Carian
Label Yang Salah Meyumbang Kepada Peningkatan Pengambilan Jumlah Gula Kanak-Kanak
November 23, 2022 Lina Rosli

Secara umumnya, bayi dan kanak-kanak disarankan untuk mengambil jumlah gula sekitar 32g sehari iaitu bersamaan dengan 8 sudu teh gula putih. Ini kerana, apabila seseorang kanak-kanak mendapat kuantiti gula yang berlebihan, ia boleh mencetuskan beberapa kesan negatif kepada tubuh mereka.

Kesan yang dimaksudkan termasuklah menggalakkan penambahan berat badan dan obesiti. Mereka juga menyumbang kuat kepada kerosakan gigi pada kanak-kanak kecil yang disebabkan oleh penukaran pilihan makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan tenusu dalam diet kanak-kanak kepada makanan yang tinggi gula.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mereka mengesyorkan “pengambilan gula percuma” dihadkan kepada kurang daripada 10% daripada jumlah kilojoule harian untuk semua orang. Malah, WHO kini mempertimbangkan untuk mengurangkan jumlah itu kepada 5% memandangkan paras pengambilan gula kanak-kanak kekal tinggi.

Gula percuma atau free sugars ini merujuk kepada gula yang ditambah kepada makanan dan minuman, serta gula yang secara semula jadi terdapat dalam madu, jus buah-buahan dan pekat jus buah-buahan. Gula percuma ini tidak termasuk gula semula jadi yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran atau susu keseluruhan (tidak diproses).

Hasil daripada Tinjauan Pemakanan Kebangsaan Australia menunjukkan kanak-kanak kecil berumur 2 hingga 3 tahun menggunakan 11% daripada jumlah pengambilan tenaga mereka daripada gula percuma secara purata dan separuh daripadanya pula melebihi cadangan gula percuma WHO.

Dari Manakah Kanak-Kanak Peroleh Gula?

Mungkin perkara ini sering dipandang remeh, pengguna menganggap bahawa label pada makanan tidak memberi impak yang besar diet pemakanan harian.

Namun sebenarnya tidak. Untuk pengetahuan anda, label makanan menyediakan maklumat penting kepada pengguna dan membantu mereka dalam membuat keputusan pembelian termaklum. Dari masa ke semasa, label makanan telah berkembang daripada identiti produk asas kepada label yang mungkin kompleks yang mana ia menampilkan informasi nutrien khusus serta data komposisi nutrien dengan lebih terperinci.

Sebagai contoh, untuk label makanan bayi dan kanak-kanak, ibu bapa harus sekurang-kurangnya mengetahui gambaran yang jelas tentang diet harian anak-anak. Lebih-lebih lagi hidangan yang melibatkan makanan ultra-proses, sudah tentu ibu bapa perlu mengira jumlah garam dan gula yang dihidangkan dalam setiap hidangan.

Sesetengah makanan kanak-kanak kecil di pasaran mempunyai label “tiada gula tambahan” atau “semua semula jadi”. Dan dalam beberapa kes, hakikat sebenarnya, gula yang terkandung di dalamnya mencecah sehingga 50% gula.

Bukan itu sahaja, terdapat sesetengah susu kanak-kanak yang juga ultra-diproses, mengandungi lebih banyak gula dalam jumlah yang sama daripada minuman ringan. Dan hampir satu pertiga daripada makanan berperisa untuk kanak-kanak kecil mengandungi puri buah-buahan juga.

Walaupun ini mungkin menjadikan makanan itu lebih sedap kepada kanak-kanak, namun ibu bapa harus mengetahui kesannya ke atas kanak-kanak. Oleh itu, sebelum mendapatkan sesuatu makanan, keutamaan yang harus dipraktikkan ibu bapa adalah periksa label dan selidiki penawaran yang hadir di dalam makanan.

Komen