Lina Rosli Diterbitkan 20 December 2021

Kenapa Perut Berbunyi, Walaupun Telah Makan Dan Kenyang?

Perut berbunyi adalah perkara biasa dan sering berlaku selepas makan. Bunyi seakan ‘growling’ ini berlaku kerana penguncupan dinding usus sewaktu makanan bergerak di sepanjang sistem pencernaan.

Selain itu, bunyi perut juga boleh menjadi tanda lapar. Peningkatan tahap hormon yang bertanggungjawab untuk rasa lapar juga boleh menyebabkan usus dan perut mengecut dan mengakibatkan bunyi perut.

Walau bagaimanapun, terdapat juga kes yang mana perut berkeroncong datang dengan gejala lain seperti sakit atau kembung perut yang ketara. Malah ada juga keadaan yang boleh menunjukkan masalah kesihatan seperti jangkitan, keradangan atau sembelit.

Oleh itu, jika anda merasakan keadaan perut bunyi tersebut kedengaran lebih kritikal, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk mengenal pasti punca dan memulakan rawatan yang sesuai.


Perut Berbunyi Mungkin Tanda Usus Anda Penuh Udara Panas

Menurut pakar, keadaan ini dikenali sebagai borborygmi. Ia disebabkan oleh gas yang bergerak di dalam usus dan sebenarnya bunyi tersebut tidak datang dari perut anda sama sekali.

Biasanya, bunyi keroncong itu terbentuk apabila usus mempunyai gas berlebihan yang bergerak. Namun, ia tidak begitu jelas mengapa ia mengeluarkan berbunyi apabila anda sudah makan.

Adakah Borborygmi Itu Normal?

Borborygmi adalah kesan sampingan semula jadi daripada proses pencernaan yang kompleks. Ia mungkin menghasilkan bunyi berikut:

  • decitan nada tinggi
  • bunyi geraman atau bunyi geraman nada rendah
  • bunyi cecair seakan berkocak atau bergolak

Ada yang berpendapat, anda mungkin perlu mendapatkan gula darah rendah dan usus tidak memperolehi nutrien yang mencukupi daripada darah anda. Jadi ia memberitahu anda untuk mendapatkan lebih sedikit makanan.

Memasukkan makanan ke dalam sistem pencernaan biasanya mampu meredakan bunyi bising, kerana makanan mengambil ruang dan otot penghadaman sekaligus menjadikan tubuh lebih tertumpu untuk memecahkan dan menyerap makanan daripada menggerakkan udara.

Bagaimana Cara Untuk Mengelakkan Borborgymi?

Jika anda rasa usus anda kerap mengeluarkan bising dan sering mendapat banyak perhatian yang tidak diingini, ada cara anda mengelakkan bunyi tersebut:

  1. Cuba kunyah dan makan secara perlahan. Kunyah dan telan setiap suapan sepenuhnya sebelum membuka mulut anda untuk gigitan yang seterusnya.
  2. Anda juga boleh mencuba minum dengan penyedut minuman, yang boleh mengehadkan jumlah udara yang anda telan dengan setiap telan. 
  3. Tidak minum secara berlebihan kerana terdapatnya udara yang anda teguk dengan bagi setiap air yang ditelan.
  4. Jika bunyi keroncong tersebut disebabkan oleh gas dalam badan, adalah penting untuk mengelakkan makan terlalu banyak makanan yang boleh menyebabkan gas, seperti kekacang atau kubis. Makanan ini banyak menapai semasa proses pencernaan dan meningkatkan kuantiti gas yang dihasilkan.
  5. Akhir sekali, sekiranya perut anda berbunyi disebabkan oleh halangan usus, anda perlu mendapatkan rawatan khusus di hospital untuk mengelakkan komplikasi lain.

Sumber: MNT