Lina Rosli Diterbitkan 29 December 2021

Adakah Kopi Boleh Menyebabkan Anda Lebih Dahaga?

Pernahkah anda terfikir, adak cenderung untuk menghabiskan lebih banyak masa menghirup kopi dan bukannya air sepanjang hari, anda mungkin bertanya soalan: Adakah kopi mengeringkan anda?

“Kesan kopi terhadap penghidratan adalah soalan yang sangat biasa,” kata Ilisa Nussbaum, RD, pakar pemakanan pakar pemakanan klinikal di Hospital Yale New Haven. “Kami sentiasa bergurau bahawa pakar pemakanan memulakan setiap jawapan dengan ‘ia bergantung,’ tetapi ia adalah benar untuk soalan ini.”

Berikut ialah beberapa cara untuk mengetahui dengan tepat bagaimana tabiat kopi anda mempengaruhi tahap penghidratan anda.

BERKAITAN: Minum Kopi Mempunyai Beberapa Faedah Super—Berikut Adalah 4 Manfaat Kesihatan Cawan Pagi Anda

Perkara Berkaitan

Jika anda seorang peminum kopi biasa:

Jika anda bimbang tentang secawan Joe pagi anda, anda tidak perlu terlalu risau. “Sesiapa yang kerap mengambil kopi atau teh berkafein akan membentuk toleransi, dan secawan kopi biasa tidak mempunyai kesan ketara yang nyata terhadap status penghidratan keseluruhan,” kata Marie Spano, MS, RD, CSCS, CSSD.

Kajian telah menunjukkan bahawa meminum dua hingga empat cawan kopi (kira-kira cawan bersaiz 8 auns-kita tidak bercakap mengenai Venti di sini) mempunyai sedikit kesan ke atas penghidratan bagi peminum kopi biasa. Kafein dalam kopi adalah diuretik, tetapi dengan pengambilan kopi secara tetap, kesan diuretik itu sebenarnya berkurangan, mempunyai kesan minimum terhadap pengeluaran air kencing.

Tetapi jangan anggap maklumat ini sebagai pas percuma untuk tidak menghidrat secara umum, ia lebih merupakan pas percuma untuk berhenti terlalu bimbang tentang sama ada kopi benar-benar menyahhidratkan anda. Di mana sesetengah peminum kopi yang kerap mungkin mula berasa lebih dehidrasi adalah apabila mereka menghirup kopi sepanjang hari dan tidak menghidrat dengan cara lain.

“Jangan biarkan pengambilan kafein anda menjejaskan pengambilan anda pada cecair lurus seperti air,” kata Nussbaum. Pendek kata, anda masih memerlukan air yang mencukupi, cuma anda tidak perlu berlebihan dengan air jika anda minum kopi. Kopi mungkin tidak menyebabkan dehidrasi anda dengan teruk, malah ia boleh dikira dalam penghidratan harian anda—tetapi masih penting untuk minum air yang mencukupi sepanjang hari dan minuman lain yang lebih menghidratkan.

BERKAITAN: Berapa Banyak Kopi Yang Perlu Anda Minum Setiap Hari, Kata Kajian

Jika anda seorang peminum kopi kasual/kadangkala:

Walaupun kesan diuretik kopi berkurangan dengan penggunaan kopi biasa, peminum kopi kasual mungkin merasakan lebih banyak kesan dehidrasi. Mereka tidak mempunyai tahap toleransi yang sama seperti peminum kopi yang lebih kerap. Walau bagaimanapun, kesannya tidak terlalu kuat. “Pada mereka yang tidak kerap mengambil kafein, minum dua hingga tiga cawan kopi akan membawa kepada peningkatan pengeluaran air kencing yang sangat singkat dan minimum,” kata Spano.

Adalah penting untuk memberi perhatian kepada perasaan anda apabila minum kopi. Sebagai contoh, jika anda melakukan lebih banyak perjalanan ke bilik mandi (untuk nombor satu atau dua), anda mungkin ingin meningkatkan pengambilan cecair anda untuk menambah.

Dan satu lagi perkara yang perlu diberi perhatian—apabila peminum kopi yang biasa tidak menggunakan kafein selama beberapa hari, mereka harus menganggapnya lebih seperti mereka seorang peminum kasual apabila mereka kembali kepadanya. “Jika anda sakit atau pulih daripada penyakit yang menyebabkan anda bebas kafein selama beberapa hari, adalah idea yang baik untuk meredakan kembali tabiat kopi anda,” kata Nussbaum. Sudah tentu, apabila anda sakit, penting untuk menghidratkan sebanyak mungkin.

Bagi peminum kopi tanpa kafein? Walaupun tanpa kafein mempunyai sejumlah kecil kafein di dalamnya, tetapi pastinya ia mempunyai kurang kesan diuretik daripada berkafein.

Kenali Tubuh Anda

Setiap orang bertindak balas terhadap kafein secara berbeza dan mempunyai keperluan penghidratan yang berbeza berdasarkan saiz, umur, dan berapa banyak mereka bersenam. Dua cawan kopi mungkin memberi sedikit kesan kepada seseorang, manakala yang lain akan merasakan kesan yang lebih tinggi. Perlu diingat bahawa tidak semua cawan kopi mempunyai tahap kafein yang sama—jika anda perasan corak tindak balas buruk, sebaiknya kurangkan jumlah yang anda sedut.

“Cara paling mudah ialah memberi perhatian kepada perasaan badan anda apabila anda minum kopi: kesannya terhadap tidur anda dan berapa kali anda pergi ke bilik mandi,” kata Nussbaum.