Okayy, ini antara pelan yang abang, kakak rider kita boleh fokus,

✅ Perlindungan Kemalangan

Risiko kemalangan serius sangat tinggi untuk rider-rider ni, jadi pampasan kemalangan yang tinggi sangat perlu untuk bantu cover apa-apa yang perlu, sekiranya berlaku kemalangan. Contohnya, cover pendapatan yang terjejas, komitmen keluarga, anak, rumah yang tetap berjalan, keperluan perbelanjaan hospital.

Medical Card

Medical card atau kad perubatan penting sebab kos rawatan hospital sekarang ni mahal tau. Setiap tahun naik pula tu. Penat-penat kerja siang malam, berhujan berpanas, takkan kita mahu duit hasil penat kerja kita habis macam tu ja untuk kos rawatan yang mahal?

Q: Jap, apa beza Pampasan Kemalangan dengan Medical Card, bukan sama ja?

Jawapannya, tidak sama.

Perlindungan Kemalangan dalam bentuk pampasan, bila namanya pampasan kita akan terima jumlah pampasan tu bila berlaku kemalangan dan boleh gunakan untuk cover pendapatan kita yang terjejas, untuk teruskan hidup kita dengan ahli keluarga yang kita tanggung.

Medical card pula untuk cover kos-kos berkaitan hospital, bil rawatan kita, rawatan susulan sebagainya. Medical card tidak sama macam pampasan sebab dengan medical card ni, syarikat pengendali takaful yang akan bayar terus kepada hospital.

Ada kedua-duanya lagi bagus, pendapatan yang terjejas kita boleh cover, simpanan kita, duit kita penat kerja pun selamat. 😊

Sekarang, medical card dengan Prudential ada Perlindungan Pandemik Menyeluruh tau. Bukan covid19 ja cover, tapi pandemik-pandemik yang akan datang pun inshaAllah cover juga.

Jangan tangguh, apply cepat sementara masih sihat ya. Sakit nanti, mana boleh apply lagi. 😉