Carian
Tips Mengurangkan Masalah Nafas Berbau Ketika Berpuasa
March 22, 2023 Lina Rosli

Menjelang Ramadan ini, semua individu Muslim akan menjalani ibadah puasa yang tidak hanya menahan diri dari lapar dan dahaga tetapi juga sebagai titik permulaan yang akan membawa banyak manfaat ke atas kesihatan. Ia termasuk menguruskan kandungan gula darah yang lebih baik, tekanan darah, dan juga paras kolesterol.

Walau bagaimanapun, ketika berpuasa, rata-rata individu akan mengalami satu permasalahan biasa iaitu nafas berbau, atau halitosis.

Nafas berbau ini boleh akibat aliran air liur yang berkurangan. Hal ini kerana, air liur kita memainkan peranan penting dalam mengurangkan pertumbuhan bakteria dalam mulut. Dan apabila mulut dan nafas menjadi berbau, ini sekaligus menimbulkan kebimbangan umum bagi ramai umat Islam semasa bulan Ramadan.

Jika anda mengalami nafas berbau semasa berpuasa, jangan risau, ada langkah yang boleh anda ambil untuk mengatasinya.

Apakah yang menyebabkan nafas berbau semasa berpuasa?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan nafas menjadi berbau ketika berpuasa. Antara sebabnya termasuk:

 • Kebersihan mulut yang kurang baik: Tidak memberus gigi dan flos dengan kerap boleh menyebabkan pengumpulan bakteria di dalam mulut, menyebabkan nafas berbau.
 • Pembersihan gigi palsu yang tidak betul: Sama seperti gigi asli, gigi palsu boleh menahan bakteria dan menimbulkan nafas berbau jika tidak dibersihkan dengan baik.
 • Merokok: Produk tembakau boleh meninggalkan bau yang berlarutan di dalam mulut dan menyumbang kepada nafas berbau.
 • Mulut kering: Kekurangan pengeluaran air liur boleh menyebabkan mulut kering, yang boleh menyumbang kepada nafas berbau. Ini boleh disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu atau keadaan perubatan

Bagaimana cara untuk menghilangkan bau mulut semasa berpuasa?

Berikut adalah beberapa petua untuk membantu memastikan nafas dan mulut anda segar semasa berpuasa dan mengekalkan kesihatan mulut yang baik semasa Ramadan:

 1. Berus gigi 2 kali sehari: Anda digalakkan untuk memberus gigi selama 2 hingga 3 minit dengan ubat gigi fluorida selepas berbuka puasa dan sahur untuk mengurangkan pembentukan plak. Bukan itu sahaja, memberus gigi juga membantu membuang zarah makanan dan bakteria yang boleh menyebabkan nafas berbau.
 2. Gunakan flos untuk membersih celah gigi: Adalah penting untuk anda membersihkan gigi setiap hari dengan bantuan interdental seperti flos dan berus celah gigi. Alat ini boleh mengeluarkan makanan dan plak dari tempat yang sukar dicapai yang tidak dapat dicapai oleh berus gigi anda, mengurangkan peluang anda untuk mendapat penyakit gusi.
 3. Bersihkan lidah anda: Untuk memastikan mulut kekal sihat dan segar, gunakan pengikis lidah untuk membuang bakteria mulut dari lidah anda.
 4. Elakkan pengambilan makanan yang boleh mengeluarkan bau: Untuk mengelakkan bau mulut, semasa berbuka puasa, elakkan makan makanan yang mengandungi rasa bawang merah, bawang putih dan rempah ratus yang kuat. Ini kerana, ia boleh meninggalkan bau yang tidak menyenangkan di dalam mulut anda. Dan untuk membersihkannya, makan makanan yang tinggi kandungan air, seperti tembikai, timun dan saderi, yang boleh membersihkan sisa makanan dan bakteria.
 5. Banyakkan minum air: Semasa waktu tidak berpuasa, amalan pengambilan air yang mencukupi boleh menjadikan kawasan mulut anda kekal terhidrat dan bantu buang zarah makanan yang boleh menyebabkan nafas berbau. Namun, ketika berpuasa, ia berlaku sebaliknya. Oleh itu, minum air sekurang-kurangnya 8 hingga 10 cawan air antara iftar dan sahur. Anda juga boleh makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan air semasa berbuka puasa untuk membantu mengekalkan mulut anda terhidrat.
 6. Hadkan pengambilan minuman kafein dan bergula: Untuk mengelakkan dehidrasi, sebaiknya elakkan daripada minuman berkafein seperti kopi dan teh. Mereka mempunyai kesan diuretik yang boleh menyebabkan anda kehilangan lebih banyak air. Minuman bergula juga boleh menyebabkan nafas berbau dengan menggalakkan pertumbuhan bakteria di dalam mulut.

Selain daripada amalan yang sihat sewaktu berpuasa, lawatan berjumpa dengan doktor gigi juga adalah penting. Untuk memastikan gigi dan gusi anda sihat, adalah penting untuk berjumpa doktor gigi anda dan melakukan rutin kebersihan mulut yang berkesan untuk pelan pergigian yang diperibadikan. Adalah idea yang baik untuk menjadualkan temu janji sebelum dan selepas Ramadan untuk memastikan kesihatan pergigian anda terkawal.

Selain petua yang dinyatakan di atas, ada perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kesihatan mulut yang baik sepanjang berpuasa di bulan Ramadan. Petua ini boleh membantu anda mengelakkan nafas berbau semasa berpuasa dan menggalakkan mulut yang sihat.

 • Gunakan pencuci mulut: Menggunakan ubat kumur tanpa alkohol boleh membantu membunuh bakteria yang menyebabkan nafas berbau. Alkohol boleh mengeringkan mulut anda dan memburukkan nafas berbau, jadi penting untuk mencari pilihan bebas alkohol.
 • Elakkan merokok: Merokok bukan sahaja menyebabkan nafas berbau tetapi juga boleh menyebabkan penyakit gusi dan masalah kesihatan mulut yang lain. Jika anda merokok, cuba berhenti semasa Ramadan atau sekurang-kurangnya kurangkan sebanyak mungkin.
 • Makan diet seimbang: Diet yang seimbang yang merangkumi banyak buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu menjaga kesihatan mulut anda. Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi jumlah air yang tinggi, yang boleh membantu mengekalkan mulut anda lembap dan mengelakkan mulut kering.
Komen