DOC2US, penyedia kesihatan digital dan e-preskripsi terkemuka Malaysia dan Majlis AIDS Malaysia (MAC), pertubuhan payung bukan untung terkemuka di Malaysia yang menyokong dan menyelaras usaha badan bukan kerajaan organisasi (NGO) yang bekerja dalam isu HIV dan AIDS di sini, menganjurkan acara peringatan untuk melancarkan Klinik HIV Maya DOC2US secara rasmi.

Klinik HIV Maya ini merupakan usaha kedua-dua entiti ini dalam menyediakan penjagaan kesihatan yang boleh diakses, saksama dan inklusif kepada Orang yang Hidup dengan HIV (ODHA) dan populasi utama melalui teknologi, selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan PBB 3 (SDG 3).

Memanfaatkan teknologi DOC2US, klinik maya ini bertujuan untuk menjadi jalan dan alternatif bagi ODHA dan populasi utama untuk mendapatkan perundingan perubatan percuma mengenai HIV atau perkara berkaitan STD melalui telekonsultasi dengan doktor berlesen dan diluluskan oleh DOC2US.

Platform ini juga membolehkan ODHA dan populasi utama mendapatkan kit ujian kendiri, rujukan ujian makmal dan e-preskripsi untuk ubat.

Menurut DOC2US, ini adalah langkah pertama mereka untuk mencapai visi nasional sasaran HIV global, 95-95-95, iaitu 95% daripada mereka dengan HIV mengetahui status mereka, 95% daripada mereka yang mengetahui status mereka untuk menjalani rawatan dan 95% daripada mereka yang menjalani rawatan.