Jubin atau lantai vinil kini sememangnya menjadi pilihan oleh kebanyakan pemilik rumah. Ia bukan sekadar cantik malah turut tahan lebih lama.

Oleh itu, untuk memastikan tempoh penggunaan lantai ini lebih panjang, maka anda perlu mengurus dan membersihkan lantai vinil menerusi teknik penjagaan yang betul di samping mengekalkan penampilan bahan yang menarik perhatian.

Cara Untuk Membersihkan Lantai Vinil

Apabila bercakap tentang pembersihan lantai vinil, anda perlu menggunakan bahan dan produk yang bersesuaian. Bukan itu sahaja, anda perlu sentiasa lap tumpahan atau kotoran secepat mungkin.


Jika ia hanyalah kotoran ringan, anda disarankan untuk menggunakan mop dan hanya air paip yang bersih. Sementara, bagi pembersihan yang lebih intensif, berikut ialah beberapa petua dan teknik:

  • Sentiasa vakum atau keringkan mop lantai untuk mengeluarkan kotoran permukaan, habuk dan rambut sebelum beralih ke pembersihan basah.
  • Jika terdapat calar pada permukaan vinil, cuba letakkan sedikit minyak pelincir WD-40 pada tuala dan gosok kawasan tersebut sehingga calar hilang. 
  • Salah satu pembersih terbaik untuk lantai vinil ialah cuka apel. Keasidan dalam cuka membantu menghilangkan kotoran dan habuk tanpa meninggalkan kesan sabun atau lilin pada permukaan vinil. Untuk menggunakannya, hanya campurkan satu cawan cuka apel dengan satu gelen air panas dan gunakan mop lembap untuk membersihkan. Selepas itu, bilas sehingga hilang bau dan kotoran yang tertinggal.

Bagi tips tambahan, anda boleh menambahkan kilauan pada lantai vinil dengan menambahkan beberapa titis minyak bayi ke dalam larutan cuka dan air. Selain itu, gunakan berus lembut kerana ia membantu menghilangkan pelbagai jenis kotoran, terutamanya apabila digunakan dengan pelarut rumah biasa.


Bolehkah Anda Membasahkan Lantai Vinil?

Jawapannya boleh. Kebiasaannya, lantai vinil telahpun dilengkapi dengan bahan kalis air dan tidak mudah rosak oleh pendedahan kepada kelembapan. Atas sebab itu ia adalah pilihan yang sangat baik untuk bilik dobi, bilik mandi, dapur dan kawasan lain yang mempunyai kelembapan di sekelilingnya.

Namun, anda perlu berhati-hati dengan pemilihan campuran pembersihan lantai komersial yang dijual di pasaran.

Sekiranya anda memilih pembersih lantai komersial, pastikan ia sesuai untuk jenis lantai anda. Sesetengah produk mungkin terlalu keras untuk vinil dan boleh menyebabkan gam vinil mudah tertanggal dan menghilangkan kilauan semula jadi papan atau jubin.


Jika boleh, cuba untuk tidak menggunakan produk mop dan bersinar kerana ia meninggalkan filem yang tidak menarik di atas lantai yang hanya menarik lebih banyak kotoran. Cara terbaik dan selamat untuk membersihkan lantai vinil ialah dengan air, cuka ataupun detergen lembut.

Harus diingatkan juga, selepas digunakan untuk tempoh yang lama, vinil berkemungkinan besar tidak lagi dalam keadaan baik seperti awal pemasangan. Ia mungkin akan menjadi jarak ataupun perlu diselenggara semula oleh pakar.