Setiap individu seharusnya mempunyai sekurang-kurangnya satu set ringkas penjagaan kulit yang merangkumi pencuci muka, penyegar dan juga pelembap. Hal ini bagi membantu kulit mendapat nutrien yang diperlukan selain membersihkan kotoran yang berada di permukaan kulit.

Kulit merupakan organ terbesar di tubuh manusia. Bahkah, ia juga adalah salah satu kawasan tubuh yang cukup sensitif. Oleh itu, penjagaan yang rapi amatlah diperlukan lebih-lebih lagi melibatkan individu yang sibuk dan sering berada di luar ketika bekerja.

Kebiasaannya, sewaktu anda mengalami minggu yang tertekan, kulit turut akan mengeluarkan reaksi yang selari dengan emosi pada ketika itu. Antara reaksi tersebut termasuklah jerawat, penghalang kulit menjadi lemah selain turut memberi kesan kepada penuaan kulit yang lebih cepat.

Oleh sebab itu, bagi memastikan kulit anda berada dalam keadaan yang baik, penggunaan bahan-bahan penting untuk kekuatan dan nutrien kulit adalah sangat membantu. Sebagai contoh, bahan-bahan semula jadi yang padat dengan seramida dan antioksidan dilihat berupaya menguatkan penghalang kulit dan melindungi daripada unsur-unsur yang buruk.

Berikut adalah produk penjagaan kulit anti-tekanan yang mungkin boleh anda tambah di dalam senarai pembelian untuk rutin harian:

  • Dr.Jart+ Pore Remedy Purifying Mud Mask – RM100
  • Tatcha The Texture Tonic – RM285
  • The Inkey List Omega Water Cream – RM50
  • SEPHORA COLLECTION Purifying Peel Mask – RM49
  • Supergoop! Daily Dose Vitamin C + SPF 40 – RM215

Bercerita serba ringkas mengenai produk Supergoop! Daily Dose Vitamin C + SPF 40, ia merupakan produk penjagaan kulit dua-dalam-satu yang menggabungkan fungsi serum dan juga SPF bagi menentang masalah bintik gelap serta melindungi kulit daripada sinar biru.

Manakala Dr.Jart+ Pore Remedy Purifying Mud Mask pula dirumus dengan PHA Plus Green Mud untuk membantu menghilangkan kotoran yang tersumbat, mengurangkan pigmentasi dan bintik hitam serta membuang minyak berlebihan bagi mendapatkan tekstur kulit yang lebih licin. Pakai topeng muka ini secara rata ketika membersihkan kulit dan pastikan ia tidak terkena pada kawasan mata dan bibir.