Mop ialah alat pembersih rumah yang berfungsi dalam memastikan lantai sentiasa bersih. Disebabkan lantai adalah kawasan utama bakteria dan virus merebak, maka ia seharusnya dibersihkan dengan kerap bagi mengelakkan kesan buruk kepada kesihatan.

Namun, kebimbangan umum adalah apabila mop anda tidak menjamin kebersihan dan keberkesanannya. Untuk pengetahuan anda, pop yang kotor hanya akan mengalihkan najis di sekeliling rumah dan tidak membersihkan lantai.

Oleh itu, pastikan mop anda sentiasa bersih dan amalkan teknik mengemop yang baik supaya ia berkesan menghilangkan kotoran dan kuman dari lantai. Tambahan lagi, jika cendawan mula tumbuh, mop tidak lagi berkesan sebagai alat pembersih kerana mengemop dengan mop yang dipenuhi cendawan hanya akan menyebarkan bakteria dan bau di sekitar rumah anda.

Cara Menjaga Kebersihan Mop Di Rumah Anda

Dengan beberapa langkah mudah, anda boleh memastikan kebersihan mop di sepanjang proses pembersihan dan pencucian rumah dilaksanakan:

  • Bilas mop dengan teliti selepas setiap penggunaan. Apabila anda selesai mengemop, bilas sebarang larutan pembersih dan kotoran dari mop di dalam singki. Jika terdapat kesan kotoran, ia akan menyebarkan kotoran semasa penggunaan seterusnya dan sisa sabun juga boleh merosakkan mop anda.
  • Basuh mop anda. Jika mop anda boleh dibasuh mesin, gunakan mesin basuh untuk membersihkannya. Ikut arahan pembersihan pada mop. Anda disarankan untuk menetapkan mod kitaran lembut dan memilih suhu yang paling panas. Jika kepala mop tidak boleh dibasuh mesin, buat campuran air dan peluntur dalam baldi bersih. Kemudian, rendam kepala mop selama 15 minit.
  • Biarkan mop kering sepenuhnya. Untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria pada kepala mop, pastikan ia kering sebelum menyimpannya. Untuk melakukan ini, mulakan dengan memerah mop sebanyak yang anda boleh. Kemudian, letakkan kepala mop di luar pada jemuran dan biarkan ia kering secara semula.
  • Simpan mop dengan betul. Tempat yang sejuk dan kering adalah lokasi penyimpanan yang sempurna. Cuba gantungkannya supaya kepala mop tidak terkena lantai.
  • Gantikan kepala mop jika sudah lama digunakan. Sasarkan untuk penggantian setiap dua hingga tiga bulan atau lebih awal jika ia kelihatan sangat kotor. Lantai anda hanya bersih jika mop anda bebas bakteria.

Panduan Mengemop Dengan Baik

Untuk memastikan rumah anda bersih, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengemop menggunakan dua baldi.

Jadi, simpan satu baldi yang diisi dengan air bersih yang akan digunakan untuk membilas lantai selepas menggunakan satu baldi yang dicampur dengan detergen.

Selepas itu, mulakan dengan baldi detergen, mop lantai dan kemudian celupkan mop kotor ke dalam baldi bilas. Perah air dan teruskan baldi berselang-seli sehingga lantai siap. Jika salah satu baldi air menjadi terlalu kotor, gantikannya dengan air tawar dan larutan pembersih.

Anda disarankan untuk mengemop bilik mandi di akhir proses pembersihan atau gunakan mop berasingan untuk bilik mandi sahaja. Hal ini kerana bilik ini penuh dengan kuman dan boleh menyebabkan pencemaran silang jika mop kotor digunakan di sekeliling rumah.

Akhir sekali, walaupun mop tradisional sangat menyerap dan mempunyai kapasiti menyental yang baik, anda boleh mempertimbangkan mop rata yang lebih bersih sebagai alternatif lain.