Lina Rosli Diterbitkan 13 April 2023

Tahukah Anda Jenis-Jenis Cendawan Yang Selamat Dimakan?

Tahukah anda bahawa, terdapat lebih 10,000 jenis cendawan yang pernah dijumpai di seluruh dunia. Dan kesemua spesies cendawan ini terbahagi kepada 4 kategori iaitu saprotropik, mikoriza, parasit, dan endofit.

Untuk cendawan jenis saprotropik, ia merupakan kategori cendawan pengurai. Mereka akan membebaskan asid dan enzim yang akan digunakan untuk memecahkan tisu mati kepada molekul yang lebih kecil dan boleh diserap. Oleh itu kayu, tumbuhan dan juga haiwan yang mereput boleh menjadi makanan untuk cendawan dari kumpulan saprotrof.

Manakala cendawan mikoriza pula adalah cendawan yang bersimbiosis dengan tumbuhan. Ia adalah antara kategori cendawan yang bermanfaat sama ada pada tumbuhan dan juga untuk dimakan. Ini kerana miselia cendawan mikoriza membawa kelembapan tambahan, fosforus dan nutrien lain kepada perumahnya.

Seperti namanya, cendawan parasit pula adalah cendawan yang mengambil perumah tumbuhan. Dalam kes ini, cendawan parasit akan akan menjangkiti perumah dan akhirnya membunuhnya. Kadang-kadang tidak banyak perbezaan ketara antara parasit dan saprotropik. Sebagai contoh, cendawan madu adalah parasit tetapi ia juga akan terus hidup secara saprotropik pada kayu mati perumahnya.

Seterusnya, cendawan endofit bekerjasama dengan tumbuhan dengan menyerang tisu perumah. Setakat ini, pakar mikologi mengesyaki bahawa kulat parasit dan saprofit tertentu akan mendedahkan diri mereka sebagai endofit apabila pertumbuhan semakin mengembang. Masa akan menentukan penemuan apa yang akan muncul apabila kumpulan ini dikaji lebih lanjut.

Jenis-Jenis Cendawan Yang Selamat Dan Tidak Selamat Dimakan

Berikut adalah spesies cendawan yang boleh anda guna untuk masakan:

#1 Enoki

Juga dikenali sebagai enokitake, cendawan ini mempunyai bahagian kepada yang putih berkilat dan kecil yang mana ia melekat pada batang nipis dan panjang. Mereka mempunyai rasa yang lembut dan rangup yang tersendiri.

Ini sekaligus menjadikannya sesuai untuk masakan yang berasaskan kuah atau sup. Anda boleh menggunakannya untuk hidangan seperti ramen, mi kuah dan banyak lagi.

#2 Shiitake

Jika anda biasa dengan masakan Asia, anda mungkin pernah menjumpai cendawan shiitake sebelum ini dalam pelbagai hidangan Asia Timur. Sesetengah percaya bahawa mereka mempunyai manfaat perubatan, dan disebabkan itu mereka sering membuat penampilan dalam sup yang sihat.

Shiitake boleh dikatakan kelihatan hampir sama seperti cendawan butang. Namun, yang membezakannya adalah ia mempunyai batang nipis dan penutup lebar yang mempunyai bentuk payung padanya.

Cendawan Shiitake mempunyai rasa berkayu apabila dimakan mentah, tetapi apabila dimasak, ia mendapat rasa umami yang kaya yang rasanya luar biasa dalam pelbagai hidangan. Mereka biasanya ditumis, atau anda boleh menambahnya dengan mudah ke dalam sup. Shiitake juga rasanya enak digoreng dan dibakar.

#3 Cendawan Butang

Ini adalah cendawan yang paling sinonim dalam kalangan individu iaitu cendawan butang. Sebenarnya, cendawan butang adalah spesies yang sama seperti cendawan cremini dan portobello, tetapi ia hanya dituai pada peringkat awal kitaran pertumbuhannya. Hasilnya adalah rasa yang lembut apabila dimasak.

Kerana mereka tidak mempunyai rasa yang sangat kuat, mereka sering digunakan untuk teksturnya. Mereka boleh ditambah mentah ke dalam salad, dan teksturnya yang agak keras dan kenyal menjadikannya tambahan yang menarik pada sepinggan salad biasa. Apabila ia ditumis atau dipanggang, rasa menjadi lebih dalam dan lebih kaya, menjadikannya lebih baik untuk sos atau bahkan sebagai ulam.

#4 Cendawan Cremini

Ia juga dikenali sebagai cendawan baby bella, dan cremini adalah spesies yang sama seperti cendawan butang. Membezakannya, ia dituai pada awal proses pertumbuhan. Cendawan ini juga akan terasa lebih lebih berisi dan lebih enak apabila mereka dimakan ketika pada fasa muda.

Cendawan ini juga sangat serba boleh, jadi ia boleh digunakan dalam kebanyakan resipi yang memerlukan cendawan. Anda boleh memakannya mentah dalam salad jika anda cenderung menyukainya yang belum dimasak, tetapi ia mempunyai dimensi yang berbeza apabila ia ditumis, dibakar atau dipanggang. Dan jika anda sedang mencari cendawan yang sempurna untuk makanan berkrim dan berperisa, anda mungkin boleh pertimbangkan cremini.

#5 Cendawan Porcini

Jika anda peminat masakan Perancis atau Itali, maka anda mungkin pernah menjumpai cendawan porcini dalam kebanyakan masakan jenis ini.

Cendawan Porcini ini tebal tetapi ia terasa enak dan berisi, yang menjadikannya sangat baik sebagai pengganti daging atau dalam hidangan yang memerlukan banyak masa memasak. Mereka mempunyai rasa kayu yang sedikit lebih kuat berbanding Shiitake.

Tertanya-tanya bagaimana untuk memasak mereka? Porcini menjadi tambahan yang sangat baik untuk risotto, kerana ia akan mengekalkan bentuk dan teksturnya lebih baik jika dibandingkan dengan cendawan lain yang kurang enak.

Porcini juga menjadi tambahan yang sangat baik untuk sup dan rebusan. Anda selalunya akan menjumpai cendawan porcini kering, yang boleh dicampur semula dengan mudah dalam hidangan seperti brisket rebus.