Tidak kira sama ada anda sibuk dengan mesyuarat sepanjang hari atau menghabiskan masa anda bersiar-siar di kafe kegemaran anda, pastinya anda menginginkan bibir yang menawan dan imej peribadi yang lebih berseri apabila berhadapan dengan orang luar.

Walaupun kini semua individu perlu memakai pelitup muka setiap kali berada di luar, namun ia tidak mengehadkan pemakaian gincu ketika bertemu. Tetapi, apa yang penting adalah, pemilihan jenis gincu yang bersesuaian dan tahan lama tanpa meninggalkan kesan kepada pelitup muka anda.

1. Perdanakan bibir anda

Sebaik sahaja bibir anda disediakan dengan pengelupasan dan balsem bibir yang lembut, tiba masanya untuk menyegarkan bibir anda. Gunakan sedikit foundation atau concealer yang ringan dan sapukan ke seluruh bibir anda. Ini akan mengisi sebarang rekahan pada bibir anda dan mencipta asas yang licin dan sekata untuk gincu anda. Langkah ini adalah pilihan tetapi jika anda bertanya kepada kami, ini pasti akan menjadi jawapan pertama kami kepada dilema “cara membuat gincu tahan lebih lama”.

Gunakan pelapik bibir untuk melangkah lebih jauh dan tentukan bibir anda. Gunakan Maybelline Color Sensational Shaping Lip Liner untuk menggariskan bibir anda dan mengelakkan gincu anda daripada berdarah di luar garisan bibir semula jadi anda. Atau anda juga boleh mencuba gincu Maybelline SuperStay Matte Ink Crayon sebagai pelapik bibir! Hujung Superstay Matte Crayon yang tajam dan tepat akan membantu anda mendapatkan aplikasi yang tepat setiap masa. Isi bibir anda dengan pelapik bibir untuk menambah satu lagi lapisan penyebuan pada bibir anda yang akan mengelakkan gincu anda daripada comot dan pudar.

2. Pilih gincu matte

Gincu matte, terutamanya yang cair, kekal lebih lama di bibir anda daripada gincu peluru lembut dan berkrim. Jika anda tahu anda akan keluar sepanjang hari dan mungkin tidak berpeluang untuk menyerlahkan gincu anda, pilihlah gincu matte yang sudah lama dipakai. Contohnya, Gincu Cecair Dakwat Matte Maybelline SuperStay akan memberikan anda kemasan matte tanpa cela yang akan bertahan sehingga 16 jam. Jangan tambahkan lip balm atau lip gloss di atas kerana ia akan menghilangkan jangka hayat gincu di bawah.

3. Blot dan tetapkan bibir anda

Anda menetapkan krim dan asas cecair anda dengan serbuk untuk menjadikannya tahan sepanjang hari, mengapa tidak melakukan perkara yang sama dengan gincu anda? Cara yang betul untuk menggunakan gincu, sama seperti solekan muka anda, adalah untuk menyediakan, memupuk, menyapu dan menetapkan. Tidak pasti cara yang betul untuk memakai gincu? Lihat Panduan Aplikasi Gincu Langkah Demi Langkah kami untuk mendapatkan rupa gincu yang sempurna setiap masa.

Setelah gincu anda dihidupkan, hapuskan lebihan dengan helaian nipis atau satu lapis kertas tisu. Ini menghilangkan lebihan minyak dari bibir anda, sekali gus meningkatkan daya tahannya. Sapukan lapisan kedua gincu cecair untuk meningkatkan hasil warna dan hapuskan semula. Seterusnya, gunakan serbuk tetapan lut sinar yang dikisar halus dan sapukan sedikit lapisan nipis serbuk ini pada bibir anda untuk menetapkan gincu anda pada tempatnya. Peretasan solek – Gunakan pembayang mata yang mempunyai warna yang serupa dengan gincu anda dan bukannya bedak lut sinar. Ini bukan sahaja mengkilapkan gincu anda tetapi juga menambah beberapa warna tambahan.

4. Elakkan makanan berminyak

Minyak dan gris dalam makanan bertindak seperti penanggal solek berasaskan minyak. Mereka memecahkan gincu anda dan menjadikannya bergerak. Makanan berminyak bukan sahaja menyebabkan gincu anda luntur, ia juga boleh mengotorkan gincu anda di luar garis bibir anda, menjadikan anda kelihatan tidak kemas. Elakkan makan makanan berminyak apabila anda mahu gincu anda tahan lama. Sebaliknya, pilih makanan kering yang boleh anda pecahkan menjadi kepingan yang lebih kecil dan makan dengan sudu atau garpu. Lebih kurang bibir anda bersentuhan dengan makanan, lebih baik!

Gincu ialah bahagian penting dalam mana-mana trend solekan yang menggabungkan keseluruhan rupa bersama-sama. Sama ada anda seorang yang memakai wajah solekan yang ringkas setiap hari atau menjadi glam penuh, anda mahu menjadikan gincu anda tahan lebih lama. Kami berharap petua mudah ini membantu anda mematikan permainan solek anda dan mengekalkan gincu anda daripada pudar atau comot sebelum penghujung hari.