Lina Rosli Diterbitkan 30 March 2022

Dapur Marmar Atau Granit? Mana Satu Yang Anda Pilih?

Sekiranya anda ingin mengubahsuai atau menambahbaik ruangan dapur anda, salah satu perkara penting adalah memilih alas dapur atau atas kabinet (countertop) yang memenuhi keperluan anda. Hal ini kerana, pemilihan countertop akan memberi kesan kepada aktiviti di dapur dan keselesaan sepanjang tempoh masakan.

Antara dua binaan countertop yang sering menjadi pilihan umum adalah melibatkan batu semula jadi iaitu marmar dan granit.

Apakah Yang Perlu Anda Pertimbangkan Untuk Mendapatkan Dapur Yang Bersesuaian Untuk Rumah?

Memilih bahan terbaik untuk kabinet dapur atau countertop boleh menjadi tugas yang sukar. Anda perlu mengambil kira beberapa faktor seperti:

  • harga
  • ketahanan
  • rintangan haba
  • pembersihan
  • penyelenggaraan
  • reka bentuk

Kemudian, ketahui setiap bahan sebelum membuat keputusan untuk meja dapur yang terbaik dan paling tahan lama.

Marmar Vs Granit

Secara umumnya, harga jualan untuk marmar dan granit adalah agak sama. Oleh itu berikut adalah pertimbangan yang perlu dibuat:

Kekukuhan Dan Ketahanan Produk

Jika dibandingkan dengan granit, marmar adalah batu yang lebih lembut dan mempunyai daya tahan yang rendah terhadap kotoran dan pemotongan secara langsung. Oleh sebab itu, sebagai permukaan, marmar adalah pilihan yang lebih sesuai untuk tempat yang tidak kerap melakukan kerja berat seperti meja solek di bilik mandi ataupun aksen hiasan.

Walau bagaimanapun, marmar masih boleh menjadi produk yang baik untuk dapur anda. Cumanya anda perlu memahami penjagaan tambahan yang perlu diambil semasa memasang dan menjaga permukaan meja marmar.

Sementara granit pula adalah sebaliknya yang mana ia menampilkan binaan yang sangat tahan lama dan juga boleh menahan pemotongan terus pada permukaan. Bukan itu sahaja, granit berupaya untuk menahan haba periuk dan kuali yang panas serta tidak memperlihatkan perubahan warna yang ketara sepanjang penggunaannya.

Nilai Estetika

Bukan sahaja menawarkan lebih ketahanan, granit menawarkan pilihan warna batu yang lebih luas selain boleh diselaraskan dengan hiasan rumah sedia ada.

Sebagai contoh, granit menampilkan warna yang terang seperti merah jambu, merah, putih, kelabu, hitam dan sebagainya. Perbezaan warna ini sebenarnya adalah disebabkan oleh mineral dan solekan batuannya.

Untuk pengetahuan anda, batu granit biasanya mengandungi sekurang-kurangnya 20 peratus kuarza, yang biasanya berwarna putih. Apa yang menambah warna kepada granit adalah mineral lain yang terdapat dalamnya seperti feldspar, potassium feldspar dan amphibole.

Manakala untuk marmar pula sebenarnya berasal daripada warna merah, putih dan biru. Namun, disebabkan ia mengandungi bendasing seperti mineral tanah liat, oksida besi, atau bahan bitumen, maka dari situlah ia menawarkan warna yang lebih variasi yang ke arah kebiruan, kelabu, kuning atau hitam.

Penyelenggaraan

Akhir sekali, untuk granit, ia boleh dan hendaklah dibersihkan setiap hari dengan sabun dan air atau cecair pembersih yang lembut. Sesetengah minyak dan asid boleh mengotorkan permukaan granit sehingga menimbulkan kecacatan yang kekal. Untuk memastikan jangka hayat countertop anda, pertimbangkan untuk recoating kaunter anda sekali setahun.