Carian
Cara Menyimpan Avokado Agar Kekal Segar – Untuk Tempoh Yang Lama
April 5, 2023 Lina Rosli

Sekiranya anda mengikuti kebanyakan resipi makanan sihat di atas-talian, pastinya anda akan melihat avokado sebagai bahan wajib di dalam menu diet.

Avokado atau nama saintifiknya ‘Persea Americana’ merupakan kumpulan buah yang mempunyai isi di dalamnya yang berwarna kehijauan atau kekuningan. Teksturnya pula adalah seakan mentega dengan rasa kekacangan. Oleh sebab itu, ia sering dimakan bersama salad, sandwic dan juga pasta.

Mengapa begitu banyak resipi sihat yang gemar menggunakan avokado? Ini kerana avokado membekalkan thiamin, riboflavin, dan vitamin A, dan dalam beberapa jenis avokado yang lain, ia mengandungi sebanyak 25 peratus minyak tak tepu.

Bagaimana Cara Untuk Memastikan Avokado Agar Kekal Segar Apabila Disimpan Di Dalam Peti Sejuk?

Untuk pengetahuan anda, avokado yang belum masak biasanya boleh bertahan sekitar 4-5 hari. Namun, kesegaran ini boleh berubah mengikut persekitaran dan cara penyimpanannya.

Oleh itu, untuk avokado yang belum matang, adalah lebih baik untuk anda menyimpannya di atas meja dan jauh dari buah-buahan dan sayur-sayuran lain. Ini kerana, cara ini boleh membantu buah tersebut ranum dengan lebih baik tanpa diganggu oleh faktor luaran lain.

Walau bagaimanapun, kerana avokado boleh menjadi rumit, adalah penting untuk memeriksa kematangannya setiap hari. Anda akan tahu avokado anda sudah masak apabila ia menghasilkan di bawah tekanan ringan dari hujung jari anda dan mempunyai kulit hijau gelap hingga hitam dengan tekstur bergelombang.

Sementara untuk avokado yang sudah masak pula, anda boleh meletakkannya di dalam peti sejuk, di mana ia akan kekal segar selama beberapa hari, bergantung pada tahap kematangannya.

Apabila meletakkan avokado di dalam peti sejuk, sebaiknya simpan di dalam bekas penyimpanan makanan kedap udara atau di dalam bahagian kering. Namun, harus diingatkan, jika avokado berada di dalam laci bersama dengan pisang atau epal, gas etilena daripada buah-buahan ini akan mempercepatkan proses masak, jadi periksa buah avokado anda dengan lebih kerap.

Tips Menyimpan Avokado Yang Telah Dipotong

Jika avokado sudah dicincang atau ditumbuk, cara terbaik untuk mengekalkan kesegarannya ialah mengambil bekas penyimpanan makanan. Kemudian tutup bekas dengan bungkusan plastik untuk memastikan tiada udara yang boleh masuk ke dalam bekas simpanan.

Untuk pengetahuan anda, oksigen boleh menjadikan isi avokado yang hijau terang bertukar kepada warna coklat. Sesetengah orang juga menambah perahan limau nipis atau jus lemon ke atas avokado. Namun, apabila melakukan sedemikian, ia boleh mengubah rasa avokado atau lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan buah tersebut terus rosak.

Jika ia disimpan di dalam peti sejuk dengan baik, isi avokado boleh bertahan selama satu atau dua hari tambahan.

Komen