalah konsistensi produk.

Apakah Perbezaan Krim Tangan Dan Losyen?

Untuk krim tangan, ia cenderung mempunyai tekstur yang lebih pekat dan tebal kerana ia hadir dengan peratusan minyak yang tinggi.

Sementara losyen pula adalah lebih ringan dan nipis kerana kandungan air yang tinggi.

Oleh itu, sebelum anda perlu memilih antara satu, anda harus mengetahui semua perbezaannya. Sebagai tambahan kepada konsistensi yang berbeza, mari kita bercakap tentang penggunaan.


Penggunaan – Krim Tangan Vs Losyen

Pada musim panas atau ketika anda berada di luar, adalah lebih baik untuk memakai losyen kerana tekstur yang ringan tidak membuatkan tangan terasa melekit atau berminyak.

Anda boleh memakai krim tangan jika anda berada di dalam tempat sejuk seperti di pejabat atau pusat membeli belah supaya ia memberikan kelembapan yang lebih lama untuk tangan.


Bolehkah Anda Memakai Losyen Badan Pada Tangan?

Losyen badan boleh digunakan pada tangan anda, dan sudah pasti lebih mudah untuk menggunakan satu produk.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kadangkala kulit tangan kita memerlukan kandungan yang lebih banyak nutrien dan rumusan nipis losyen badan mungkin tidak mencukupi.

Selain itu, losyen tangan juga mempunyai beberapa bahan seperti asid laktik, yang hadir untuk melembapkan bahagian kulit anda yang lebih keras, seperti siku, kaki dan sebagainya.

Bolehkah Jika Menggunakan Krim Tangan Pada Muka?

Jawapannya adalah tidak.

Tekstur krim tangan yang likat tidak sesuai digunakan pada kulit wajah yang halus dan lembut. Ia juga boleh mencetuskan jerawat bintik atau cela.

Malah, terdapat pelbagai bahan yang perlu anda jauhi untuk kulit wajah yang halus kerana ia berisiko menyebabkan kerengsaan apabila terdedah kepada kulit halus.