Lina Rosli Diterbitkan 22 December 2021

Tips Mencuci Dan Mengurus Perabot Selepas Banjir

Air banjir boleh merosakkan perabot kayu dalam beberapa cara. Antaranya sentuhan langsung yang mana ia akan menyebabkan perubahan dalam struktur dan rupa.

Selain itu, sendi perabot juga boleh menjadi longgar selain kayu itu sendiri boleh meledingkan atau retak. Penamat akan menjadi keruh dan pewarnaan boleh berlaku. Kerosakan pada kayu boleh berkembang dari sedikit kepada teruk dalam beberapa hari sahaja. Sebelum cuba menyelamatkan perabot kayu yang rosak, tentukan bahagian mana yang patut dipulihkan. Keputusan sedemikian hendaklah berdasarkan:

Lanjutan kerosakan

Kos artikel

Nilai sentimental

Kos pemulihan

Barang antik mungkin berbaloi dengan masa, usaha, dan perbelanjaan pemulihan. Secara amnya, kecuali untuk pengeringan dan pembersihan, semakin sedikit yang dilakukan pada barang antik, lebih baik, kerana walaupun perubahan kecil boleh mengurangkan nilainya.

Cuba untuk mengekalkan kemasan asli barangan antik. Pemulihan adalah lebih baik daripada kemasan semula. Barangan antik harus kering perlahan-lahan untuk mengurangkan pengecutan yang tidak rata, yang boleh menyebabkan keretakan, meledingkan dan membelah. Melainkan anda seorang pemulih perabot yang berpengalaman, sebaiknya serahkan pengembalian kepada profesional yang boleh mengekalkan nilai bahagian tersebut. Prosedur pengeringan, pemulihan dan pembaikan yang tidak betul boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan.

Perabot kayu padu biasanya boleh dipulihkan melainkan kepingan itu berada di dalam air selama beberapa hari hingga seminggu dan kerosakannya teruk. Bersihkan dan keringkan bahagian itu, kemudian nilaikan sama ada ia boleh dibaiki atau tidak. Kayu tepu mengembang, dan kemudian mengecut apabila ia kering. Ini boleh melonggarkan sendi dan menyebabkan meleding dan bengkak. Panel dan bahagian atas pepejal amat terdedah, terutamanya apabila bahagian dalam belum selesai. Papan yang sedikit melengkung boleh ditanggalkan dan diluruskan atau diganti. Alat kerja kayu, pengapit dan peralatan dan bahan lain mungkin diperlukan. Tentukan sama ada anda mempunyai masa, peralatan dan keupayaan untuk melakukan kerja.

Perabot berlapis mungkin tidak berbaloi dengan kos dan usaha pembaikan melainkan ia sangat berharga kepada anda. Perabot berlapis biasanya mempunyai bahan teras iaitu papan lapis, papan partikel atau papan gentian berketumpatan sederhana. Teras papan partikel dan gentian membengkak apabila bersentuhan dengan air. Oleh itu, jahitan bervenir menjadi terpisah.

Permukaan vinil bercetak dan lamina bertekanan rendah akan menjadi tidak digam dan tidak boleh dibaiki, walaupun oleh seorang profesional. Jika venir longgar di beberapa tempat sahaja, anda mungkin boleh membaikinya, tetapi pembaikan perabot bervenir biasanya terbaik dilakukan oleh seorang profesional.

Jika insurans membenarkan nilai bahagian pada perabot yang rosak akibat banjir, mungkin lebih baik untuk menggunakan wang itu pada perabot baharu, daripada membayar untuk pembaikan yang banyak.