Lina Rosli Diterbitkan 13 December 2022

UNESCO Kini Iktiraf French Baguette Sebagai Warisan Budaya

Secara umumnya, Baguette ialah sebuku roti Perancis yang mempunyai bentuk yang panjang dan nipis yang biasanya diperbuat daripada doh tanpa lemak asas. Dari segi ukuran, Baguette mempunyai diameter kira-kira 5cm atau 6cm dan panjangnya pula sekitar 65cm dan boleh mencapai sehingga 1 meter (39 inci).

Pada awalnya, perkataan baguette tidak digunakan untuk merujuk kepada sejenis roti. Namun, pada tahun 1920 semasa Perang Dunia II, perkataan Baguette ini popular di Afrika Utara dan mula digunakan secara global dalam menggambarkan kumpulan roti yang mengandungi tidak lebih daripada 10 peratus oatmeal selain tidak mempunyai sebarang bahan tambahan selain yis, garam dan air di Perancis.

Perbezaan Antara Baguette Dan French Baguette

“Baguette” dan “French Baguette” sering digunakan secara bergantian. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui perbezaan antara kedua-dua hidangan ini sebelum anda mula menikmatinya sebagai salah satu sajian lazat di dunia.

Perkataan “Baguette” ialah bahasa Perancis, bermaksud “tongkat,” yang merujuk kepada bentuk baguette Perancis tradisional. Ia biasanya kelihatan seperti kayu panjang, berkerak di luar dan lembap di dalam, dengan tekstur dan rasa yang ringan.

Sementara “French Baguette” pula sinonim dengan lokasi penghasilannya yang mana ia perlu diperbuat di Perancis. Selain itu, ia mempunyai kerak yang rangup, lubang kecil dan tekstur yang lapang. Rasanya kadangkala tidak sesedap baguette biasa. Oleh itu, ia sering dihidangkan dengan mentega atau minyak zaitun untuk rasa tambahan.

Perbezaan utama antara baguette Perancis dan Amerika ialah proses penapaian. Sebilangan besar pembuat roti Perancis menggunakan proses penuh, yang terdiri daripada campuran yis dan air yang dibiarkan untuk ditapai semalaman. Keesokan harinya, campuran ini ditambah kepada bahan-bahan lain dan proses ini memberikan doh lebih rasa dan aroma.

Di samping itu, pembuat roti Perancis menggunakan wap untuk membakar baguette mereka, yang membolehkan mereka mendapatkan kerak rangup tanpa mengeringkan roti. Ini menjadikan bahagian dalam lembut dan lembap dengan kerak coklat keemasan.

French Baguette Kini Tersenarai Dalam Warisan Budaya Oleh UNESCO

Baru-baru ini, UNESCO dilihat telah menambah French Baguette sebagai salah satu warisan budaya yang perlu dijaga untuk diperkenalkan kepada generasi akan datang.

Pengiktirafan ini diumumkan di Rabat yang terletak di Morrocco yang dilakukan oleh anggota delegasi UNESCO Perancis. French Baguette ini yang dilaporkan pertama kali dibuat pada tahun 1839 oleh seorang pembuat roti kelahiran Vienna bernama August Zang dan telah dianggap mempunyai kepentingan budaya sedemikian kepada Perancis dan seluruh dunia kerana kualiti artisan dan pengaruhnya dalam dunia penaik.

Sumber: Unesco, TWP