Pernahkah anda mendapati terdapatnya lubang pada seluar kegemaran anda yang telah lama tidak dipakai?

Jika ya, tahukah anda ia sebenarnya disebabkan oleh serangga pemakan baju yang menggigitnya sehingga berlubang. Kebiasaannya, lipas adalah serangga yang selalu menjadi serangga pertama yang dipersalahkan, tetapi terdapat juga cengkerik atau kumbang juga boleh menjadi penyebabnya.

Sebaik sahaja anda tahu apa yang menyebabkan masalah, anda boleh menyingkirkan atau menghapuskannya menggunakan racun serangga atau kaedah organik tertentu.

Kumbang Permaidani

Terdapat tiga spesies kumbang permaidani yang kelihatan sangat serupa dan satu-satunya perbezaan di antara mereka ialah corak dan warna mereka.

Untuk menghapuskan kumbang ini, apa yang boleh anda lakukan adalah menggunakan racun serangga. Namun, untuk mengawalnya, adalah lebih sesuai jika anda melakukan pembersihan menyeluruh pada papan almari ataupun sudut dinding.

Lipas

Tidak dinadfikan, lipas adalah serangga perosak yang sangat popular di rumah. Lipas bukan sahaja akan mengotorkan dan merosakkan pakaian dan mana-mana kain di rumah, tetapi juga boleh mendatangkan keburukan pada kesihatan.

Lipas tertarik kepada peluh dan kotoran cecair badan, tumpahan makanan dan minuman pada pakaian. Apabila lipas mengigit dan memakan baju anda, ia akan meninggalkan lubang pada pakaian yang biasanya kerosakan itu dilihat mempunyai dua lubang kecil yang sama seakan saiz sesungut mereka.

Selain itu, najis mereka juga akan mengotorkan pakaian bersih, selalunya memerlukan penggunaan peluntur bukan klorin pada pakaian yang boleh dibasuh untuk menghilangkan kesan coklat.

Untuk menghilangkan lipas, mulakan dengan membersihkan dan membersihkan kawasan di sekeliling pakaian anda. Tanggalkan pakaian yang kotor dan hamparkan telur dan najis serangga.

Anda kemudian boleh menggunakan sisa racun serangga atau umpan untuk mengawal serangan lipas. Racun serangga harus mempunyai satu atau lebih daripada bahan seperti chlorpyrifos atau Dursban, propoxur atau Baygon, piretrin atau piretroid, hydroprene Gencor dan gel silika.

Cengkerik

Cengkerik biasanya tidak dianggap sebagai serangga perosak yang boleh mencipta lubang pada pakaian.

Tetapi sebenarnya ya, mereka juga mampu merosakkan pakaian anda. Apa yang membezakannya adalah mereka tidak menyerang pakaian bersih. Walau bagaimanapun, mereka akan tertarik dengan pakaian yang terkena tanah, kotoran makanan dan minuman dan pakaian kotor yang lama dibiarkan.

Kebiasaannya, kerosakan yang dilakukan cengkerik tidak akan ditemui sehinggalah selepas pakaian dibasuh atau dipakai dan lubang tiba-tiba muncul.

Sama seperti lipas, najis cengkerik boleh mengotorkan pakaian yang bersih. Jika anda mendapati terdapat kotoran najis, anda harus mencuci semula pakaian sebelum memakai.