Tahukah anda bahawa buah kiwi sebenarnya merupakan salah satu buah dari kumpulan beri? Ia tumbuh pada spesies pokok anggur berkayu dalam genus Actinidia.

Untuk pengetahuan anda, buah kiwi berasal dari timur China. Namun, pada masa kini, buah kiwi ditanam di New Zealand. Ini kerana New Zealand menyediakan keadaan kawasan yang sesuai untuk menanam buah kiwi seperti mempunyai cahaya matahari yang mencukupi, hadir dengan kuantiti hujan yang banyak serta tanah yang sangat subur.

Musim penanaman buah kiwi adalah panjang iaitu sehingga 240 hari setahun. Jadi, buah kiwi dari New Zealand boleh didapati dari Mei hingga Oktober.

Mari Kenali Buah Kiwi

Kiwi biasanya tumbuh dalam bentuk bujur dan kira-kira saiz telur ayam biasa. Kulitnya secara umumnya kelihatan seperti unta, berserabut, dan bersalut bulu halus. Walaupun secara fizikalnya, ia kelihatan aneh dan tidak menarik untuk dimakan, kulit kiwi sebenarnya hadir dengan rasa masam yang boleh dimakan.

Isi kiwi pula berwarna hijau terang dengan tekstur yang unik tetapi lazat dan sesuai sekiranya ingin dijadikan sebagai jus. Kiwi juga memperlihatkan barisan biji hitam kecil yang tersendiri, yang juga boleh dimakan.

Bergantung kepada jenis buah, biasanya buah kiwi mempunyai rasa yang manis dan masam sekaligus menjadikannya sesuai sebagai hidangan pelengkap popular untuk sarapan pagi atau makan tengah hari yang sihat.

Benarkah Buah Kiwi Mengandungi Vitamin C Yang Lebih Banyak Berbanding Buah Limau?

Menurut perkongsian Zespri, buah kiwi tinggi dengan Vitamin C dan serat pemakanan yang memberikan pelbagai manfaat kesihatan. Dengan hadirnya kandungan Vitamin C yang banyak ini, ia secara tidak langsung akan merangsang tindak balas imun badan.

Berapa banyak Vitamin C yang dikandung? Buah kiwi mengandungi kira-kira 230% daripada pengambilan Vitamin C yang disyorkan setiap hari iaitu kira-kira 200mg bagi setiap buah.

Kiwi juga kaya dengan antioksidan. Antioksidan membantu menghilangkan radikal bebas dalam badan dan mengurangkan tekanan oksidatif. Dengan ini, ia boleh melindungi badan daripada keradangan dan penyakit.