Mengapakah sesetengah ikan mempunyai isi atau daging yang berwarna putih seperti ikan kerisi ataupun ikan merah, manakala yang lain mempunyai daging merah atau jingga seperti tuna dan salmon?

Jawapannya, ia melibatkan perbezaan itu selalunya berkaitan dengan protein yang dipanggil myoglobin yang menyimpan oksigen untuk otot dan juga bertindak sebagai pigmen di dalam tubuh ikan.

Apa itu Myoglobin? Myoglobin ialah apa yang menghasilkan kebanyakan daging merah dalam kebanyakan ikan tuna dan ikan laut terbuka lain seperti ikan jerung dan ikan todak.

Ikan berdaging merah biasanya dihadiri oleh kumpulan ikan perenang jarak jauh dan memerlukan tahap oksigen yang tinggi untuk kegunaan yang berterusan pada otot mereka.

Sementara ikan yang mempunyai daging putih secara amnya adalah kumpulan ikan yang tidak aktif selain tidak mempunyai keperluan bergerak jauh sepanjang hayat mereka. Mereka adalah ikan dari kumpulan yang tinggal sama ada di pantai ataupun kawasan kolam kecil.

Menurut ahli zoologi, jika ikan banyak berenang dalam tempoh yang panjang, mereka akan mempunyai lebih banyak myoglobin dan daging mereka akan menjadi lebih gelap. Hal ini kerana, lebih banyak aktiviti yang dilakukan, otot turut bergerak aktif sekaligus menjadikan daging lebih keras.

Adakah Warna Isi Atau Daging Ikan Mempengaruhi Rasanya?

Secara umumnya tidak. Hal ini kerana, rasa atau tekstur ikan ini dipengaruhi oleh beberapa faktor genetik yang melibatkan kawasan penempatan mereka dan juga air di kawasan sekitar.

Kebiasaannya, ikan yang hidup dalam air masin akan rasa berbeza daripada ikan air tawar dan setiap organisma DNA mengekod protein yang berbeza yang mana akan memberikan kesan rasa yang berbeza kepada daging ikan. Maka, warna yang berbeza mungkin tidak menjejaskan rasa kepada ikan tersebut

Faktor lain yang memberikan rasa yang unik pada ikan sebenarnya adalah kehadiran asid lemak tak tepu pada setiap kandungan isi atau daging ikan. Hal ini kerana, apabila lemak mencair, ia menghasilkan rasa yang tersendiri.

Sebenarnya, begitu banyak pembolehubah yang boleh mempengaruhi rasa ikan. Jadinya, agak sukar untuk mengaitkan perisa tertentu kepada spesies tertentu secara konsisten. Namun, setiap jenis ikan boleh dikatakan mempunyai profil rasa asas. Oleh itu, rasa untuk setiap ikan tidak mempunyai perbezaan yang ketara.