Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), individu dewasa berumur 18 hingga 60 tahun harus mendapatkan tidur sekurang-kurangnya 7 jam atau lebih setiap malam. Sementara, untuk warga emas dalam lingkungan 61 hingga 64 tahun pula perlu mendapatkan jumlah jam tidur sekitar 9 jam tidur.

Pentingnya jam tidur yang mencukupi bagi setiap individu adalah untuk memastikan tubuh badan mendapat rehat yang diperlukan selepas seharian beraktiviti. Namun, pernahkah anda merasakan bahawa badan anda masih lagi tidak mendapatkan rehat yang cukup walaupun telah tidur seperti yang disarankan pakar?

Untuk pengetahuan anda, individu yang mengalami perkara seperti ini cenderung mengalami keadaan inersia tidur yang tinggi yang mana individu mempunyai tahap kewaspadaan yang sensitif disebabkan oleh memori, mood ataupun lain-lain reaksi apabila bangun.

Oleh itu, cara untuk menangani perkara ini perlulah bermula dengan penilaian kualiti tidur menerusi pemerhatian atau penyelidikan kendiri.

Mengapa individu harus menilai kualiti tidur? Jawapannya, penilaian ini membantu semua individu dalam mengenalpasti dan mengkaji korelasi untuk setiap faktor yang menjadi punca kepada inersia tidur.

Berikut adalah faktor yang mungkin dialami individu dalam tempoh yang kerap sehingga menjejaskan kualiti tidur:

Keletihan

Terdapat banyak keadaan yang menyebabkan keletihan, dan kebiasaannya jika tidur sewaktu letih lebih memberikan impak kepada rehat yang lebih berkualiti.

Namun, dalam beberapa keadaan lain, letih atau fatigue boleh menyebabkan individu berasa sukar untuk tidur dan mengganggu ketenangan ketika melelapkan mata. Perkara ini sering terjadi pada individu yang terikat dengan projek atau kerja yang memerlukan tempoh waktu sebelum selesai yang panjang. Ini sekaligus menyebabkan minda atau fikiran mereka masih tidak dapat dikosongkan dengan baik ketika waktu tidur.

Bagi isu seperti keletihan ini, sebaiknya adalah untuk anda cuba tidur sejam lebih awal atau bangun sejam lebih lewat daripada biasa dan lihat sekiranya ia boleh memberikan kesan yang lebih baik kepada tubuh.

Dehidrasi

Lebih daripada 50% badan anda diperbuat daripada air, dan air diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk mencerna makanan, mencipta hormon dan neurotransmitter, dan menyampaikan oksigen ke seluruh badan anda.

Oleh itu, apabila badan kekurangan air, ia boleh dikaitkan dengan penurunan tahap kewaspadaan dan peningkatan rasa mengantuk dan keletihan. Institut perubatan mengesyorkan wanita mengambil 2.7 liter cecair setiap hari, dan lelaki pula memerlukan 3.7 liter air setiap hari. Pengesyoran ini termasuk semua cecair dan makanan kaya air seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan sup.

Waktu tidur yang tidak konsisten

Ini adalah faktor utama yang sering dilakukan oleh individu iaitu mengamalkan waktu tidur yang tidak konsisten. Kesannya, sistem badan akan terganggu sama ada melibatkan sistem imun, kesihatan usus dan lain-lain sehingga boleh menghalang keupayaan badan anda untuk melawan penyakit dan mengelakkan keradangan.

Bukan itu sahaja, satu kajian baru-baru ini menyatakan bahawa jadual tidur yang tidak teratur boleh meningkatkan risiko kemurungan dan mencetuskan impak kepada kualiti tidur secara keseluruhan. Dalam jangka panjang, jadual tidur yang tidak teratur boleh menyumbang kepada insomnia dan masalah kesihatan yang lain.

Gaya hidup sedentari

Untuk individu yang tidak aktif dan tidak menggunakan tenaga yang banyak ketika rutin harian biasa, ia sebenarnya boleh mempengaruhi sistem tubuh yang mana ia akan terbiasa dengan penggunaan tahap tenaga yang rendah. Jadinya, apabila anda melakukan aktiviti lebih daripada yang sepatutnya, anda mungkin akan berasa lebih letih berbanding waktu biasa.

Oleh itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengesyorkan bahawa orang dewasa perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit aktiviti fizikal sederhana hingga tinggi setiap minggu, manakala wanita hamil pula perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit senaman aerobik dan pengukuhan sederhana setiap minggu.

Persekitaran atau rutin tidur yang kurang baik

Perkara yang paling sering dilupakan adalah kebersihan tidur yang merangkumi keselesaan tempat tidur seperti ruang bilik tidur anda gelap, udara yang dingin dan sejuk serta cadar yang bersih. Tidur di atas berjuta-juta bakteria setiap malam boleh menjadi punca penyakit yang teruk. Oleh itu, adalah penting untuk anda melakukan pembersihan bilik secara kerap bagi menjamin kualiti tidur sepanjang waktu.

Akhir sekali, amalan pengambilan minuman berkafein juga perlu dihadkan. Sekiranya anda ingin mendapatkan tidur dalam tempoh yang terdekat atau kurang daripada 6 jam, pastikan anda tidak minum atau makan hidangan seperti kopi dan sebagainya. Sebaliknya, sediakan susu atau teh suam untuk ketenangan sepanjang waktu tidur.