Kasut adalah sebahagian yang penting dalam kehidupan kita yang mana dengan adanya kasut, anda boleh melakukan pelbagai aktiviti dengan selsa dan mudah.

Tidak kira sewaktu bekerja, bersenam atau beriadah di dalam atau luar bangunan, rata-rata individu akan memakai kasut sekurang-kurangnya 8 hingga 10 jam sehari. Oleh sebab itu, keselesaan kasut adalah penting bagi setiap individu agar ia tidak memberi kesan kepada diri sendiri.

Sepasang kasut yang selesa tidak bergantung semata-mata pada satu elemen, sebaliknya ia adalah gabungan beberapa faktor penting namun sering diabaikan. Berikut adalah beberapa aspek dan elemen penting:

  • Bahan yang digunakan untuk menghasilkan keseluruhan kasut
  • Kebolehnafasan sepanjang pemakaian
  • Sokongan sewaktu pergerakan

Jadinya, 3 aspek ini telah menjadi teras XES Shoes sebelum menghasilkan dan mengeluarkan kasut yang boleh digunakan ramai.

Pertimbangkan 3 Aspek Ini Ketika Membeli Kasut

Sama seperti memilih pakaian kita, kita cenderung memilih bahan yang paling selesa dan menjadikan kita kelihatan baik. Terdapat banyak bahan yang pereka dan pengilang cenderung tertarik, seperti kulit, kanvas, poliuretana (PU), poliuretana termoplastik (TPU) dan banyak lagi.

Walaupun tidak ada “bahan terbaik”, seseorang perlu membuat keputusan berdasarkan gaya hidup dan penggunaan mereka. Sebagai contoh, sepasang kasut kulit kelihatan hebat apabila digayakan dan dipadankan dengan sut dan tali leher. Namun, kasut itu tidak membantu menjaringkan gol dalam perlawanan bola sepak, dan sebaliknya.

Satu perkara trivia menarik yang saya pelajari sejak awal lagi ialah kaki kita cenderung untuk melebar dan mengecut sepanjang hari bergantung pada suhu. Oleh itu, apa yang perlu dipertimbangkan sewaktu memilih kasut adlaah bahan yang lebih lembut bagi menjamin keselesaan apabila terdapat perubahan saiz kaki kita.

Kaki kita, seperti bahagian badan kita yang lain, mengeluarkan peluh. Sekiranya kasut yang dibeli tidak memberikan fungsi kebolehnafasan yang betul, seseorang mungkin mengumpul peluh di dalam kasut sekaligus boleh menyebabkan jangkitan kulat atau bakteria seperti lepuh dan banyak lagi.

Akhir sekali, aspek yang penting pada kasut adalah sokongan. Sepasang kasut tanpa sokongan yang betul boleh memburukkan keadaan kaki sedia ada. Tapak adalah bahagian kasut yang paling biasa apabila membincangkan sokongan. Kotak kaki yang merupakan bahagian kasut tempat kita meletakkan jari kaki harus mudah dibengkokkan, kerana ia adalah titik artikulasi.

Sementara tapak tengah pula harus kaku untuk membenarkan perubahan halus apabila kita mengambil langkah. Ini adalah elemen biasa tetapi sangat dialu-alukan dalam kasut sukan. Kaedah mudah untuk menguji perkara ini ialah dengan membengkokkan kasut. Jika ia mudah dibengkokkan di hadapan namun bahagian tengah kekal agak tegar, saya akan katakan ia adalah salah satu perkara yang baik pada kasut tersebut.

Mengapa Pemilihan Kasut Itu Penting?

Perkara di atas, walaupun kelihatan mudah, tetapi sebenarnya ia boleh membawa kepada banyak faedah jangka pendek dan panjang.

Perkara terakhir yang diingini selepas hari kerja ialah kaki yang sakit sepanjang malam disebbakan oleh postur berdiri yang teruk akibat pilihan reka bentuk yang tidak bersesuaian dengan keperluan.

Untuk pengetahuan anda, tugas yang sukar akan menyerap kira-kira 120% berat badan kita bagi setiap langkah, dan lebih daripada dua kali ganda apabila kita berlari. Oleh itu, memilih sepasang kasut yang bukan sahaja selesa dipakai, tetapi juga memberikan sokongan yang betul harus sentiasa menjadi keutamaan.

Kegagalan berbuat demikian selalunya akan membawa kepada kecederaan dan penyakit kaki yang mungkin menghantui anda di kemudian hari!

Dengan itu, tidak hairanlah bahawa kasut memainkan peranan yang besar dalam postur seseorang. Mereka memberikan sokongan yang diperlukan untuk kita berdiri, berjalan dan berlari dengan betu. Tanpa pilihan reka bentuk yang betul, mereka mungkin memburukkan postur kita dan menyumbang kepada kerosakan jangka panjang.

Kesan Memakai Kasut Yang Tidak Bersesuaian Mengikut Keperluan

Inilah sebabnya mengapa memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang lama, terutamanya dalam kalangan remaja. Hal ini kerana, ia boleh menyebabkan gangguan postur seperti kelengkungan yang berlebihan pada bahagian bawah belakang, pelvis condong ke hadapan, postur kepala ke hadapan dan banyak lagi.

Peralihan berat badan berbanding ketika seseorang berkaki ayam (atau memakai flat) memberi kesan kepada seluruh badan apabila bahagian individu mengimbangi perubahan dalam pengagihan berat.

Seperti yang telah dibuktikan oleh kajian lepas, memakai kasut yang salah akan mengakibatkan masalah seperti pedih, kapalan dan lepuh, yang kesemuanya akan menjejaskan prestasi dan mood umum. Bukan itu sahaja, aktiviti fizikal juga boleh memberi tekanan pada sendi kita dan boleh menyebabkan tekanan dan kecederaan yang berlebihan.

Walaupun ramai tukang kasut mungkin menggunakan reka bentuk kompleks yang tidak perlu yang boleh menjejaskan pemakai secara negatif pada kos estetika, saya meletakkan keselesaan di atas segalanya. Jika sepasang kasut tidak selesa untuk dipakai, kami sama ada akan kembali ke papan lukisan atau memutuskan untuk tidak menjualnya kepada umum sama sekali.

Walau bagaimanapun, jika anda masih memerlukan bantuan memilih kasut yang betul berdasarkan jenis kaki anda, jangan teragak-agak untuk berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan, seperti pakar kaki atau ahli fisioterapi untuk menentukan yang kasut yang paling sesuai untuk anda.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza berdasarkan badan dan pilihan peribadi mereka, dan mempunyai bantuan profesional akan membolehkan pilihan yang lebih bijak dan lebih baik.

Artikel ini dikongsikan oleh Simpson Wong, Pengasas Dan Pengarah Urusan XES Shoes